Slávna chata vstane z popola

Slávna chata vstane z popola

Neobyčajná chata, ktorá stála pri Bielych plesách na hranici Vysokých a Belianskych Tatier, čaká na svoje znovuzrodenie. Po 40-tich rokoch od požiaru, ktorý ju definitívne zničil, sa občianske združenie Kežmarská chata rozhodlo usporiadať architektonickú súťaž pre výstavbu novej horskej chaty.  

Do súťaže sa prihlásili architekti z 8 krajín Európy. Z 95 návrhov mohol zvíťaziť len jeden a porota vybrala ten najlepší. O obnovu Kežmarskej chaty sa postarajú českí Architecti.cz. Ich návrh v sebe spája unikátny dizajn s funkčnosťou chaty, ktorá bude postavená v drsných podmienkach podtatranskej prírody. Konštrukcia musí zvládnuť nápor tatranského vetra s rýchlosťou až 250 km/h, časté zmeny počasia a aj extrémne výkyvy teplôt. Minimalizovaná plocha pôdorysu zabezpečuje, že v okolí chaty sa nebudú tvoriť záveje.

Ako prvá na Slovensku by mala spĺňať najprísnejšie ekologické normy, energetickú nenáročnosť a sebestačnosť. 70% až 80% energie bude získavanej zo slnka, vďaka fotovoltaickým panelom zabudovaným v streche. Zvyšok zabezpečí kogeneračná jednotka na biomasu, tepelné čerpadlo a systém akumulačných zásobníkov tepla.

Slávna chata vstane z popola

Chata má tri poschodia a aj pôdorys je rozdelený do troch funkčných pásov. Zadný pás, orientovaný na sever, slúži na skladovanie, stredný pás je funkčnou časťou chaty. Nachádzať sa tu bude kuchyňa, hygienické zariadenia a ubytovanie pre personál. Predná časť chaty s terasou poskytuje ubytovanie pre 40 hostí a nachádza sa v nej aj jedáleň. Interiér je ladený do prírodných farieb. Architecti.cz stavili na drevo a vnútro chaty je ladené do čistých línií. V spojení so sklom dodáva návštevníkom možnosť panoramatického výhľadu sa na prekrásne slovenské veľhory aj z interiéru chaty.

Slávna chata vstane z popola

Slávna chata vstane z popola

Slávna chata vstane z popola

Chata je orientovaná na juh a súčasne návštevníkom poskytuje najkrajšie výhľady. Priamo z terasy sa budete môcť pokochať pohľadom na Kozí, Lomnický a Kežmarský štít. Pri pohľade na Biele pleso budete uchvátení. Silu a krásu drsnej podtatranskej prírody ucítite na vlastnej koži.

Slávna chata vstane z popola

Slávna chata vstane z popola

Zdroj:

Text: Nehnutelnosti.sk, Architecti.cz

Foto: Architecti.cz

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon