Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

V historickej šou Návštevníci: Cesta do minulosti budú súťažiaci niekoľko týždňov žiť v priestoroch, ktoré sú ako vystrihnuté z 19. storočia. Lenže pripraviť dokonalú scénu, ktorá spĺňa dobové parametre, rozhodne nie je jednoduché. Že zabezpečenie vizuálne zaujímavej a funkčnej výpravy nie je ako zariaďovanie bytu, vysvetlil vedúci výpravy Martin Hájek.

Šou Návštevníci: Cesta do minulosti sa bude odohrávať v 19. storočí na panstve grófa Pálffyho. Keďže v historickom formáte je jednou z najdôležitejších zložiek výprava, tvorcovia si museli dať na zariadení panstva poriadne záležať. Dokonalá scéna by mala spĺňať tri základné parametre – dobovú presnosť, funkčnosť a vizuálnu atraktivitu. „Pred štartom sme sa stretli s produkciou a s architektkou Vierou Dantovou, ktorá pripravila vizualizácie, že ako by to vlastne malo vyzerať a ako by mal byť rozvrhnutý priestor. Povedali sme si, aké typy nábytku by tam mali ísť a koľko by ho malo byť. Na základe toho sme si vytipovali konkrétne kúsky a možné alternatívy, ktoré si potom architektka pozrela spolu s oddelením kreatívy. Vybrali si, čo sa im páči najviac a následne sa začala stavať scéna,“ prezradil vedúci výpravy Martin Hájek, s ktorým sme sa na obrazovkách televízie JOJ pravidelne stretávali v relácii Nové bývanie Dizajn.

Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

Priestor, v ktorom budú mať účinkujúci na niekoľko týždňov svoj nový domov, tvoria dve časti – učňovský a majstrovský priestor. Všetky interiéry sú vyskladané z originálnych starožitných kusov nábytku a z kvalitných dobových replík. Kým priestory pre učňov sú zariadené stroho a funkčne, majstrovská jedáleň a spálňa pôsobia už na prvý pohľad honosným dojmom. Obdobím totiž spadajú do biedermeieru. Väčšina účinkujúcich však bude tráviť najviac času v učňovských priestoroch, ktoré sú z hľadiska výpravy veľmi zaujímavé. Množstvo rekvizít sa vyrábalo len pre účely nakrúcania. „Postele pozostávajú zo špeciálne vyrobeného rámu a slamníkov, ktoré sa šili špeciálne pre účely historickej šou na základe dobových reálií. Slamníky alebo slamené matrace sú vyrobené z hrubého režného plátna a vyplnené sú slamou. Dá sa na nich normálne spať, ale v dnešnej dobe sme už zvyknutí na niečo iné, takže to nie je veľmi pohodlné. Predpokladám, že s tým návštevníci budú trošku bojovať,“ zasmial sa Hájek.

Funkčnosť musela ísť do popredia najmä v kuchyni a v jedálni. Keďže účinkujúci budú jesť to, čo si navaria, dôraz sa musel klásť na vybavenie kuchyne. Napríklad, nože pochádzajú z dielne šikovného nožiara, ktorý vyrobil krásne, funkčné a dobovo vhodné nože. Keramika, z ktorej budú súťažiaci jesť a piť, vyrobili hrnčiari venujúci sa výrobe tradičnej keramiky. „Je tam niekoľko truhlíc, skríň a kredencov, ktoré sú starožitné, ale samozrejme, ten funkčný nábytok je vyrábaný a patinovaný. Zaujímavá je aj výbava kuchyne a jedálne. Máme tam historické pekáče alebo nádoby, ktoré sú naozaj veľmi staré. Okrem toho tam majú svoje miesto aj moderné repliky, pretože musia byť dodržané isté hygienické a bezpečnostné štandardy. Riad a rôzne pomôcky musia byť hlavne funkčné, čo sa pri 200-ročných rekvizitách nedá zaručiť,“ dodal vedúci výpravy.

 Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

Zdroj: TV JOJ

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon