Výnimočná stavba: Šikmá veža v Pise je zvonica, ktorá sídli na Námestí zázrakov

Výnimočná stavba: Šikmá veža v Pise je zvonica, ktorá sídli na Námestí zázrakov

Zvonica z Pisy, u nás známa ako Šikmá veža v Pise je svetovým unikátom, ktorý tróni na Námestí zázrakov.Pri návšteve Talianska je to miesto, ktoré si netreba nechať újsť. Veru, výnimočná to stavba, ktorú vám predstavíme.

Šikmá veža dosahuje  výšku 55,86 m na kratšej strane a 55,67m na vyššej strane od zeme. Najväčší odklon  od svojej osi zaznamenala v roku 1997. Až 5,2 m. Dnes je to už len 3,97 metra.  Naklonenie veže na jednu stranu vzniklo už počas konštrukcie kvôli výberu nevhodnej polohy na mäkkom povrchu zasypaného koryta dávno tečúcej rieky. Problémy so statikou a zväčšenie sklonu prebiehalo už počas 200-ročných stavebných prác a trvá dodnes. 

Na vrchol vedie až 294 schodov, ktoré treba vykráčať cez 8 poschodí prstencového tvaru. Zvonica má 7 zvonov, z ktorých každý hrá iný tón (Pozor, najväčší zvon váži až 3,5t.). Je jednou zo štyroch stavieb, ktoré spoločne tvoria katedrálový komplex Piazza dei Miracoli - Námestie zázrakov. Ako prvá bola postavená katedrála - Dóm v Pise. Dóm spoločne so zvonicou, baptistériom a cintorínom sú najkrajším pozostatkom a príkladom románskej architektúry v Taliansku.


Zvonica majestátne tróni už niekoľko storočí. Vznik myšlienky jej stavby a začiatočných prác sa datuje rokom 1173. Zaujímavosťou je, že takáto veľká stavba nemá jednoznačného majstra architekta. Je ich viac: Gerardo di Gerardo, Diotisalvi, Giovanni Pisano. Stavba z bieleho mramoru je právom od roku 1987 súčasťou svetového dedičstva UNESCO.


A aj keď podľa Guinessovej knihy rekordov jej prvenstvo v odklonení od svojej osi prekonala stavba z Abu Dhabi, Capital Gate Tower, to, že sa jedná o architektonický skvost, ktorý vytrval pod náporom rokov a historických udalostí jej nikto nevezme.Taliani majú právo byť pyšní na majestatnú zvonicu. Ak si odmyslíme, že je to nemá stavba, jej sklon pripomína človeka, ktorý pri zaujatom počúvani mierne nakloní hlavu. Možno takto vníma svet, ktorý sa jej odohráva pred očami. Ktovie?

Výnimočná stavba: Šikmá veža v Pise je zvonica, ktorá sídli na Námestí zázrakov

Zdroj:

Text: Nehnuteľnosti.sk, Towerofpisa.info

Fotografie: MariaPhotoworks

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon