Poškodila váš dom či domácnosť povodeň? Poradíme vám, čo treba robiť

Poškodila váš dom či domácnosť povodeň? Poradíme vám, čo treba robiť

Viete ako ochrániť hodnotu svojho majetku v prípade povodne? Poradíme vám, na čo si treba dávať pozor pri poistení.

Povodne sú na našom území čoraz častejším javom. Zasiahnuť môžu ktorúkoľvek dedinu či mesto. Strecha nad hlavou, respektíve ktorákoľvek vaša nehnuteľnosť môže tiež stáť v ceste veľkej vode. Čo robiť ak váš majetok postihne povodeň a musíte následne hodnotiť škody? Prvá vec, na ktorú sa v tomto prípade obrátite, je, samozrejme, poistka.

Proti čomu sa dá poistiť?

Ak máte poistený svoj dom, byt, chatu alebo inú stavbu, pri poistení by ste sa mali zamerať na kombináciu rizík, ktoré máte pokryté. Väčšinou sa jedná o riziká, ktoré spadajú do skupín ako: oheň, voda, živel, potopa, zem, elektro, vandalizmus a skrat. Tieto skupiny v sebe zahŕňajú konkrétny spôsob poškodenia.

Je podstatné byť pri uzatváraní poistky veľmi obozretný a oboznámiť sa s obsahom v jednotlivých skupinách. Skupina voda napr. nemusí zahŕňať zrážky alebo problémy spôsobené spodnou vodou. To môže byť zahrnuté v iných balíkoch. Poisťovne ponúkajú aj množstvo bonusov. Naša rada teda znie: Podrobne si zistite, aké krytia vaša poistka obsahuje alebo bude obsahovať.

Poškodila váš dom či domácnosť povodeň? Poradíme vám, čo treba robiť

Stačí mi poistenie nehnuteľnosti?

Ak sa rozhodnete dať si poistiť váš dom alebo iný objekt na bývanie, je potrebné rozlišovať medzi poistením nehnuteľnosti a poistením domácnosti.

Poistenie nehnuteľnosti chráni všetok nehnuteľný majetok, to znamená všetky pevne zabudované súčasti domu či bytu - ako sú obvodové múry, podlahy, okná, inžinierske siete, radiátory, ale aj zabudované kuchynské linky či sanitu.

Poistenie domácnosti ochráni všetky hnuteľné veci, ktoré v budove máte (nábytok, elektronika, spotrebiče, koberce atď.).

Pri poistení domácnosti je dôležitý najmä vhodný výber predmetov poistenia (napr. elektronické prístroje, cennosti, umelecké diela a ostatné hnuteľné veci). V neposlednom rade je dôležitá správne zvolená výška poistnej sumy. Tú si stanovujete sami a mala by zahŕňať reálnu hodnotu všetkých hnuteľných vecí, ktoré si chcete poistiť.

Poškodila váš dom či domácnosť povodeň? Poradíme vám, čo treba robiť

Koľko mi poisťovňa zaplatí?

V prípade vzniku poistnej udalosti vám poisťovňa musí vyplatiť celú čiastku v zmysle poistných podmienok a dojednaného poistenia vo výške, v akej vám škoda vznikla. Je to preto, aby ste si mohli svoj domov obnoviť do pôvodného stavu.

Dôležité pri poistení je tiež správne nastavenie výšky poistnej sumy. Tá by mala zodpovedať reálnej hodnote vecí. Ak je totiž nehnuteľnosť či domácnosť, „podpoistená“, pri vzniku poistnej udalosti ju poisťovňa preplatí len do výšky stanovenej poistnej sumy. Laicky povedané, nebudete si môcť potom obnoviť domácnosť v hodnote, ktorú mala pred vznikom poistnej udalosti.

Ak vám vznikne škoda, poisťovne odporúčajú ju čo najskôr nahlásiť. Vždy je dobré mať aj vlastnú fotodokumentáciu vzniknutej škody, ktorú môžete poslať do poisťovne online a po uznaní nároku vám škoda bude uhradená.

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, www.allianzsp.sk

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon