Skutočná oáza v púšti: V Abú Zabí vykvitne dokonalý park

Skutočná oáza v púšti: V Abú Zabí vykvitne dokonalý park

Ďalší úchvatný projekt zo Spojených arabských emirátov. Britský dizajnér Thomas Heatherwick tam vybuduje dokonalú oázu v púšti. Ak však čakáte, že pôjde o ďalší výtvor v západnom štýle, ste na omyle. Tento originál dokonale zapadne do púštneho prostredia a bude odrazom krás miestnej kultúry.

Štúdio bolo požiadané, aby prinieslo nový nápad pre verejné priestory Abú Zabí. Vznikla túžba poskytnúť ľuďom miestny park, ktorý by bol vytvorený pre blaho ľudí. Park pod názvom Al Fayah by mal ponúknuť relaxáciu aj zábavu, no mal by byť aj energeticky efektívny a udržateľný pri používaní vody na zavlažovanie.

 

„Niektoré tunajšie parky sú založené na romantickej predstave o parkoch v Európe. Vyzerajú akoby niekto prišiel do Paríža, nadchol sa pre nejaké miesto, zroloval ho a položil tu, do púšte,“ myslí si o architektúre v Abú Zabí Heatherwick, ktorý sa svojím novým projektom snaží tento trend zmeniť, píše CNN.

 Skutočná oáza v púšti: V Abú Zabí vykvitne dokonalý park

Park by mal predstavovať miesto pre rodiny, kde sa môžu stretávať, piknikovať, ale aj vzdelávať. Okrem prírodnej zelene, ktorá by mala pozostávať z prirodzených rastlín Perzského zálivu, sa tu budú nachádzať aj ihriská, kaviarne, bazény, potoky i knižnica, mešita či vonkajšie kino. Nepôjde teda o žiaden malý parčík, celá táto nádhera sa bude rozprestierať na ploche až 125 tisíc metrov štvorcových.

 Ochrana pred horúcim slnkom

Autori sa museli pri vymýšľaní projektu vysporiadať s radom problémov. Najzávažnejším z nich bolo zabezpečenie dostatočnej ochrany pred horúcim slnkom pre ľudí aj rastliny. Dizajnéri sa rozhodli, že park prikryjú „púšťou“. Nad ním totiž vybudujú „strechu“, ktorá bude pripomínať popraskanú púšť. Jednotlivé kusy budú stáť na stĺpoch a spoločne vytvoria kupolu, ktorá bude chrániť park.

 Skutočná oáza v púšti: V Abú Zabí vykvitne dokonalý park

Park Al Fayah bude zahŕňať sériu veľmi špeciálnych stĺpovitých štruktúr pripomínajúcich popraskaný povrch púšte, ktoré sa budú ťahať do výšky a vytvoria dojem trojrozmernej krajiny nad parkom,“ hovorí Heatherwick.

„Tieto vyvýšené časti vytvoria dierovaný prístrešok s čiastočným tieňom, pod ktorým bude rásť bujná záhrada chránená pred horúcim púštnym slnkom," dodáva.

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Heatherwick.com, Dezeen.com

Foto: Thomas Heatherwick, Heatherwick.com

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon