Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom

Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom

Slovenský realitný trh sa v roku 2016 nesie v znamení kontinuálneho nárastu cien nehnuteľností. 

Z pohľadu počtu predaných rezidenčných nehnuteľností v novostavbách a zníženia celkového objemu voľných bytov na trhu bol 3. štvrťrok zatiaľ najsilnejší v roku 2016. Očakáva sa však, že aj posledné mesiace tohto roka potvrdia rast dopytu a cien  nehnuteľností, čo ovplyvňuje aj avizované sprísnenie podmienok pre poskytovanie úverov od začiatku roku 2017.  

Podľa portálu Nehnuteľosti.sk, lídra na slovenskom trhu v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe, ceny bytových jednotiek  vzrástli v 3. štvrťroku 2016 v priemere o 5,5% oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Najvýraznejší priemerný medziročný nárast zaznamenal Žilinský kraj o 10,5%, kde sa cena bytu dostala na 832 eur za meter štvorcový. V porovnaní s minulým rokom je to rozdiel 79 eur. Kým v minulosti stál priemerný 2-izbový byt v Žiline 63-tisíc eur, dnes by kupujúci rovnakú nehnuteľnosť pod hranicu 75-tisíc hľadal len ťažko. Druhú priečku obsadil Nitriansky kraj s nárastom o 7,7%. Ten predbehol aj silný Bratislavský kraj, nárast 7,3%, kde sa priemerná cena za meter štvorcový pohybuje na úrovni 1818 eur za meter štvorcový. Táto cena je viac ako dvojnásobne vyššia oproti ostatným krajom Slovenska. Naopak v Košickom a Banskobystrickom kraji došlo k miernemu medziročnému poklesu okolo 3%. Tieto kraje ovplyvňujú aj ekonomicky slabé okresy, ktoré majú väčšie zastúpenie práve v týchto častiach Slovenska.

 Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom

Portál Nehnuteľnosti.sk porovnal priemerné ceny aj jednotlivých kategórií bytov. Najvyšší nárast cien v 3. štvrťroku 2016 oproti rovnakému obdobiu minulého roka na Slovensku zaznamenali jednoizbové byty, konkrétne o 11,2%. Cena sa tak dostala na 1649 eur za meter štvorcový, čo predstavuje rozdiel až 166 eur. Nasledujú dvojizbové byty s nárastom 9,2% a trojizbové s nárastom priemernej ceny za meter štvorcový o  9%. Najmenej cena rástla pri päťizbových bytoch – 5,2%. Ešte menším percentom – 2,4% rástla priemerná cena za meter štvorcový pri rodinných domoch, kde v 3. štvrťroku 2015 narástla z 1063 eur na tohtoročných 1089 eur.

Slováci majú dlhodobo porovnateľný záujem o segment bytov a rodinných domov, uvádzajú Nehnuteľnosti.sk. Až 35,38% používateľov sa v 3. štvrťroku 2016 zaujímalo o kúpu bytu. Za nimi, v tesnom závese, nasleduje kategória rodinné domy, o ktoré prejavilo záujem 33,45% používateľov. Najväčší dopyt je po nehnuteľnostiach v Bratislave. Až 20,17% používateľov hľadalo byt alebo dom v tejto lokalite. Druhé v poradí sú Košice s 5,48% a nasleduje Trnava s 4,43%. 

 Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom 

Štatistiky uvádzajú, že Slováci najradšej bývajú vo vlastnej nehnuteľnosti. Tento fakt potvrdzujú aj dáta portálu Nehnuteľnosti.sk, ktoré uvádzajú, že väčšina z návštevníkov tejto webovej online inzercie prezerá inzeráty nehnuteľností  určené na predaj, v menšej miere to sú prenájmy, hlavne vo väčších mestách. Podľa prieskumu, ktorý pre portál Nehnuteľnosti.sk realizovala agentúra TNS Slovakia*, až 76% ľudí, ktorí zvažujú kúpu nehnuteľnosti, plánuje na hľadanie bytu či domu využiť internet. Najčastejším dôvodom návštevy portálov je prezeranie ponuky nehnuteľností a hľadanie informácii o cenách. Portál Nehnuteľnosti.sk je s mesačnou návštevnosťou viac ako 530 000 reálnych používateľov lídrom na slovenskom trhu online inzercie v realitnom segmente.

(Zdroj: AIMmonitor - IAB Slovakia - Gemius - Nielsen Admosphere Slovakia, 11/2016, RU, PV, Visits, Zdroj: gemiusExplorer - IAB Slovakia - Gemius - Nielsen Admosphere Slovakia, 10/2016, RU)

*Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia exkluzívne pre potreby portálu Nehnuteľnosti.sk v období od 28.12.2015 do 22.1.2016 na vzorke 1000 respondentov.

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon