Súčasný development očami právnika a poradcu

Súčasný development očami právnika a poradcu

Mnohé obce, mestá a mestské časti sa k aktuálnemu stavebného boomu stavajú rozvážne, iné menej pragmaticky, skepticky a ďalšie iba s ohľadom na zvýšenie rozpočtu. Zvýšenie miestnych poplatkov, vyhlásenie stavebnej uzávery, celoplošné zmeny daní a ďalšie zmeny sú bežnou realitou komerčných realít na Slovensku. Novinkám v oblasti realitného práva a daní sa bude venovať dopoludňajší blok konferencie Real Estate Market.

Súčasný development očami právnika a poradcu

Proces od stavebného zámeru až po kolaudáciu je dlhý, viacročný a pri jeho realizácii sa rôznym zmenám legislatívy nevyhne ani jeden developer. Jednou z noviniek v realitnom biznise z tohto roku je tzv. reverse charge, slovensky tuzemské samozdanenie. V podstate ide o prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia služby, teda firmy podnikajúce v stavebníctve si môžu navzájom fakturovať bez DPH. V pripomienkovom konaní je tiež návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorý rieši napríklad aj zmluvný vzťah medzi investorom a spracovateľom posudku EIA a obmedzenie funkcie Enviroportálu.

Súčasný development očami právnika a poradcu

Ďalšou novinkou, ktorá vyvolala ostré diskusie, je nový zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý nadobudne účinnosť už od 1. novembra 2016. Zákon je finančným nástrojom v rukách obcí, ktorý si každá obec zavedie na základe dobrovoľnosti vlastným všeobecne záväzným nariadením. V praxi to bude znamenať, že definovaní developeri budú povinní pri nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia zaplatiť obci miestny poplatok za rozvoj. Získané prostriedky sa použijú napríklad na výstavbu miestnej infraštruktúry.

O dôsledkoch a nuansách daňových a právnych zmien budú na Konferencie Real Estate Market hovoriť napríklad Peter Ďanovský (TPA) a Soňa Hanková (EY Law). Účastníci konferencie na prípadovej štúdii uvidia development pohľadom právnika a poradcu.

Už 12. ročník odbornej realitnej konferencie  Real Estate Market 2016 s podtitulom Development & investície sa bude konať od 8.30 do 16.00 dňa 26. 10. 2016. Miestom konania je Hotel Devín, Riečna 4, Bratislava. Prihláste sa na http://www.stavebne-forum.sk/slovensko2016/index.php?url=form

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon