Novinka: Dom sa prispôsobí ročným obdobiam za viac ako 2,5 mil.€

Novinka: Dom sa prispôsobí ročným obdobiam za viac ako 2,5 mil.€

Dvojica architektov vytvorila koncept unikátneho domu, ktorý sa vie prispôsobiť každému ročnému obdobiu. Dom sa dá jednoducho rozložiť a zložiť do iného tvaru. S nápadom prišli architekti zo štúdia D*haus company. Momentálne tím pracuje na jej prvej realizácií v meste Cambridgeshire. Predbežný odhad ceny nehnuteľnosti  je približne 2,5 milióna eur.

 Existujú domy, ktoré sú určené pre chladné podnebia, ich cieľom je  udržiavať majiteľa v teple najmä cez studené zimy. Druhou alternatívou sú domy pre teplé podnebia, ktoré sú postavené tak, aby vzduch prúdil cez celý interiér a udržiava obyvateľov v chládku po celý deň. Aj napriek návrhom sa ešte nikomu nepodarilo postaviť dom, ktorý sa dokáže prispôsobiť obom podmienkam naraz.

Prvý účel domu bol, aby vydržal pri extrémnych teplotách. Neskôr vznikol koncept, aby bol kompatibilný pre každú teplotnú zónu vo svete.

Jednotlivé izby sa dokonca dajú otáčať podľa požiadavok majiteľa. Fungujú tak, že sa rozkladajú pomocou koľajníc zabudovaných v zemi. Napríklad, v lete si môže majiteľ natočiť spálňu na smer východu slnka, aby ho mohol pozorovať priamo z postele. Návrhári tvrdia, že slnečné svetlo má obrovský vplyv na výkonnosť budovy. V zime je dom zložený do štvorcového pôdorysu a okná sú nastavené tak, aby lepšie udržali teplo. Dom je jednoducho nastavený tak, aby sa dokázal čo najlepšie prispôsobiť jednotlivých ročným obdobiam.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Video: Youtube.com

Fotografia:  Youtube.com | repro foto

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon