Kaplnka svätého kríža láka krásou zvonku aj zvnútra

Kaplnka svätého kríža láka krásou zvonku aj zvnútra

K najúžasnejším stavbám sveta patria často aj kostoly. Či už ide o monumentálne stavby typu Sagrada Familia v Barcelone alebo drevené kostolíky, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska, jedná o neobyčajné stavby, ktoré majú svoje čaro.

 

 

Dnes vám predstavíme jeden z najoriginálnejších kostolov sveta, ktorý je do veľkej miery výnimočný miestom, na ktorom sa nachádza. Jedná sa o Kaplnku svätého kríža v Sedone v Arizone.

 

Kaplnka zasvätená rímskokatolíckej cirkvi je zasadená do prostredia červených pieskovcov pri meste Sedona. Stavbu dokončili pred 58. rokmi a stala sa významným turistickým lákadlom tohto regiónu.

 

V rebríčku najúžasnejších stavieb sveta sa ocitla na krásnom 11. mieste. Neuveriteľný je totiž pohľad zvonku, ale aj zvnútra.  Okrem toho je tiež považovaná za jeden z vytvorených siedmich divov Arizony.

 

Kaplnka je neodmysliteľne spätá so ženou menom Marguerite Brunswig Staude. Bola umelkyňou, ktorá túžila postaviť kostol v tvare kríža. Viaceré jej plány na stavbu v Európe či Amerike však boli zmarené.

 

Napokon si svoj sen splnila v Sedone. Najala architektov a spoločne navrhli kaplnku, ktorú teraz obdivuje celý svet.

 

Výstavba kaplnky začala v roku 1955 a dokončiť sa ju podarilo už v 1956. Celkovo výstavba trvala 18 mesiacov a stála 300 tisíc dolárov. V roku 1957 získala stavba vyznamenanie od Amerického inštitútu architektov.

 

Marguerite kaplnku darovala cirkvi avšak s podmienkou, že sa tam nebudú konať žiadne omše. Je určená len na modlenie a hľadanie Boha skrz umenie. Je to miesto, kde mnohí návštevníci chodia obdivovať umenie a architektúru.

 

Ak teda nejaký pár uvažuje nad tým, že by si v tejto kaplnke povedal svoje áno, musí si nechať zájsť chuť. Svadby sa tu totiž nekonajú.

 

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Th6wxvZxo_o?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, womensheritagetrail.org

Foto: Dreamstime.com

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon