Martin Čapo: Podľa čoho sa rozhodnúť pri výbere realitného makléra

Martin Čapo: Podľa čoho sa rozhodnúť pri výbere realitného makléra

Možno namietať, že služby realitného makléra sú na našom trhu nadbytočné. Veľa  z vás, ktorí majú aké také schopnosti a dostatok času dokáže predať alebo kúpiť nehnuteľnosť bez toho, aby k tomu využili služby realitného makléra či kancelárie. A nie je to len slovenské špecifikum. Aj v zahraničí, kde je realitný maklér uznávaná a dobre platená služba, sú ľudia, ktorí svoju nehnuteľnosť predávajú alebo kupujú úplne sami. Je to však len prvoplánové rozhodnutie. Čo sa zdá na prvý pohľad rozumné je v skutočnosti krátkozraké a neefektívne.

 

 Dôvera

Cesta k tomuto poznaniu môže trvať niekomu dlhšie, niekto ju nezdolá vôbec, ale niekto odloží predsudky a začne vzťah dôverou. Rozhodnutie o výbere realitného makléra je v takom prípade najdôležitejším v realitnej transakcii s priamym dopadom na finálny výsledok – úspech kúpy, predaja.

Prvým najspoľahlivejším indikátorom budúcej kvality služby makléra sú jeho referencie. Ak ste sa poradili so svojim okolím a získali ste jeden či dva overené kontakty, máte pravdepodobne vyhraté. Osobná skúsenosť niekoho z vašich známych síce nie je sto percentnou zárukou, ale dôveryhodnejší zdroj už asi neexistuje. Ak náhodou nemáte to šťastie, skutočne dobrý realitný maklér buduje svoje meno a má za sebou zrealizované obchody a klientov, ktorých referencie a dokonca aj kontakty veľmi rád sám odprezentuje. Na stránke kancelárie, v sociálnych sietiach a podobne. Žijeme v globálnej dedine a naša reputácia je na internete veľmi ľahko overiteľná.

Druhým spoľahlivým indikátorom sú výsledky maklérovej práce. Nemyslím na ocenenia tipu „maklér mesiaca“, ale na drobné detaily ako napr. spôsob fotenia nehnuteľností a písania textov, jeho spôsob vystupovania a mailovej alebo telefonickej komunikácii. Sledujte inzeráty a stránky, ktoré vás zaujmú, zúčastnite sa obhliadok s vybranými maklérmi a overte si ich prácu v reálnom prostredí.

Tretím spôsobom, ako posúdiť parametre realitného makléra sú správne otázky a ešte správnejšie odpovede. Otázka „aká je výška vašej provízie“ vám síce môže v podobe argumentácie odhaliť čo-to o maklérovych predajných schopnostiach, je ale pravdepodobné, že sa až tak veľa nedozviete. Čo by ste sa určite mali opýtať sú otázky, ktoré odhalia jeho skúsenosti, znalosti a spôsob práce. Ako dlho robíte túto prácu? Koľko podobných nehnuteľností/obhodných prípadov ste zrealizovali? Kedy ostatný krát a ako? Čo by ste navrhli v mojom prípade? Ako vidíte aktuálne trh, konkurenciu, klientov?

Nakoniec dôjde na to ľudské. Každý z nás podprahovo cíti, komu by vedel dôverovať. Ak vám čosi nesedí, hoci len kdesi pod povrchom, je to dôvod na opatrnosť. Obzvlášť na osobnom stretnutí je neverbálna komunikácia makléra pomerne ľahko čitateľná a v kombinácii s otázkami odhalí, či je tento človek autentický, úprimný a dôveryhodný. 

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon