Originálny ekologický nápad: Architekt postavil vežu z húb

Originálny ekologický nápad: Architekt postavil vežu z húb

Huby sú skvelé na pizzu, do omáčok, polievok či vyprážané... V kuchyni majú naozaj široké využitie, ale viete si ich predstaviť aj ako stavebný materiál? Nie, nehovoríme o Šmolkoch a domčekoch v hríboch, ale o skutočnom stavebnom materiáli. Tento architekt vás presvedčí, že sa to dá.

David Benjamin z newyorskej firmy Living prišiel s jedinečným projektom – vežou postavenou z hubových tehál. Jej oficiálny názov je Hy-Fi, označuje sa však aj ako Mashroom Tower (Hubová veža). So svojim nápadom sa prihlásil aj do súťaže mladých architektov Múzea modernej architektúry (MoMA PS1) a stal sa víťazom 15. ročníka.

 

Inovatívny materiál

 Tehly sú vytvorené z húb a kukuričných stoniek, ktoré predstavujú odpad z fariem, takže sú šetrné k životnému prostrediu. Všetok potrebný materiál spoja a vytvarujú do formy tehál. Takéto tehly dokážu vyrásť za 5 dní a neprodukujú žiaden odpad ani emisie oxidu uhličitého. „Tento materiál by skutočne mohol zmeniť spôsob, akým budú ľudia stavať,“ povedal kurátor múzea Pedro Gadanho.

 

Aj tento nápad musí prejsť tenkú čiaru medzi avantgardným myslením a reálnym svetom. Tehlu z húb už testujú na Kolumbijskej univerzite. Testy zatiaľ preukázali, že jednotlivé tehly sú schopné uniesť hmotnosť 50 áut a sú 200 tisíckrát pružnejšie ako oceľ. Nejde teda o žiadne mäkké špongie.

 

Vežu skutočne postavili

 Táto veža nie je len nejaký projekt na papieri. Skutočne vyrástla na nádvorí MoMA PS1 v Long Island City. Inštalácia je otvorená od konca júna 2014 a bude slúžiť ako tienidlo, na posedenie či zásoby vody pre 2014 Warm Up hudobný festival. Na konci leta bude inštalácia odstránená a materiál použitý na kompostovanie.

 

Video: Projekt Hy-Fi

 

Ako postavili vežu z hubový tehál

 

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, arupconnect.com, nytimes.com

Foto: Reprofoto Youtube.com

Video: Youtube.com, thelivingnewyork.com/Vimeo.com

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon