Stropné chladenie - nový trend v chladení vášho domova

Stropné chladenie - nový trend v chladení vášho domova

Určite ste si všimli, ako sa zemská klíma v posledných rokoch zmenila. Nárast teplôt za posledné roky je enormný a rok 2015 bol dokonca najteplejším rokom vôbec, čoho dôkazom sú okrem iného aj preplatky za vykurovanie našich bytov a domov.

Zimy už nie sú také chladné, ale teploty počas letných mesiacov často atakujú rekordné zápisy. Témou sa teda nestáva vykurovanie nehnuteľnosti, ale naopak jej chladenie. To sa podobne ako v automobiloch stane nevyhnutnou súčasťou výstavby rodinných domov, bytov alebo administratívnych priestorov.

 

Pretože chladenie domácnosti klimatizáciou, ako sme boli doteraz zvyknutí, nie je dlhodobým riešením. Najmä vtedy, ak na vás studený vzduch z klimatizácie fúka cestou do práce, v nej a tiež po návrate domov. Výsledkom sú nepríjemné prechladnutia, stuhnutý krk alebo seknuté kríže. Všetko za cenu toho, aby sme svoje príbytky schladili na požadovanú teplotu. Stojí vám vaše zdravie za pocit chladu?

Stropné chladenie, nekompromisné riešenie chladenia nehnuteľnosti

Efektívnym riešením a novým trendom v bývaní sa stáva stropné chladenie, ktoré nevíri prach a nie je potrebné ho čistiť od baktérií ako v prípade klimatizácie. Na rozdiel od nej využíva stropné chladenie systém sálania, ktorý je neporovnateľne prirodzenejší a príjemnejší než prúdenie vzduchu. Je to pocit, ako keď v horúcom letnom dni vstúpite do chladivej katedrály.

Princíp spočíva vo veľkoplošnom chladení stropom pomocou chladiacej vody cirkulujúcej v zabudovaných rúrkach. Teplota stropu sa pohybuje medzi 15 – 19 °C. Toto jemné veľkoplošné chladenie prináša ideálny tepelný komfort, pretože ochladzovanie sálaním je pre človeka najprirodzenejšie. Pocit jemného chladu bez prievanu je jedinečný a veľmi príjemný.

Okrem vynikajúcich funkčných vlastností má stropné chladenie aj ďalšiu veľkú výhodu. Jeho inštalácia nezmení dizajn bytu, keďže nie sú potrebné žiadne externé chladiace jednotky. Dizajnérske návrhy už tak nebudú musieť myslieť na veľké klimatizačné jednotky v každej miestnosti.

Stropné chladenie - nový trend v chladení vášho domova 

Možnosti inštalácie stropného chladenia

Inštalácia má svoje špecifiká, preto je dôležité siahnuť po overených a certifikovaných systémoch, ktoré povedú k želanému efektu. Ide totiž o systém, ktorého prípadná rekonštrukcia z dôvodu použitia nekvalitných materiálov by bola veľmi nákladná. Preto je vhodné investovať do kvalitnej realizácie stropného chladenia a ušetriť peniaze napríklad na spomínaných spotrebičoch.

Spoločnosť Rehau sa týmto pomerne mladým a moderným spôsobom chladenia a vykurovania zaoberá intenzívne už viac ako 15 rokov. Len na Slovensku eviduje viac ako 80 000 m2 inštalovanej stropnej plochy v stovkách menších a väčších objektov. V úzkej kooperácii so zastúpeniami v západnej Európe sa inštalovaná plocha vyšplhá na viac ako 250 000 m2 stropných chladiacich, resp. vykurovacích systémov v Nemecku, Českej republike alebo v Maďarsku. Stropné chladenie Rehau možno zrealizovať viacerými konštrukčnými spôsobmi. Základom stropných systémov je rozvodná rúrka z hi-tech materiálu PE-Xa s vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami a odolnosťou. Podľa spôsobu jej zabudovania do stropnej konštrukcie rozlišujeme tri základné druhy stropného chladenia a vykurovania.

1. Suchý spôsob pomocou chladiaceho sadrokartónu

Systém sa vytvorí pomocou prefabrikovaných sadrokartónových dosiek s integrovanými rúrkami. Je to veľmi vhodná alternatíva pre miestnosti s podhľadmi, šikmé plochy a stavby postavené suchým procesom. Rovnako je veľmi výhodný pri rekonštrukciách a dodatočných inštaláciách v domoch alebo bytoch. Montáž sa uskutočňuje na raster z drevených alebo oceľových profilov. Na dokonalejšie usmernenie výkonu sú dosky vybavené ďalšou izoláciou z PST v hrúbke 15 mm. Prázdne miesta možno vyplniť bežným sadrokartónom s hrúbkou 15 mm.

Stropné chladenie - nový trend v chladení vášho domova 

2. Podomietkový, tzv. „mokrý“ spôsob

Rúrky sú upevnené do húževnatých fixačných líšt a následne prekryté vrstvou omietky s hrúbkou 23 mm. Pri omietaní je nutné dodržiavať jednoduché pokyny v technickom katalógu a odporučený postup výrobcu omietky. Podomietkový systém predstavuje ideálny variant pre plošné chladenie, ak nie je vyžadovaný podhľad. Ponúka maximálny výkon, výborné využitie dostupnej stropnej plochy a priaznivý pomer ceny a výkonu.

 Stropné chladenie - nový trend v chladení vášho domova

3. Stropné chladenie integrované v betóne

V prípade, že sa pre stropné chladenie rozhodnete včas a vaša stavba je vybavená monolitickými betónovými stropmi, veľmi hospodárnym a zároveň komfortným riešením je integrovať stropné chladenie priamo do tejto masívnej konštrukcie. Rúrky z hi-tech odolného materiálu PE-Xa sú v tomto prípade umiestnené v okolí spodnej výstuže. Odporúčame nechať aplikáciu posúdiť statikom. Výhodou tohto riešenia sú potom minimálne dodatočné investície, ktoré sú však vyvážené potrebou včasného plánovania osadenia stropov svietidlami a inými zariadeniami a vyššou zotrvačnosťou. Výborné skúsenosti užívateľov s týmto systémom však potvrdzujú jeho opodstatnenosť ako pri stredných a veľkých budovách, tak aj pri rodinných domoch.

 Stropné chladenie - nový trend v chladení vášho domova

Nechajte si bezplatne vypracovať cenovú kalkuláciu na stropné chladenie Rehau na webovej stránke www.zdravechladenie.sk. Okrem toho sa tu môžete informovať o možnosti stropného chladenia v pripravovaných stavebných projektoch po celom Slovensku.

Výhody stropného chladenia:

  • vysoký komfort v lete aj zime,
  • výrazná úspora prevádzkových nákladov,
  • neviditeľnosť = voľnosť pri zariadení interiéru,
  • žiadne vírenie prachu,
  • žiadne nepríjemné prúdenia studeného vzduchu pri chladení,
  • úplne tichá prevádzka,
  • 10-ročná záruka Rehau.

www.rehau.sk 

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon