Odborník na nehnuteľnosti: Kúpu bytu by som zbytočne neodkladal

Odborník na nehnuteľnosti: Kúpu bytu by som zbytočne neodkladal

Kým približne pred tromi rokmi ceny nehnuteľností klesli vplyvom krízy aj o polovicu, dnes nedostatok bytov tlačí ich ceny nahor. Hypotéky sú však, podľa odborníka, aktuálne veľmi výhodné, s kúpou sa preto neoplatí otáľať. Je však výhodnejšie kúpiť starší byt, či nový, väčší alebo menší? Radí výkonný riaditeľ realitnej kancelárie Reality Alpia Michal Potaš.

Hospodárska kríza ovplyvnila viacero oblastí života, medzi nimi aj trh s nehnuteľnosťami. A tak, kým približne pred tromi rokmi ich ceny klesli aj o polovicu, dnes je všetko inak. „V niektorých lokalitách dosiahli ceny bytov aj úroveň ako pred krízou, iné lokality si držia ceny pomerne stabilné. Tento stav na trhu nahráva skôr bytom v menej vyhľadávaných lokalitách, ktorých ceny sa približujú cenám bytov vo vyhľadávaných lokalitách a ceny sa takpovediac vyrovnávajú,“ uviedol výkonný riaditeľ realitnej kancelárie Reality Alpia, ktorú nájdete aj v Poprade, Michal Potaš.

Nárast cien je, podľa jeho slov, spôsobený výhodnými úverovými podmienkami, takže ľudia majú záujem byty kupovať. Ako ďalej uviedol, vykúpili sa aj byty, ktoré boli v ponuke už dlhšie a práve tento pretlak pôsobí na zvyšovanie cien. „Trh bol dlhodobo stabilný, avšak posledného pol roka sa ceny začali pomaly dvíhať. Vzhľadom na vývoj úrokových sadzieb predpokladám, že kupujúcich bude stále dosť a ceny budú teda ešte mierne stúpať,“ vysvetlil Potaš s tým, že rozhodnutie kúpiť nehnuteľnosť by zbytočne neodkladal, nakoľko byt, ktorý sa záujemcovi páči dnes, zajtra už v ponuke byť nemusí.

Potaš: Nehnuteľnosť nie je investícia na celý život

Z rovnakého dôvodu by, podľa neho, nemali čakať ani predávajúci, nakoľko sami sme boli svedkami toho, ako rýchlo vedia ceny klesnúť. Doslova zo dňa na deň nebolo komu byt predať, ceny rapídne klesli a zo strategického rozhodnutia počkať bolo nešťastie. „Zároveň si myslím, že ak priveľa ľudí nezačne špekulovať a robiť nerozumné rozhodnutia, nič podobné ako kríza z roku 2009 nás nečaká,“ doplnil Potaš.

Rozhodnutie kúpiť byt, či rodinný dom, je, ako uviedol výkonný riaditeľ realitky, v tomto období tým správnym aj z dôvodu veľmi výhodných hypoték. Kupujúci sa tak, podľa neho, vie dostať na úrokovú sadzbu okolo 1,5%, nehovoriac o možnosti získať štátny príspevok pre mladých. Problémom však môže byť, už zmieňovaný, nedostatok nehnuteľností, nakoľko dopyt jednoznačne prevyšuje ponuku

„Realitné kancelárie robia všetko pre to, aby našli byt na predaj. Predať ho je už ten menší problém, no sám som niekedy prekvapený, aké ceny si vedia ľudia vypýtať,“ uvažuje výkonný riaditeľ a dodáva, že nehnuteľnosť nie je investícia na celý život a tak, ako sa vyvíja život človeka, mal by meniť aj svoje bývanie.

Novostavba verzus starší byt

„Mladému človeku alebo páru stačí malý 1 až 2 izbový byt, ktorého obstarávacie náklady, ako i náklady na jeho prevádzku sú nižšie a nezaťaží rozpočet tak dramaticky. Po založení rodiny je však potrebné uvažovať o väčšom byte, prípadne domčeku. Naopak, neskôr, keď deti opustia dom a začnú žiť vlastné životy, je potrebné uvažovať o presťahovaní sa do menšieho príbytku. To znovu súvisí s nákladmi na život, ale aj s prácou okolo väčšej nehnuteľnosti. Predsa nikto nechce upratovať, vykurovať a platiť za miestnosti, ktoré ani nevyužíva,“ vysvetlil Potaš s tým, že menších bytov je však najväčší nedostatok aj z toho dôvodu, že množstvo ľudí takéto byty kupuje ako investíciu.

A aký je názor odborníka na to, či je výhodnejšie investovať do bytu v novostavbe alebo kúpiť starší byť a prerobiť si ho podľa vlastných predstáv? „Toto závisí od potrieb klienta. Naši makléri si vždy s klientom sadnú a preberú dôvod kúpy nehnuteľnosti a snažia sa nájsť riešenie šité na mieru jeho potrebám. Každý klient potrebuje kúpou nehnuteľnosti riešiť inú životnú situáciu a podľa toho by sa mal rozhodovať,“ ozrejmil a dodal, že byty v novostavbe sú samozrejme drahšie a sú spojené s vyšším životným štýlom a prestížou, no vždy nezaručia vyššiu kvalitu nehnuteľnosti. Čo sa týka rodinných domov, tie sú podľa Potaša stabilnejšou investíciou ako byty a výkyvy cien sa ich až tak netýkajú ako ceny bytov. „Ešte menej sa to týka pozemkov,“ dodal výkonný riaditeľ Reality Alpia.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon