Ako sa správne starať o drevenú podlahu

Ako sa správne starať o drevenú podlahu

V súčasnosti sa pomaly častejšie stretneme s drevenou podlahou, ktorá vymenila kobercové pokrytie dlažby. Na zachovanie stále peknej drevenej podlahy treba mať na pamäti, že jedným z rozhodujúcich vplyvov na jej trvanlivosť a optický vzhľad, je teplota a vlhkosť v interiéri.

 

Drevo pri klimatických zmenách pracuje, a tak by sa nám pri nedostatočnom vetraní mohli na podlahe časom objaviť zdureniny a a ďalšie nerovnosti. Naopak, veľmi nízka vlhkosť spôsobuje tvorbu prasklín. Optimálna teplota v miestnosti by sa mala byť okolo 18 až 20 °C.

 

Najväčším nepriateľom drevenej podlahy je piesok a ďalšie nečistoty, ktoré ju môžu poškriabaním znehodnotiť. Okrem toho, že po drevenej podlahe nebudeme chodiť v topánkach s drsnou podrážkou, mali by sme všetok nábytok zabezpečiť filcovými podložkami a vyvarovať sa posúvaniu ťažkého nábytku po podlahe.

 

Čistenie a údržba

Pri bežnej údržbe stačí utrieť podlahu suchou handrou, alebo jednoducho povysávať vysávačom.

Ako sa správne starať o drevenú podlahu

 

Drevenú podlahu čistíme minimálne raz týždenne, najlepšie vysávačom s kefovým nástavcom, kefou alebo metlou s jemnými štetinami, metlou obalenou jemnou bavlnenou tkaninou, vždy na sucho. Z času na čas môžeme nečistoty na podlahe odstrániť dobre vyžmýkaným mopom, bez saponátových prísad, čistou vodou, rýchlymi súvislými ťahmi.

Ako sa správne starať o drevenú podlahu

 

Používať môžete prípravky špecializované na drevené či laminátové podlahy, ktoré drevo nielen čistia ale aj vyživujú a ošetrujú. Keď je podlaha veľmi znečistená alebo na nej potrebujeme odstrániť škvrny, použijeme mydlovú či octovú vodu. Potom postihnuté miesto pretrieme vlhkou handrou a necháme vysušiť.

 

Ako lakovať?

Nalakovaná drevená podlaha podlieha v závislosti od zaťaženia prirodzenému opotrebovaniu, a preto ju po niekoľkých rokoch treba prebrúsiť a znovu nalakovať. Pre zvýšenie a predĺženie jej odolnosti môžeme používať špeciálne leštidlo na lakované parkety. Nanášame ho vo dvoch vrstvách asi v dvojmesačných intervaloch.

 

Voskovanú podlahu je vhodné ošetriť aspoň raz do roka, keď jej povrch rovnomerne potrieme voskovým olejom.

 

Musíme však dbať na to, aby sa na povrchu nevytvoril film, ktorý by podlahu poškodil. Neveľmi prospešné nie je ani veľké množstvo voskového leja, pretože sa môže zmiešať s prachom a ďalšími drobnými nečistotami. Po nanesení oleja necháme podlahu vyschnúť aspoň dvanásť hodín a potom ju vyleštíme.

Ako sa správne starať o drevenú podlahu

 

Po položení drevenej podlahy sa prípadné nerovnosti zbrúsia brúskou do roviny a celá podlaha sa ošetrí ochranným náterom. Vyvarujme sa použitia klasického lesklého alebo matného laku, či dokonca lodného laku.

 

Na trhu je dostatočný výber vhodných vrchných náterov, lakov i voskov, určených špeciálne na drevené podlahy, ktoré svojimi vlastnosťami zvyšujú úžitkovú hodnotu novej, alebo renovovanej podlahy.

 

Autor: Gabriela

Zdroj: Diva.sk

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon