V niektorých lokalitách môže dom zdražieť aj o 5600 eur

V niektorých lokalitách môže dom zdražieť aj o 5600 eur

Poslanci nedávno schválili poplatok, ktorý by mal prispieť k budovaniu zázemia k novostavbám.

Tešia sa z nových domov, ale nemajú kam poslať deti do školy. Poznajú to mnohí, ktorí sa nasťahovali do takzvaných satelitných mestečiek – napríklad do lokality Čierna Voda neďaleko Bratislavy.

Na školu tam čakajú už niekoľko rokov.

Podobným prípadom, keď niekde postavia domy bez potrebnej vybavenosti, by mal zabrániť nový poplatok. Samosprávy môžu žiadať od developerov, ale aj súkromných osôb špeciálny príspevok na budovanie infraštruktúry – 10 až 35 eur za štvorcový meter.

Niektoré oslovené obce ho vyberať budú, iné sa na niečo také nechystajú. Očakáva sa, že tam, kde poplatok schvália, porastú aj ceny bytov či domov.

25 eur za meter štvorcový 

„Nám to určite pomôže, schválili sme 25 eur za štvorcový meter a tieto peniaze chceme využiť na rozširovanie kapacity predškolských, školských zariadení a nové cesty,“ povedal pre Aktuality.sk starosta obce Rovinka Milan Bombala.

Aj Rovinka sa podobne ako Čierna Voda (časť obce Chorvátsky Grob) nachádza v blízkosti Bratislavy a patrí medzi regióny, ktoré výrazne zasiahol stavebný boom. Počet obyvateľov za desať rokov vzrástol o viac ako polovicu.

Nad schválením poplatku uvažujú aj v Žiline či Trnave.

 V niektorých lokalitách môže dom zdražieť aj o 5600 eur

Banská Bystrica či Nitra nie

V Banskej Bystrici ani v Nitre od developerov peniaze navyše zatiaľ požadovať nebudú. 

V Bystrici chcú napríklad počkať, čo poplatky spôsobia v samosprávach, kde ich schvália.

Odborníci predpokladajú, že podobný postoj možno očakáva v regiónoch, kde sa stavalo v menšej miere.

„Mestá, kde sa za 20 rokov nepostavil ani jeden byt, tento poplatok zavádzať nebudú,“ konštatuje analytik portálu Reality.sk Martin Lazík.

Naopak tam, kde poplatky schvália, vraj porastú ceny bývania. 

Pri rodinnom dome s rozlohou 160 štvorcových metrov a maximálnom poplatku 35 eur by náklady vzrástli o 5 600 eur.  

„Keď vstúpi tento poplatok do praxe, ceny nehnuteľností sa budú zvyšovať. Všetci budú deklarovať, že cenu určuje trh, ale keď stúpnu náklady, cena vzrastie,“ myslí si Juraj Suchánek z Inštitútu urbánneho rozvoja.

 V niektorých lokalitách môže dom zdražieť aj o 5600 eur

Zavedú krajské mestá nový poplatok?

Bratislava – ÁNO

V hlavnom meste sa začne vyberať miestny poplatok za rozvoj od januára 2017. Výnos z poplatku sa rozdelí medzi mestské časti a mesto v pomere 68:32.

Pri stavbách na bývanie to bude 35 eur, stavbách na pôdohospodársku produkciu 10 eur, priemyselných stavbách 25 eur a ostatných stavbách 35 eur za štvorcový meter.

 

Žilina – ÁNO

Mesto pripraví VZN v prvom štvrťroku budúceho roka. Návrh zo strany mesta bude pravdepodobne 10 – 20 eur pre jednotlivé katastre.

 „Mesto použije peniaze na investície súvisiace s mestským rozvojom,“ uviedol hovorca Pavol Čorba.

  

Trnava – možno ÁNO

Trnavskí poslanci budú o poplatku rozhodovať.

„Podľa návrhu VZN je cena určená od 10 do 20 eur za štvorcový meter podľa jednotlivých mestských častí,“ informoval Pavol Tomašovič.

 

Košice – NIE

Mesto zatiaľ neuvažuje o zavedení poplatku. „V tomto a nasledujúcom roku bude mesto zbierať informácie zo stavebných úradov a úradu hlavného architekta Košice,“ povedala hovorkyňa Linda Šnajdárová.

 

Trenčín – NIE

Prijímať zákon v danej podobe v tejto chvíli mesto nepovažuje za vhodné a kľúčové. Primátor však nevylučuje, že sa tým mesto bude zaoberať v budúcnosti.

 „V tomto štádiu je táto myšlienka, ako to už býva zvykom, pokrivená politickými záujmami,“ skonštatoval primátor Richard Rybníček.

 

Banská Bystrica – NIE

Mesto nepristúpi k zavedeniu poplatku za rozvoj. Diskusia si podľa samosprávy vyžaduje hlbšie poznanie a čas, ako aj skúsenosti z iných miest, ktoré sa rozhodnú poplatok zaviesť, povedala pre Aktuality hovorkyňa Zdenka Sekerešová.

 

Nitra – NIE

Nitra neplánuje zavedenie miestneho poplatku za rozvoj, pretože chce investorov do mesta skôr prilákať.

„Nakoľko prichádza veľký investor a ďalší noví investori a ja považujem získať tieto prostriedky od veľkých investorov a zároveň dávať im nejaké úľavy na daniach za kontraproduktívne,“ skonštatoval primátor Jozef Dvonč.

  

Prešov – zatiaľ NIE

O poplatku mesto diskutuje s inými mestami. Chce si počkať na to, ako sa u nich jeho zavedenie osvedčí.

Zdroj: Aktuality.sk 

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon