Nehnuteľnosť kúpiť alebo prenajať? Radí odborník Martin Čapo

Nehnuteľnosť kúpiť alebo prenajať? Radí odborník Martin Čapo

Aj vy ste si už možno v živote položili otázku, či je lepšie nehnuteľnosť kúpiť alebo prenajať? Na Slovensku je trend skôr nehnuteľnosti kupovať. Veď prečo by sme mali niekomu platiť nájomné, keď môžeme mať vlastnú nehnuteľnosť? Ak však nie sme presvedčení o tom, akú nehnuteľnosť chceme, resp. nemáme dosť finančných prostriedkov, stáva sa bývanie v podnájme prvou voľbou. Kúpa vlastného domova má však veľa výhod.

 Všeobecne sa kúpa nehnuteľnosti považuje za správnu vec. „Tvrdia to banky, pretože by vám radi požičali, tvrdí to štát, pretože občan s nehnuteľnosťou je zodpovedný občan s adresou a platiaci dane, tvrdia to zamestnávatelia, pretože sa stávate stabilnejším a pracovitejším zamestnancom, tvrdia to realitné kancelárie, rodinní psychológovia, finanční poradcovia, vaši už nehnuteľnosť vlastniaci známi, aj vaši rodičia,“ hovorí známy realitný maklér a viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Čapo.

 

Podľa neho je potrebné si pred kúpou položiť tri základné otázky:

1.  Mám kupovať? A ak áno, mám kupovať teraz?

2.  Ako si mám vybrať, aby som kúpil správne?

3.  Na čo si mám dať pozor a ako postupovať, aby som kúpu následne neoľutoval?

 Výhody kúpy nehnuteľnosti

Kúpa vlastnej nehnuteľnosti má podľa Čapa viaceré výhody. Prvou je pocit istoty a možnosť rozhodovať o svojom bývaní, pretvárať ho podľa svojich predstáv. To zvyčajne v prenajatom byte či dome nie je možné.

Druhou výhodou vlastného bývania je finančná stabilita, keďže náklady na bývanie sú stabilnejšie a dajú sa plánovať dlhšiu dobu dopredu. Výška nájomného však môže klesať a stúpať podľa požiadaviek majiteľa. Treťou výhodou je tvorba osobného majetku, keďže nehnuteľnosti možno považovať za nástroj na sporenie.

Kedy nekupovať?

Čapo na druhej strane upozorňuje, že kúpa nehnuteľnosti nemusí byť vhodná pre každého. Vlastné bývanie neodporúča kupovať v čase, keď vaša finančná situácia nie je stabilná.

„Vlastné bývanie by mal kupovať človek, ktorý má buď dostatok finančných prostriedkov alebo ktorého príjmy vyplývajúce zo zamestnania či podnikania sú relatívne stabilné,“ hovorí.

Bývanie taktiež neodporúča kupovať v nestabilnom životnom období. Kupovať by ste mali nehnuteľnosť len vtedy, keď viete, kde chcete v najbližšom období žiť.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon