Bývanie v podmorskom meste sa stane realitou. Ale až v 2030!

Bývanie v podmorskom meste sa stane realitou. Ale až v 2030!

Odborníci zo spoločnosti Shimizu Corporation predstavili neuveriteľný projekt budúcnosti. Ocean spiral (Špirálové mesto) ako ho nazvali, by malo čerpať energiu z morského dna a bývať by tu mohlo približne 5000 ľudí. Celé mesto by malo byť rozdelené na tri zásadné časti. Vrchol by predstavoval akýsi plávajúci disk s priemerom 500 metrov. V tejto časti by chceli tvorcovia umiestniť obytnú zónu, obchody a dokonca aj hotel.

Celkom dole, na dne mora, chcú umiestniť mechanizmy, ktoré by ťažili vzácne kovy. Hlavne by však premieňali oxid uhličitý na metán, ktorý by slúžil ako hlavný energetický zdroj. Morskú vodu by zároveň chceli zbaviť soli, aby mohla bez problémov prúdiť do kohútikov domácnosti. Továreň a obytnú zónu má spájať stredná časť - vyše 10 kilometrov dlhá špirála, slúžiaca na prenos morského bohatstva smerom nahor.

Nie je to utópia

Všetky tieto predstavy naozaj vyzerajú nezrealizovateľne a naozaj si vyžadujú dlhé roky príprav. Šéf projektu ale verí, že o dve desaťročia bude Ocean Spiral realitou a nastaví zrkadlo ďalším podobným stavbám, pretože morské dno ponúka nevyužitý energetický potenciál. Podmorské mesto by bolo zároveň chránené pred cunami, ktoré v krajine vychádzajúceho slnka neraz vyčíňajú.

20 miliárd eur

Úchvatná stavba by mohla byť zrealizovaná okolo roku 2030. Experti z firmy predpokladajú investície vo výške približne 20 miliárd eur. „Nie je to len prehnaný sen, ale reálny cieľ, ktorý chceme dosiahnuť,“ uviedol pre médiá hovorca spoločnosti Hideo Imamura. 

 Okrem pracovníkov firmy má ruku k dielu priložiť aj tamojšie ministerstvo výstavby, odborníci z energetických firiem či tokijskej univerzity. Financie by chceli získať od súkromných investorov a prispieť by mala aj vláda. „Bolo by skvelé, keby sa pre náš projekt spojilo čo najviac špecialistov,“ verí šéf projektu Asahi Shimbun.

Bývanie v podmorskom meste sa stane realitou. Ale až v 2030!

Bývanie v podmorskom meste sa stane realitou. Ale až v 2030!

Zdroj:

Text: Nehnuteľnosti.sk

Fotografie: Shimizu corporation

 

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon