Najopustenejšie nehnuteľnosti  sveta: V týchto budovách nežije ani noha

Najopustenejšie nehnuteľnosti sveta: V týchto budovách nežije ani noha

Niektoré mestá sú preplnené ľuďmi iné zívajú prázdnotou. Na prvý pohľad opustené nehnuteľnosti pôsobia desivo, no aj tu v minulosti žili ľudia. Prinášame vám najznámejšie mestá duchov, kde zastal čas.

Pripjať (Ukrajina)

Mesto Pripjať sa nachádza neďaleko Slovenska, na Ukrajine,v tesnej blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ. Oficiálne sa mesto začalo budovať v roku 1970 a slúžiť malo ako sídlisko pre približne 50.000 ľudí, ktorí pracovali v jadrovej elektrárni.

Pôvodne to bolo mesto mladých, pretože vekový priemer obyvateľov nedosahoval ani 30 rokov. Názov bol odvodený od rieky Pripjať, na brehu ktorej bolo mesto vybudované. Zlom nastal po výbuchu jadrovej elektrárne Černobyľ v roku 1986. Okamžite po výbuchu začala evakuácia mesta, boli odstavené dodávky plynu, vody a elektriny. Mnoho obyvateľov zomrelo na následky ožiarenia. Po evakuácii však v meste zastal čas a mesto pomaly chátra.

Balestrino (Taliansko)

Toto talianske mesto vzniklo v 11. storočí a v roku 1887 ho postihlo veľké zemetrasenie. Mnoho tamojších obyvateľov zemetrasenie neprežilo a čo bolo horšie, zemetrasenia sa  každý rok opakovali. Po pár rokoch sa aj hŕstka ľudí, ktorí tu zostali žiť odsťahovala. Od roku 1953 v tomto meste oficiálne nikto nebýva.

Najopustenejšie nehnuteľnosti  sveta: V týchto budovách nežije ani noha

Bodie (Kalifornia)

 V roku 1876 si baníci založili svoje vlastné mesto v ktorom žilo viac ako 10.000 obyvateľov. Postupne sa v meste však minuli prírodné zdroje a ľudia tu už nemali z čoho žiť. Poslední obyvatelia mesto opustili v roku 1962. Z mesta sa potom stal dokonca štátny historický park, kam sa chodia turisti inšpirovať dobovou kultúrou.

Najopustenejšie nehnuteľnosti  sveta: V týchto budovách nežije ani noha

Gunkanjima (Japonsko)

Toto mesto je oficiálne známe ako mesto duchov. Ostrov na ktorom leží nie je veľký, jeho priemer je iba niekoľko kilometrov, no väčšiu časť z neho tvoria už iba ruiny. Na tomto mieste nežijú už niekoľko rokov žiadni ľudia. V 19. storočí na ostrove žilo viac ako 5000 ľudí. Prvá kríza na ostrove prišla počas druhej svetovej vojny. Počas vojny totiž na ostrov privážali zajatcov, ktorý pracovali v ťažkých podmienkach v uhoľných baniach. Uhoľné bane, ktoré slúžili ako zdroj financií, však zatvorili a ľudia prišli o prácu. Museli preto ostrov opustiť. Dnes je mesto v katastrofálnom stave a pomaly sa rozpadáva.

Najopustenejšie nehnuteľnosti  sveta: V týchto budovách nežije ani noha

Varosha, (Cyprus)

Varosha je mesto južne od cyperského mesto Famagusta. V minulosti to bolo obľúbene miesto pre turistov, dnes je to mesto duchov. V roku 1970 mesto prekvitalo a patrilo medzi top turistické destinácie pre turistov.Vyrástlo tu mnoho budov a hotelov. Po tureckej invázii na Cypre sa v meste zastavil život. Odvtedy do mesta nikto neinvestoval a tak s budovy pomaly rozpadávajú a chátrajú.Najopustenejšie nehnuteľnosti  sveta: V týchto budovách nežije ani noha

Text: Nehnuteľnosti.sk

Fotografie: Dreamstine.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon