Nízkoenergetický dom šetrí a chráni prírodu

Nízkoenergetický dom šetrí a chráni prírodu

Pre mnohých je v súčasnosti úspora energie, čo najnižšie náklady na bývanie ale aj šetrenie životného prostredia veľmi dôležité. O výstavbu takéhoto nízkoenergetického domčeka sa postarali aj architekti zo spoločnosti ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová. Navrhli útulný, nízkoenergetický dom, ktorý čoskoro vyrastie v Dolnom Rakúsku.

Dom sa nachádza na okraji malej dedinky a má nádherný výhľad na les. Navyše je navrhnutý tak, aby pôsobil, že sa vznáša na mierne svahovitom pozemku.

Jadrom domu je dvojúrovňové átrium, okolo ktorého je veľmi zaujímavým spôsobom vyriešená dispozícia obytného podlažia. Vďaka tomuto átriu, je celý priestor veľmi slnečný a ponúka dokonalý výhľad na vnútorný strom, ale aj neďaleký les.

Átrium je okrem iného dokonalé miesto na grilovačku či pobyt v exteriéri. Jednou z podmienok majiteľa bolo, aby átrium slúžilo na ranné preslnenie kuchyne.

Obytné podlažie domu je drevenou konštrukciou, ktorej vlastnosti spĺňajú kritéria nízkoenergetického domu. Tá sa akoby vznáša nad betónovým suterénom, v ktorom sú skryté technické priestory a garáž. Vďaka preskleným priestorom obytná časť domu plynule prechádza do záhrady a átria.

Pri vstupe na pozemok stojí starý orech, ktorý architekti plne rešpektovali pri návrhu stavby. Jeho mohutný kmeň prechádza cez otvor v streche a nástupné drevené pláto.

Po takomto zaujímavom riešení domu túži azda každý, je preto len na vás, vybrať si dom, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky. Nechajte sa inšpirovať odborníkmi zo spoločnosti ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.

Nízkoenergetický dom šetrí a chráni príroduNízkoenergetický dom šetrí a chráni prírodu

Nízkoenergetický dom šetrí a chráni príroduNízkoenergetický dom šetrí a chráni prírodu

Nízkoenergetický dom šetrí a chráni prírodu

Zdroj:

Text: Nehnuteľnosti.sk ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.

Fotografie: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon