Toto je 10 miest duchov, o ktorých ste ešte nepočuli

Toto je 10 miest duchov, o ktorých ste ešte nepočuli

Okolo neobývaných domov je vždy zvláštna atmosféra. Čo všetko sa skrýva za celými mestami duchov?

Všetci poznáme príbeh ukrajinského mesta Pripiať, ktoré je jedným z najznámejších neobývaných miest sveta. Miesta plné života sa môžu premeniť na neobývané mestá zo dňa na deň. Na svete existuje množstvo takýchto miest, kde nežije ani noha a pritom na prvý pohľad v nich stoja pekné nehnuteľnosti, okolo ktorých je však hmlistá a zvláštna atmosféra. Určite aj vám napadla otázka, čo sa stalo s obyvateľmi týchto miest? Mnohé odpovede vás prekvapia.

1. Johnsonville

Mesto zažilo najväčší rozmach v 18. storočí, kedy sa jeho obyvatelia venovali najmä mlynárstvu a rybárstvu. Posledný pokus o jeho záchranu mal milionár Ray Schmitt, ktorý v roku 1960 odkúpil celé mesto, no svoje plány už zrealizovať nestihol. Na prvý pohľad pekné prostredie dnes obývajú duchovia.

2. Dallol, Etiópia

Miesto opustené koncom 60. rokov minulého storočia bolo obývané komunitou ťažiacou soľ. Zaujímavé prírodné úkazy sú dnes úplne opustené. Väčšina budov bola vyrobená zo soľných blokov a miesto sa preslávilo najmä tým, že má najvyššiu priemernú teplotu obývaného miesta na Zemi - 35 stupňov Celzia.

3. Kilamba Kiaxi, Angola

Mesto bolo navrhnuté pre komunitu obyvateľov vo veľkosti až 500 000 ľudí. 750 osemposchodových bytoviek, nákupné centrá, tucet škôl, päťhviezdičkový hotel a viac ako 100 malých obchodíkov. Z prvých 2800 bytov bolo od júla 2012 predaných len 220 a mesto rastie len veľmi pomaly. Nikde nevidieť ani nohy.

4. Pyramiden, Ostrov Swalbard, Nórsko

Mesto bolo založené v roku 1910 Švédmi a o 17 rokov neskôr predané Sovietskemu zväzu. Možno aj preto sa tu nachádza najsevernejšie postavená busta Lenina. Na sklonku tisícročia bolo uzatvorené a od tej doby zostalo úplne nedotknuté. Vlastník Trust Arktikugol renovuje hotel a od roku 2007 sú v meste možné aj prehliadky pre verejnosť.

5. Oradour-sur-Glane, Francúzsko

10. júna 1944 počas besnenia jednotky Waffen-SS bola zmasakrovaná a úplne zničená celá dedina. Ako jediná zo 642 obyvateľov prežila 47-ročná Marguerite Rouffanche. Charles de Gaull miesto premenil na múzeum, ktoré je mementom druhej svetovej vojny.

6. KAYAKÖY, Turecko

V polovici 18. storočia na mieste starovekého mesta Carmylessus vyrástla malá obec. V roku 1923 sa stala obec opusteným miestom, pretože sa mala vymeniť populácia medzi Gréckom a Tureckom. Od tej doby je miesto múzeom s neporušenými domami v gréckom štýle a ukážkou dvoch kresťanských gréckych cirkví.

7. An Blascoad Mór, ostrov, Írsko

Ostrov, na ktorom žili až do roku 1953 rybárske komunity, sa zmenšoval. Nie veľkosťou, ale počtom osôb, až na číslo 22. Nakoniec zostalo miesto úplne opustené.

 

 

 

8. Residencial Francisco Hernando, El Quiñón, Seseña, Spain

Na začiatku tohto tisícročia počas stavebného boomu bolo postavených takmer 13 500 jednotiek na bývanie, avšak voda či plynovody neboli zahrnuté do plánov. Niektoré z nedokončených bytov boli predané, no menej ako tretina z nich bola obsadená. Z mesta, kde takmer nikto nebýva, je zvláštny pocit.

 

9. Bodie, Kalifornia

Mesto založili zlatokopovia v roku 1859, o pár rokov neskôr objavili neďaleko obrovskú zlatonosnú rudu a malý banícky tábor sa okamžite premenil na jedno z najväčších Kalifornských miest s viac ako 2000 budovami. Populácia však začiatkom 20 storočia začala prudko klesať a v roku 1940 malo mesto už len 90 obyvateľov.

10. Chaitén, Čile

Prvýkrát po 9000 rokoch došlo v roku 2008 k výbuchu rovnomennej sopky nachádzajúcej sa v blízkosti mesta. Všetci obyvatelia boli okamžite evakuovaní. Týždeň po výbuchu sopky bolo mesto niekoľko dní zaplavené vodou.

Zdroj:

Text: Nehnutelnosti.sk

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon