Dobrých susedov si vážte! Zlé vzťahy zhoršia vaše zdravie

Dobrých susedov si vážte! Zlé vzťahy zhoršia vaše zdravie

Máte dobrých susedov alebo sústavne počúvate krik, búchanie, hlasnú hudbu, vidíte neporiadok všade navôkol, a keď sa stretnete neviete si prísť na meno? Susedské spolunažívanie môže významným spôsobom ovplyvniť náš život aj naše zdravie. Hovorí o tom nová štúdia vedcov z Fakulty psychológie na Univerzite v Michigane.

 Ako výskum prebiehal?

Celý výskum prebiehal od roku 2006. Odborníci zistili, že prostredie, v ktorom človek žije môže mať negatívny alebo pozitívny vplyv na srdce človeka. Výskumníci sledovali kardiovaskulárny stav 5 276 dospelých Američanov vo veku nad 50 rokov, ktorí nikdy predtým nemali srdcové problémy.

 Na začiatku výskumu požiadali svojich respondentov, aby ohodnotili kvalitu svojho susedského života na stupnici od 1 do 7. Brali pritom do úvahy či sa cítia byť súčasťou susedskej komunity, či si myslia, že by im susedia pomohli v prípade potreby, či sú dôveryhodní a priateľskí.

 Výskumníci pri štúdii brali do úvahy aj ďalšie faktory, ako vek, pohlavie, rodinný stav, vzdelanie, duševné zdravie, životný  štýl, finančnú situáciu, hmotnosť, zdravotné problémy ako cukrovka alebo vysoký krvný tlak. Aj po zohľadnení všetkých týchto faktorov, dospeli k rovnakým výsledkom, a síce, že dobré vzťahy znamenajú aj lepšie zdravie.

 Na druhej strane však vedci uvádzajú, že nebola zohľadnená genetická predispozícia jednotlivcov.

 

Dobré susedské vzťahy, menej infarktov

 Dobré susedské vzťahy a sociálna podpora okolia prispievajú k lepšiemu zdraviu, a to platí obzvlášť pre starších ľudí, ktorí sú náchylnejší na niektoré ochorenia. Na základe získaných poznatkov dospeli k záveru, že dobré vzťahy so susedmi, môžu znížiť riziko infarktu. Každý jeden bod na stupnici pritom predstavoval o 17 % nižšie riziko infarktu.

 Podľa autorov štúdie, ktorú viedol Eric Kim, môže prispieť susedská súdržnosť a dôvera aj k vyššej fyzickej aktivite, ako sú napríklad spoločné prechádzky, ktoré môžu fungovať ako prevencia proti niektorým chorobám. Nezanedbateľným faktorom je aj stres, ktorý nám môžu zlí susedia a vzťahy s nimi spôsobovať, a tým výrazne vplývať na naše zdravie.

 Preto, ak máte dobrých susedov, vážte si to a udržujte si nimi priateľské kontakty. Tie sú totiž niekedy, rovnako ako zdravie, na nezaplatenie.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Dailymail.co.uk, Independent.co.uk

 Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon