Reality celkom: 75 020 inzerátov

Akú dĺžku fixácie si vybrať?


Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Nikto totiž nevie s istotou povedať, čo nás v budúcnosti čaká. Samozrejme, zámerom je mať z dlhodobého hľadiska hypotéku s čo najnižším úrokom. Fixácia Vám zabezpečí nemenný úrok na dohodnuté obdobie. Väčšinou platí, že fixácia na dlhšie obdobie znamená vyšší úrok, najmä pri fixácii dlhšej ako 3 roky. Často využívaná je aj 5-ročná fixácia. Dĺžka fixácie 10 a viac rokov je už spojená s výrazne vyššími sadzbami. Dĺžku fixácie si môžete vo väčšine bánk skrátiť aj predĺžiť pri ukončení dohodnutej dĺžky obdobia. V niektorých bankách sú tieto zmeny spoplatnené.

Úrokové sadzby bánk sú odvodené od sadzby Euribor. V súčasnosti je táto sadzba na historickom minime, takže nie je veľký priestor, kam by ešte mohla klesať. V poslednom období znížili viaceré banky aj marže na novoposkytovaných úveroch. Z tohto dôvodu je v súčasnosti predpokladané ako výhodné fixovanie sadzby na obdobie minimálne 3 až 5 rokov.

Nejde len o to, ako si dlhodobo udržať dobrú úrokovú sadzbu, dôležité je tiež myslieť na to, že splatiť celý úver bez poplatku môžete len pri ukončení fixácie (s výnimkou úveru so štátnym príspevkom pre mladých). Najmä u mladých klientov je preto potrebné zvážiť predpoklad zmeny bývania v budúcnosti. Existuje napríklad banka, ktorá ponúka fixáciu na celú lehotu splatnosti úveru. V tomto prípade ale neexistuje ukončenie fixácie počas splácania úveru. Ak by ste chceli splatiť úver 5 rokov a viac pred jeho splatnoťou, zaplatíte poplatok 10% zo zostatku úveru. Ukončenie úveru na byt vo výške 70.000 eur s fixáciou na celé obdobie splatnosti a by Vás po 7 rokoch vyšlo na cca 6.100 eur.

Ak chcete svoje nové bývanie najskôr kúpiť a až potom predať pôvodnú nehnuteľnosť, mali by ste využiť fixáciu na 1 rok. Peniaze, ktoré Vám ostanú z predaja môžete v ľubovoľnej výške využiť ako mimoriadnu splátku po ukončení fixácie. Samozrejme, je potrebné zvážiť plánovanú výšku tejto splátky. Vo viacerých bankách je možné splatiť 20% zo zostatku úveru bez poplatku aj mimo ukončenia fixácie. V niektorých bankách si v takomto prípade môžete individuálne podmienky mimoriadnej splátky dohodnúť.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť