Vlny sú v kurze! Táto stavba získala ocenenie dizajn roka 2014

Vlny sú v kurze! Táto stavba získala ocenenie dizajn roka 2014

Zabudnite na strohé, rovné tvary. Súťaž dizajn roka 2014 (Designs of the Year 2014), ktorú vyhlasuje Design Museum v Londýne vyhrala zvlnená stavba Heydar Aliyev Center z azerbajdžanského Baku, ktorá pochádza z dielne Zaha Hadid Architects.

 

 Výročné ceny odovzdáva londýnske múzeum dizajnu už 7 rokov, Zaha Hadid je však prvou ženou, ktorá získala najvyššie ocenenie. „Sme veľmi potešení zo získania ceny dizajn roka,“ uviedla na margo svojho víťazstva autorka.

 "Hejdara Alijeva Center je dôležitá vzdelávacia a kultúrna budova, a my sme radi, že vyhrala dizajn roka,“ dodala architektka.

 

Očarujúca a jedinečná stavba

 „Je to krásne, je to inšpirujúce, je to čistá vízia jedinečného génia a my sme si mysleli, že to bol pozoruhodný kus práce,“ uviedol predseda poroty Ekow Eshun.

 Budova Heydar Aliyev Center bola navrhnutá ako kultúrna inštitúcia pre výstavy, koncerty a iné aktivity. V budove sa nachádza galéria i múzeum. S projektom začali v roku 2007 a dokončený bol o 5 rokov neskôr, teda v roku 2012. Nominácie na svetové ocenenia získala stavba už v roku 2013.

 

Originálny dizajn vo viacerých kategóriách

 Designs of the Year je nielen súťažou, ale aj prehliadkou tých najzaujímavejších a najinovatívnejších projektov v oblasti dizajnu rôzneho druhu. Stavba Heydar Aliyev Center zvíťazila v oblasti architektúry a získala aj celkové ocenenie dizajn roka 2014.

 Okrem toho porota udeľovala ocenenia aj v oblastiach digitálny dizajn, móda, nábytok, grafika, produktový a dopravný dizajn. Celkovo vyberali spomedzi 70 kandidátov vo všetkých kategóriách.

 

Rozporuplná kritika

 Porotcovia čelili za výber víťaza kritike, kvôli nedodržiavaniu ľudských práv v Azerbajdžane. Avšak svoje rozhodnutie obhájili. „Je to cena o architektúre, nie politike a jej architektonická kvalita je vynikajúca,“ hovorí riaditeľ Design Museum Deyan Sudjic.

 „Niet pochýb o tom, že Zaha Hadid je veľmi talentovaná architektka, a to je to, čo Design Year uznáva,“ dodáva múzeum.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Dezeen.com, Designmuseum.org

Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon