Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

Farby ovplyvňujú náš život viac, ako sme si ochotní pripustiť. Pôsobia na našu psychiku, oživujú zmysly, vytvárajú rôzne nálady či optické efekty a čo je najdôležitejšie - zútulňujú prostredie, v ktorom žijeme. Od ich výberu do značnej miery závisí, ako sa v ňom budeme cítiť. Farby dokážu robiť zázraky!

 

Na vytvorenie príjemného obytného interiéru nestačí len výber vhodného nábytku. Svoje najbližšie životné prostredie by sme mali dotvoriť aj inak – vybrať si správne farby a odtiene, zladiť farebnosť stien, podlahy s farebnosťou nábytku a doplnkov. Prípadne pomocou sýtosti a intenzity farieb korigovať nedostatky priestoru - malé miestnosti sa vďaka nim stanú väčšími, tmavé - svetlejšími, úzke a dlhé - širšími a kratšími.

 

Výber farieb a odtieňov

Farby majú schopnosť pôsobiť osobitným dojmom a ovplyvňovať naše pocity. Dajú sa preto kombinovať pri výzdobe interiérov na vytvorenie určitej nálady – upokojujúcej, pôsobivej, dramatickej, vyzývavej, šokujúcej, miernej, prívetivej, teplej, pochmúrnej či chladnej, pracovnej.

 

Konkrétne odtiene vyvolávajú v každom z nás zvyčajne podobné pocity:

  • Farby, v ktorých prevláda červená a žltá sa vnímajú ako teplé, aktívne, mladistvé a osviežujúce. Okrem toho majú sklon zväčšovať povrchy, miestnosť sa potom javí útulnejšia a menšia.
  • Farby, v ktorých prevláda modrá a zelená sa vnímajú ako studené, relaxačné, pasívne a upokojujúce – sú málo intenzívne, potlačené, miestnosť vďaka nim pôsobí opticky väčšie.
  • Svetlé odtiene farieb miestnosť rozširujú, tmavé naopak zužujú.

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Malá škola farieb

Modrá

Upokojuje, uvoľňuje, podporuje sústredenie, otvára myseľ, aby bola prístupná inšpirácii a intuícii. Tlmí pocit samoty a opustenosti. Ide o farbu vyváženosti, túžby, viery, vernosti a harmónie. Najlepšie sa hodí do spálne a relaxačných miestností.

 

Zelená

Je symbolom vegetatívneho života, ktorá podporuje rozvoj a rast. Evokuje vyrovnanosť, pokoj, harmóniu, istotu a bezpečie. Má utišujúce účinky, upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje zmyslové vnímanie. Povzbudzuje priateľstvo, pocity spolupatričnosti ... Ideálna je na dotváranie obytných a pracovných miestností, ktoré majú povzbudzovať k duševnej činnosti a tvorivosti.

 

Kombinácia zelenej a modrej vytvára spojenie blahodarných účinkov oboch farieb (zvlášť sviežeho jarného odtieňu zelenej a chladnej azúrovo-modrej).

 

Vďaka týmto studeným farbám miestnosť pôsobí o pár stupňov chladnejšie, oproti iným izbám v byte či dome. Hodia sa preto skôr do slnečných miestností. Vhodné sú pre ľudí s poruchami koncentrácie.

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Ružová

Upokojuje emócie, prebúdza súcit, podporuje vnútornú čistotu, odháňa hnev a pocity opustenosti. Vďaka nej sme vnímavejší, empatickejší.

 

Ak namiesto upokojenia chcete vytvoriť pravý opak - povzbudenie, stimuláciu, odporúčame vyskúšať odtiene žltej, oranžovej alebo červenej.

 

Žltá

Farba slnka, leta, vytvára pocit tepla, pohody, spokojnosti. Žiarivá, najviac viditeľná, najveselšia z farebného spektra, pozdvihuje náladu, zmierňuje depresie. Povzbudzuje duševnú činnosť, ale i komunikáciu. Dodáva inšpiráciu, stimuluje mozgovú činnosť.

 

Oranžová

Dodáva vitalitu, energiu, pôsobí povzbudzujúco, stimuluje. Je symbolom veselosti, optimizmu a radosti do života. Vytvára útulnú, uvoľnenú atmosféru. Pomáha pri depresiách, nespokojnosti a nechutenstve. Zvyšuje schopnosť sústredenia sa a koncentrácie. Odporúča sa pre izby orientované na sever alebo do priestorov, kde je málo svetla a slnka.

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Červená

Pôsobí povzbudivo na telo i dušu, podporuje našu fyzickú aktivitu a pohyb. Je vyzývavá, eroticky stimuluje a zvyšuje sexuálny apetít. Symbolizuje vášeň, teplo, život, odvahu, radosť, ale aj hnev, zlosť a nenávisť.

 

Červená, žltá a oranžová sú farby intenzívne, dodávajú nám vitalitu, elán, optimizmus, dobrú náladu. Zároveň sú však aj pascou na chuťové bunky. Preukázateľne totiž stimulujú nervový systém a výrazne podporujú chuť do jedla!

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Autor: Janka

Zdroj: Diva.sk

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon