Život v kuse keramiky : Architekt „upiekol“ rozprávkový dom

Život v kuse keramiky : Architekt „upiekol“ rozprávkový dom

Kto by nepoznal slávnych Flinstonovcov... Ale viete si predstaviť, že by ste v takých podmienkach žili aj vy? 64-ročný architekt Octavio Mendoza Morales podobné bývanie vyrobil. Svoj dom nazýva najväčším kusom keramiky na svete. Nie je to však len stavba, ale aj veľký kus umenia.

Domček s menom Casa Terracota alebo Casa Barro sa nachádza v mestečku Villa de Leyva v Kolumbii. Autor ho postavil iba z ílovej hliny a „upiekol“ si ho na slnku. Pri stavbe pritom nepoužil žiaden cement ani oceľ, len hlinu, vodu a oheň. Neasistovala mu ani moderná technika, iba ľudské ruky. V tomto diele autor spojil architektúru, dizajn a všetky umelecké a remeselné zručnosti.

Pri pohľade na túto stavbu máte možno pocit, že sa pozeráte na hromadu hliny, vo vnútri však ponúka viaceré moderné vymoženosti. Nechýba tam toaleta, umývadlá, obývacia izba aj lôžková časť či plne funkčná kuchyňa. Na ohrev vody používa solárne panely.

Aj pri výrobe interiéru použil architekt íl. Okrem toho však sú v domčeku aj komponenty z recyklovaného skla alebo svietidlá z kovového šrotu.

Octavio svojmu domčeku hovorí aj „projekt pre život“. Práce na ňom rozbehol pred viac ako 14 rokmi. Chcel ním ukázať, ako je možné premeniť pôdu a rôzne prírodné zdroje na plne funkčné obydlia. On sám je aj ekologickým aktivistom. Verí, že podobné domčeky by mohli mať uplatnenie najmä v púštnych miestach, ktoré sú po celej zemi, a mohli by v nich bývať milióny ľudí.

 „Casa Terracota je jedinečný priestor, určený nielen na stelesnenie a propagáciu mojej filozofie, ale aj na podnietenie architektonického a umeleckého experimentovania,“ tvrdí.

 On sám síce býva v inom dome v obci, ale v tomto domčeku trávi veľmi veľa času a pracuje na ďalších hlinených náčiniach domu. Za 7 dolárov je otvorený aj pre návštevníkov, ktorí si ho chcú pozrieť.

 Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Odditycentral.com, Casaterracota.com

Foto: Casaterracota.com

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon