Stropné chladenie Vás schladí zdravo a komfortne

Stropné chladenie Vás schladí zdravo a komfortne

Rozlúčte sa s prechladnutím, stuhnutým krkom a seknutými krížami. Stropné chladenie nevíri prach a nie je potrebné ho čistiť od baktérií ako klimatizáciu. Na rozdiel od klimatizácie využíva stropné chladenie systém sálania, ktorý je neporovnateľne prirodzenejší a príjemnejší, než prúdenie vzduchu. Je to pocit, ako keď v horúcom letnom dni vstúpite do chladivej katedrály.

Zemská klíma sa citeľne mení. Ukazuje sa to v posledných rokoch značným nárastom teplôt, veď rok 2015 bol tým najteplejším vôbec. Klimatické zmeny budú mať výrazný vplyv aj na techniku budov, ktorej cieľom bude zabezpečiť optimálnu tepelnú pohodu nielen v zime, ale aj počas horúceho leta. Témou sa stáva nie ako vykúriť v zime, ale ako schladiť v lete. Chladenie sa podobne ako v automobiloch stane nevyhnutnou súčasťou výstavby rodinných domov, bytov alebo administratívnych priestorov.

Princíp spočíva vo veľkoplošnom chladení stropom pomocou chladiacej vody cirkulujúcej v zabudovaných rúrkach. Ochladzovanie na rozdiel od klimatizácie prebieha sálaním. Teplota stropu sa pohybuje medzi 15-19°C. Toto jemné veľkoplošné chladenie prináša ideálny tepelný komfort, pretože ochladzovanie sálaním je pre človeka najprirodzenejšie. Pocit jemného chladu bez prievanu je jedinečný a veľmi príjemný. Pre vykurovanie je strop rovnako vhodný, ako plnohodnotný systém ho už dnes bez problémov možno odporučiť do moderných t.j. ultranízkoenergetických stavieb.

Inštalácia stropného systému má svoje špecifiká, preto je dôležité siahnuť po overených a certifikovaných systémoch, ktoré povedú k želanému efektu pre montážnu organizáciu a tiež investora, či užívateľa budovy. Spoločnosť Rehau sa týmto pomerne mladým a moderným spôsobom chladenia a vykurovania zaoberá intenzívne už viac ako 15 rokov, len na Slovensku evidujeme viac ako 80.000 m2 inštalovanej stropnej plochy v stovkách menších a väčších objektov. V úzkej kooperácii so zastúpeniami Rehau v Maďarsku a v Českej republike sa inštalovaná plocha vyšplhá na viac ako trojnásobok cez 250.000m2 stropných chladiacich resp. vykurovacích systémov.

Stropné chladenie Rehau možno zrealizovať viacerými konštrukčnými spôsobmi. Základom stropných systémov je rozvodná rúrka z hitec materiálu PE-Xa s vynikajúcmi mechanickými vlastnosťami a odolnosťou. Podľa spôsobu je zabudovania do stropnej konštrukcie rozlišujeme tri základné druhy stropného chladenia a vykurovania:

   Stropné chladenie Vás schladí zdravo a komfortne

Suchý spôsob pomocou chladiaceho sadrokartónu

Systém sa vytvorí pomocou prefabrikovaných sadrokartonových dosiek s integrovanými rúrkami RAUTHERM S 10,1 x 1 mm. Je to veľmi vhodná alternatíva pre miestnosti s podhľadmi, šikmé plochy a stavby postavené suchým procesom. Rovnako je veľmi výhodný pri rekonštrukciách a dodatočných inštaláciách v domoch alebo bytoch.

Stropné chladenie v suchej konštrukcii počas montáže

Montáž sa uskutočňuje na raster z drevených alebo oceľových profilov. Pre dokonalejšie usmernenie výkonu sú dosky vybavené ďalšou izoláciou z PST v hrúbke 15 mm. Prázdne miesta možno vyplniť bežným sadrokartónom hrúbky 15 mm.

Podomietkový tzv. „mokrý“ spôsob

Rúrky RAUTHERM S 10,1 x 1 mm sú upevnené do húževnatých fixačných líšt a následne prekryté vrstvou omietky hrúbky 23mm. Pri omietaní je nutné dodržiavať jednoduché pokyny v technickom katalógu a odporučený postup výrobcu omietky.

Stropné chladenie Vás schladí zdravo a komfortne

Podomietkové stropné chladenie

Podomietkový systém predstavuje ideálnu variantu pre plošné chladenie, ak nie je vyžadovaný podhľad. Ponúka maximálny výkon, výborné využitie dostupnej stropnej plochy a priaznivý pomer ceny a výkonu.

Stropné chladenie integrované v betóne

V prípade, že je sa pre stropné chladenie rozhodnete včas a Vaša stavba vybavená monolitickými betónovými stropmi, veľmi hospodárnym a zároveň komfortným riešením je integrovať stropné chladenie priamo do tejto masívnej konštrukcie. Rúrky RAUTHERM S priemerov 14 až 17mm z hi-tec odolného materiálu PE-Xa sú v tomto prípade umiestnené v okolí spodnej výstuže. Odporúčame nechať aplikáciu posúdiť statikom.

Stropné chladenie Vás schladí zdravo a komfortne

Stropné chladenie integrované v betónovej platni 

Výhodou tohto riešenia sú potom minimálne dodatočné investície, ktoré sú však vyvážené potrebou včasného plánovania osadenia stropov svietidlami a inými zariadeniami a vyššou zotrvačnosťou. Výborné skúsenosti užívateľov s týmto systémom však potvrdzujú jeho opodstatnenosť tak pri stredných a veľkých budovách, ako aj pri rodinných domoch.

Regulácia plošného chladenia

Nevyhnutným komponentom plošného chladenia je regulácia, ktorá popri zabezpečení komfortu zamedzí neželanému oroseniu, a tak znehodnoteniu chladených plôch a stavebných konštrukcií. REHAU ponúka ucelený systém inteligentnej regulácie pre vykurovanie / chladenie, ktorá zabezpečí priestorovú reguláciu, ovládanie zdroja tepla, zdroja chladu, ventilov a čerpadiel a samozrejme zabráni kondenzácii. V jednoduchšom prevedení regulácia pomocou čidiel rosného bodu odstaví pri hroziacej kondenzácii chladenie konkrétneho okruhu.

Stropné chladenie Vás schladí zdravo a komfortne

Zdroj chladiacej vody 

Poslednou nutnou súčasťou systému je zdroj chladu, t.j. zariadenie, ktoré Vám vyrobí chladnú vodu o teplote 15 až 18°C. Veľmi častá je aplikácia systému dvoch studní, alebo tzv. suchý hĺbkový vrt vybavený sondou, kedy sa chlad získava zo spodnej vody alebo zeme takmer zadarmo v pasívnom režime. Vhodnými zdrojmi chladu sú aj tepelné čerpadlá alebo tzv. chillery.

Výhody stropného chladenia Vás presvedčia:

  • § Vysoký komfort v lete aj zime
  • § Výrazná úspora prevádzkových nákladov
  • § Neviditeľnosť = voľnosť pri zariadení interiéru
  • § Žiadne vírenie prachu
  • § Žiadne nepríjemné prúdenia studeného vzduchu pri chladení
  • § Úplne bezhlučná prevádzka
  • § 10 ročná záruka Rehau

 

Radi Vám poskytneme poradenstvo pred a počas realizácie.

www.rehau.sk

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon