Nedajte sa nachytať! Poradíme pri kúpe techniky

Nedajte sa nachytať! Poradíme pri kúpe techniky

Chytáky mobilných operátorov, prekvapivo lacné mobily aj rôzne triky v akciových letákoch.

Za rohom sú Vianoce, hlavná nákupná sezóna roka je v plnom prúde. Pokiaľ sa chystáte kupovať elektroniku, predajcovia i výrobcovia si pre vás nachystali niekoľko chytákov.

Aké sú riziká akciových letákov?

Naše poštové aj elektronické schránky sa v tomto období plnia letákmi s rôznymi akciami, zľavovými hurikánmi a cenovými bombami. Pokiaľ v tom viete chodiť, dokážete takto spraviť „miliónový nákup“ a ešte dlho priateľom rozprávať, akú cenu sa vám podarilo nájsť.

Oveľa pravdepodobnejšie ale je, že vás predajca chytí na udičku a v lepšom prípade vám iba nanúti niečo, čo vlastne ani nepotrebujete. Inokedy vás letáková akcia dokáže doslova obabrať. Pozrite si niekoľko trikov, ktoré predajcovia techniky pred Vianocami najčastejšie používajú.

Nedajte sa nachytať! Poradíme pri kúpe techniky
Do akcie už obchodníci nedávajú iba kuracie mäso, banány či marmeládu. Často tam nájdete aj veľmi drahé technologické kúsky. Zdroj: istockphoto.com

Ako si vybrať najlepší paušál?

Ponuky mobilných operátorov sú riadne zamotané a vyznať sa v nich je často ťažkou úlohou aj pre profesionálov. Je lepšie kupovať hneď alebo radšej ešte chvíľu počkať? Oplatí sa paušál s viazanosťou a akciovým mobilom? Alebo je lepšie prejsť na predplatenú kartu? Ktorý operátor ponúka najväčší internetový balík alebo neobmedzené volania?

Kolegovia zo Živé.sk a MobilMania.sk zozbierali tipy, ktoré vám pomôžu pri výbere vhodného paušálu.

Ktoré príplatky pri notebookoch sú zbytočné?

Plánujete kupovať notebook? Výrobcovia majú v ponukách obrovské množstvo rôznych modelov, ktoré navyše existujú aj v desiatkach rôznych konfigurácií. Celej situácii tiež nepomáha fakt, že často ani samotní výrobcovia nemajú na svojich webových stránkach uvedené všetky konfigurácie.

Niektoré špeciálne napríklad pripravujú aj pre konkrétnych predajcov, čo situáciu ešte viac zamotáva. Keď teda chcete kúpiť notebook, ani googlenie podľa produktového označenia vám nemusí pomôcť. A tak sa výber prenosného počítača stáva najnáročnejšou technologickou nákupnou disciplínou. Pozrite si päť vecí, za ktoré sa pri notebooku rozhodne neoplatí priplácať.

Nedajte sa nachytať! Poradíme pri kúpe techniky
Stojí vám dotykový displej pri notebooku za mastný príplatok? Pred kúpou si to treba dobre zvážiť. Zdroj: istockphoto.com

Ako si vybrať herný notebook?

Prenosné počítače s výkonom dostatočným pre hranie moderných hier už dávno nie sú iba nezmyslom prezentovaným marketingovými oddeleniami výrobcov. Skutočne môžeme hovoriť o hernom počítači na cesty, ktorý si kedykoľvek zbalíte, prenesiete a hráte.

Čo ale treba od takéhoto notebooku požadovať? Čo sa oplatí a čo naopak nie? V prehľadnom článku nájdete niekoľko tipov a trikov ako sa pri kúpe nepopáliť.

Odkiaľ sa berú prekvapivo lacné mobily?

Pokiaľ si idete kúpiť nový telefón, pravdepodobne sa ako prvé začnete zaujímať o jeho cenu. A potom zistíte, že cena toho istého modelu sa u rôznych predajcov môže zásadne líšiť – často aj o stovky eur. Dôvodov je pritom viac; niektoré sú nevinné a nehrozí pri nich žiadne riziko, inokedy sa ale môžete riadne napáliť.

Neprehliadnite veľký článok, v ktorom kolegovia z MobilMania.sk vysvetľujú čo sú to repasované mobily, ako funguje predaj smartfónov zo zahraničnej distribúcie a prečo treba zbystriť pozornosť, keď niektorý predajca ponúka smartfón bez DPH.

Poznáte riziká kúpy telefónu z Číny?

Čínski výrobcovia mobilných telefónov valcujú trh. Ich trhové podiely medziročne rastú raketovým tempom a populárne sa stávajú aj u nás. Niektorí na to idú štandardnou cestou, iní stavili na internetový predaj a silné komunity.

Okrem nich ale na trhu pôsobia aj desiatky menej známych značiek, ktoré na Slovensku nemajú žiadne zázemie a svoje zariadenia do Európy posielajú prostredníctvom internetových obchodov. Takáto kúpa sa môže oplatiť, nesie ale so sebou aj riziká, ktoré si je pred kúpou treba dobre zvážiť. Pozrite si veľký článok, ktorý na jednom mieste ponúka všetky fakty a praktické skúsenosti.

Nedajte sa nachytať! Poradíme pri kúpe techniky
Z Číny si viete nechať doručiť krásny exotický telefón, takáto voľba má ale aj svoje negatíva. Zdroj: istockphoto.com

Rovný alebo zakrivený televízor?

Pred koncom roka tradične rastie záujem o televízory a mnoho ľudí bude riešiť jednu pomerne novú otázku – vybrať si rovný alebo zakrivený model? Aký je vlastne prínos zakrivenej obrazovky a v čom ma môže obmedzovať? Je vhodná aj na sledovanie športov kedy sa za ňu rozhodne neoplatí priplácať?

V sumarizačnom článku na Živé.sk nájdete fakty aj skúsenosti v prehľadnej podobe otázok a odpovedí.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon