Hypotéky v novom šate v roku 2016. Viete o týchto zmenách?

Hypotéky v novom šate v roku 2016. Viete o týchto zmenách?

Rok 2016 má byť rokom najvýznamnejších zmien vo svete hypoték. Niektoré zmeny sú už v platnosti, iné nadobudnú účinnosť v marci. Zmeny sa vzťahujú nie len na nové, ale už aj existujúce hypotéky. Poďme sa pozrieť na to, ako bude trh hypoték podľa novej legislatívy vyzerať.

 

Úver musí byť dokladovaný príjmom

Každá žiadosť o úver musí byť dokladovaná príjmom. To sťaží získanie úveru ľuďom, ktorí nevedia dokladovať príjem v plnej výške. Pôjde napríklad aj o ľudí, ktorých časť príjmov tvorí prepitné. Situácia pre nich bude komplikovaná, nie však beznádejná. V niektorom z budúcich článkov sa budeme venovať aj tejto téme. Ak máte otázky už teraz, opýtajte sa špecialistov spoločnosti Hypomaklér v našej poradni.

Stresové testovanie klientov

Banky budú musieť testovať schopnosť klienta splácať úver aj po prípadnom zvýšení úrokovej sadzby o 2 %. Klienti, ktorí by dnes prešli „s odretými ušami“, budú musieť disponovať väčšou hodnotou vlastných zdrojov, alebo sa zamerať na lacnejšiu nehnuteľnosť. Na druhej strane je potrebné dodať, že v prípade ak dôjde k rapídnemu zvýšeniu úrokových sadzieb, zvládnu túto situáciu jednoduchšie.

Menej 100% hypoték

100% hypotéky budú tvoriť maximálne 15% z celkového objemu schválených hypoték jednotlivých bánk. Nejde ale o  novinku, pretože už dnes odporúča Národná banka Slovenska podiel 100 % hypoték na úrovni 20 %.

Lacnejší presun hypotéky

Od 21. 3. 2016 bude poplatok za predčasné splatenie úveru maximálne 1%. Na prvý pohľad ide o jednoznačne pozitívnu zmenu pre klientov. Dá sa ale očakávať, že banky si riziko spojené s potenciálnymi stratami premietnu do výšky úrokových sadzieb.

Sprostredkovatelia musia zverejňovať provízie sa sprostredkovanie úveru

Napriek zámeru, neprinesie táto zmena viac možností pri rozhodovaní sa pri výbere sprostredkovateľa. Za ten istý úver môžu mať dvaja sprostredkovatelia rôznu výšku provízie od tej istej banky. Výška provízie navyše vôbec nevypovedá o kvalite poskytovanej služby .Budete však môcť posúdiť, či navrhované riešenie nemá predovšetkým finančný motív samotného sprostredkovateľa. Naďalej tak bude platiť, že referencie a osobný kontakt sú najlepšími zdrojmi informácií pri výbere sprostredkovateľa.

Od úverovej zmluvy môžete odstúpiť do 14 dní bez udania dôvodu

Túto zmenu považujeme za najmenej zasadanú. Výber hypotéky klient väčšinou nepodceňuje a hypotekárny trh nie je tak flexibilný, aby sa v priebehu dvoch týždňov objavila neohlásená výhodnejšia ponuka. Dobrý poradca navyše pozná budúce ponuky všetkých dôležitých bánk a prekvapeniu vo forme rapídnej zmeny ponúk v priebehu 14 dní Vás nevystaví.

Banka musí oznámiť dôvod zamietnutia úveru

Ak sa k žiadosti o hypotéku postaví banka negatívne dnes, svoje stanovisko zdôvodňovať nemusí. V roku 2016 už bude takéto zdôvodnenie povinnosťou každej banky. Ide o jednoznačne pozitívnu zmenu, pretože na základe zdôvodnenia sa dokážete lepšie pripraviť pre novú žiadosť v budúcnosti.

Viac jednotných informácií o úverovej ponuke.

V rámci ponuky bude banka povinná informovať klienta komplexne nie len o podmienkach hypotéky, ale aj o kontaktných adresách, adresách prípadných sťažností a ďalších informáciách v štandardizovanej forme. Klient dostane približne 10 stranový informačný materiál, ktorý mu má pomôcť k lepšej orientácii medzi ponukami. Je ale otázne, či také množstvo informácií nebude skôr na príťaž pri rozhodovaní. V tomto prípade oceníte dobré poradenstvo, ktoré Vám v zorientovaní pomôže.

Možnosť vykonať jednorazový vklad raz ročne vo výške 20 % zostatku úveru.

Na prvý pohľad ide o zmenu, ktorú využije málokto z nás. Dobrý rok v práci a vysoké prémie, výhra finančných prostriedkov, alebo iné príjemné „náhody“ Vás ale môžu dostať do situácie, kedy uvedenú zmenu privítate.

Hypomaklér s.r.o.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon