Chcete predĺžiť životnosť svojej strechy? TOP tipy od odborníka

Chcete predĺžiť životnosť svojej strechy? TOP tipy od odborníka

 Kvalitná strecha je jedným z kľúčových predpokladov pre dobré bývanie. Neustále opravy strechy, ktorá zateká či plesnivie vás môžu stáť nervy aj veľa peňazí. Je to skutočne drahá záležitosť, a preto by ste si na nej mali dať záležať. Ak totiž budete šetriť napríklad na materiáloch, môže sa vám to neskôr poriadne vypomstiť. Technický manažér Pavel Kaderka radí, ako na to.

1. Využite služby profesionálov

 Ak sa púšťate do novostavby využite určite služby skúseného profesionálneho projektanta, ktorý vašu strechu navrhne s ohľadom na klimatické podmienky, potrebu sklonu strechy, povahu stavby a pod. Neváhajte však požiadať o pomoc odborníka aj v prípade rekonštrukcie! V tomto prípade zrejme platí, že dobrá rada je na nezaplatenie.

 Šetriť by ste však nemali ani na pokrývačovi. Využite profesionála, ktorý má skúsenosti, nežiadajte však od neho architektonické rady. Mali by ste si tiež overiť, že používa skutočne kvalitné výrobky v potrebnom množstve. Ak znižuje počet predpísaných prvkov v snahe ušetriť, môže tým ohroziť životnosť vašej strechy.

 

2. Používajte kvalitné materiály

 Ak chcete, aby vám strecha skutočne dlho slúžila a aby s ňou nemali problém ani ďalšie generácie, dbajte na používanie kvalitných materiálov. Neznamená to len vybrať dobrú krytinu. Záležať by ste si mali dať aj na kvalitnej hydroizolačnej fólii a všetkých ostatných materiáloch využívaných pri stavbe či rekonštrukcii strechy. Hydroizolačná fólia zohráva jednu z kľúčových úloh pre životnosť strechy a zachovanie teploizolačných vlastností. Za jej návrh je zodpovedný projektant.

 

3. Myslite na odvetranie

 Vlhkosť je nežiadúcim elementom aj vo vašej streche. Môže totiž spôsobiť plesnivenie izolácie, rozmach nežiadúcich húb a pod. Pri konštrukcii preto treba myslieť na odvetranie, ktorého úlohou je odviesť vonkajšiu aj vnútornú vlhkosť, ktorá sa dostala do krytiny. Okrem toho vyrovnáva teplotné rozdiely v konštrukcii alebo odvádza nahromadené teplo.

 V prípade odvetrania je dôležitá jeho správna realizácia. Vzduchová medzera sa vytvára medzi odkvapom a hrebeňom pomocou kontralaty. Tu platí, že čím je vzduchová medzera väčšia, tým sa plášť rýchlejšie vysuší. Pri rôznych typoch krytiny býva aj rôzny typ odvetrania.

 

4. Každý krytina má pravidlá

 Výber škridle by ste si mali skutočne dobre premyslieť. Každá krytina má svoje pravidlá pre návrh a realizáciu dobre odvetranej strechy, ktoré sú stanovené v technických normách. Týmito normami a pravidlami sa pri svojej práci riadia aj architekti a pokrývači. Systémy odvetrania sú pri rôznych typoch krytín rozdielne, preto treba dbať na špecifiká jednotlivých druhov škridiel.

 

 5. Pozor na záruky

 Ak chcete mať záruku na strešnú krytinu, ktorú vám výrobca poskytol, dbajte na správne dodržiavanie potrebných odvetrávacích škridiel. Ak nedodržíte podmienky záručného a technického listu, stratíte nárok na záruku.

 

Zroj: Nehnutelnosti.sk

Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon