Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Historické stavby z minulosti. Niektoré sa zrenovovali a skrášľujú našu krajinu, iné zostali napospas osudu a dnes sú z nich ruiny. Keď sa však stretne dobrý nápad so šikovnými rukami remeselníkov výnimočné dobové nehnuteľnosti chytia druhý dych. Poznáte Rotunda Spiegelsaal?

Príbeh kultúrnej pamiatky rotundy Spiegelsaal sa začal písať v roku 1791, kedy Jozef Skolonič požiadal mesto Trnava o dostavbu fi lagórie - záhradného domčeka. Pre nedostatok priestoru na svojom pozemku fi lagória zasahovala až do verejnej cesty, čo však vyriešilo 20 zlatých pre mesto. V týchto časoch bolo v móde mešťanov vytvárať záhrady s rôznymi cudzokrajnými rastlinami, záhradné domčeky, altánky či zimné záhrady, ktoré boli nositeľmi prestíže ich majiteľov

Počas dlhých rokov bola rotunda v Trnave len chátrajúcou stavbou, až v roku 2006 prešla renováciou fasády. Skutočná záchrana rotundy Spiegelsaal sa začala až v roku 2012. Myšlienka renovácie historickej pamiatky a jej premena na bar spojený s kaviarňou dostala majiteľov - trojicu nadšených Trnavčanov, tohto priestoru hneď pri jeho prvej návšteve.

Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Autor projektu prístavby Ing. arch Viktor Šabík z Barak architekti zdôraznil génius loci atraktívnej architektúry a zachoval rešpekt k pamiatke, ktorá vystupuje do popredia. Na projekte sa podieľal i trnavský architekt Mgr. Arch. Martin Danák návrhom interiéru. Ten rozpráva historickým jazykom, ktorému však rozumejú aj ľudia súčasnej doby. Nakoniec, veľa trpezlivosti prinieslo svoje ovocie.

V prvej fáze je to určite výzva tak pre investora, ako aj pre architekta. Tvrdá práca a nadšenie pomáhajú pri realizácií. Výzva sa vracia na scénu po otvorení, prezentácií a snahe uchovania výrazu myšlienky na verejnosti.“

(Ľuboš Minarovič)

Srdcom celého projektu je nepopierateľne samotná rotunda a jej nástenná maľba, ktorá bola odhalená počas reštaurátorského výskumu v roku 2012. K rotunde bola neskôr pripojená prístavba, ktorá je oddelená od rotundy skleneným svetlíkom, čím zachováva dojem samotnej stavby. Architekti mali pri práci voľnú ruku a keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, dohliadal na celú renováciu pamiatkový úrad. Vnútorná maľba poukazuje na pôvodný účel rotundy ako záhradnej stavby. Celá prístavba bude obrastená živou zeleňou, aby ešte viac poukázala na historickú podstatu tohto miesta.

Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

V súčasnosti stále prebieha finalizácia stavby, dostavba letnej terasy a dolaďovanie posledných častí interiéru. Rotunda Spiegelstaal je však pre verejnosť otvorená ako bar a kaviareň, kde sa môžete zastaviť a spríjemniť si deň.

Výborná káva, pivo drží penu a z letnej terasy na streche sa môžete dotknúť hviezd.“

(Ľuboš Minarovič)

Lokalpatriot nie je iba slovo. Lokalpatriot je človek, ktorému záleží

Posolstvo tohto projektu je jasné. Služba širokej verejnosti, ako tomu bolo doposiaľ. Majiteľov poháňa najmä túžba vytvoriť príjemné miesto, z ktorého budú vychádzať ďalšie iniciatívy pre kultúrny život a skrášlenie bližšieho okolia.  Vaša najbližšia návšteva mesta Trnava môže odteraz smerovať aj k ďalšej kultúrnej pamiatke, ktorá spája príjemné sužitočným. Je to miesto s krásnou myšlienkou: Darovať druhé šance sa oplatí!

Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Priebeh rekonštrukčných prác:

 Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkazDarovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkazDarovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Vitajte v interiéri:

Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Darovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkazDarovať histórii druhú šancu sa oplatí! Pozrite si krásny slovenský dôkaz

Chcete vidieť viac? Sledujte projekt aj na Facebooku alebo ju navštívte osobne.

Text: Nehnuteľnosti.sk, Adriana Čeleďová - Ľuboš Minarovič |  spiegelsaal.sk

Fotografie:  ©  spiegelsaal.sk,  © Tomas Dananai (3,4,7,8,9)

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon