Je spomalenie rastu cien nehnuteľností v 2. štvrťroku 2017 dočasné?

Je spomalenie rastu cien nehnuteľností v 2. štvrťroku 2017 dočasné?

Ceny bytov v 2. štvrťroku 2017 zaznamenali v medziročnom porovnaní nárast, avšak oproti prvým trom mesiacom tohto roka sa vývoj cien spomalil. Najbližšie obdobie ukáže, či trh dokázal spomaliť rast cien bez výrazného prepadu obchodnej aktivity. Ak by sa to podarilo, bol by to pozitívny signál pre NBS, komerčné banky a developerov, ktorí by ustáli tlak z roku 2016.

Priemerné absolútne ceny 2-izbových bytov vo všetkých krajských mestách zaznamenali v 2. štvrťroku 2017 v medziročnom porovnaní nárast, informuje portál Nehnuteľnosti.sk. V Bratislave tento nárast cien bytových jednotiek predstavuje v priemere 4,05%, v Košiciach 7,26% a v ostatných mestách až 8,27%. Ale medzi štvrťročná zmena už odráža spomalenie rastu cien bytov, ako sme avizovali v predošlých správach. Toto spomalenie rastu cien medzi 1. štvrťrokom a 2. štvrťrokom 2017 predstavuje v Bratislave nárast cien v priemere o 2,08%, v Košiciach o 3,44% a v ostatných mestách len o 0,82% smerom nahor. Po dlhom období boli zaznamenané aj mínusové hodnoty, zatiaľ však vo väčšine prípadov len na úrovni štatistickej odchýlky. 

Najvýraznejšie v 2. štvrťroku 2017 rástli ceny 2-izbových bytov v treťom bratislavskom obvode, a to v priemere o 6% a v okrese Košice III v priemere o 7%. Zatiaľ čo starší 2-izbový byt tu stál v 1. štvrťroku 2017 67-tisíc eur, v druhom štvrťroku sa jeho cena vyšplhala na 71 500 eur. Podobný nárast sme zaznamenali aj v spomínanom treťom bratislavskom obvode, kde sa cena starších 2-izbových bytov v 2. štvrťroku 2017 zvýšila v priemere o 8-tisíc eur oproti 1. štvrťroku 2017. Opačným smerom sa vyvíjali ceny starších 2-izbových bytov v Bratislava – Staré mesto, ktoré klesli v rovnakom období priemerne o 2 000 eur na cenu 163 000 eur. Aj naďalej platí, že najvyššie ceny si držia 2-izbové byty v prvom bratislavskom obvode na úrovni 2 800 eur/m2 nasledované tretím bratislavským obvodom s priemernou cenou 2 300 eur/m2. V celoslovenskom meradle vedie rebríček najdrahších 2-izbových bytov po Bratislave okres Košice a na tretej priečke sa umiestnil okres Trnava. 

Je spomalenie rastu cien nehnuteľností v 2. štvrťroku 2017 dočasné?Je spomalenie rastu cien nehnuteľností v 2. štvrťroku 2017 dočasné?

Podobne ako pri 2-izbových bytoch aj priemerné absolútne ceny 3-izbových bytov na slovenskom realitnom trhu zaznamenali síce vo všetkých krajských mestách medziročný nárast (v Bratislave  v priemere o 2,14%, v Košiciach o 7,92% a v ostatných mestách až 9,81%), ale medzi štvrťročná zmena už odráža spomalenie rastu. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk tento spomalený rast predstavuje vývoj cien smerom nahor v priemere „len“ o 2,03% v okrese Bratislava, v Košiciach o 5,7% a v ostatných mestách len o 3,77%.

Najvyšší nárast cien v 2. štvrťroku 2017 zaznamenali 3-izbové byty v okrese Košice III, ktoré sú oproti 1. štvrťroku 2017 drahšie o približne 7-tisíc eur v priemernej absolútnej cene bytu, čo znamená, že ich hodnota stúpla na 88-tisíc eur. V priemere si 3-izbový byt v Košiciach kúpite v sume od 90 – 100-tisíc eur, zatiaľ čo v najdrahšom bratislavskom obvode (Bratislava I) vás 3-izbový byt bude stáť „neuveriteľných“ 258-tisíc eur.  

V segmente rodinných domov, ktorý je štatisticky ťažšie uchopiteľný pre veľký kvalitatívny a cenový rozptyl vzorky, bolo po miernom raste cien v roku 2016 pozorované skôr ustálenie cenovej hladiny. Pri rýchlom raste cien bytov sa v niektorých lokalitách znížil cenový rozdiel medzi bytom a rodinným domom, a tak kupujúci môžu opäť zvažovať výhody a nevýhody bývania v byte v meste s bývaním v rodinnom dome v satelite, ktoré prináša každodenné dochádzanie do mesta.

Čo ovplyvňuje súčasný realitný trh a aké sú vyhliadky na najbližšie obdobie?

„Začiatkom júna Štatistický úrad SR zverejnil správu o poklese výstavby bytov v prvom štvrťroku 2017. Príčin môže byť viacero – rok 2016 bol po dlhšom čase výnimočný a počet začatých projektov, aj veľkých, odzrkadľoval dobrú náladu na trhu a úspešný predaj novostavieb. Každý sa snažil zachytiť rastúcu vlnu,“ vysvetľuje Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnoti.sk. „Na druhej strane bolo motiváciou určite aj vyhnúť sa poplatku za rozvoj a začať stavať (získať stavebné povolenie) ešte pred vstupom do platnosti tejto novely. Počet rozostavaných bytov v SR prekročil hranicu 70-tisíc bytov.“

Z dlhodobého hľadiska zníženie úrokových sadzieb hypotekárnych úverov neprinieslo možnosť mať nižšie mesačné splátky, ale poskytlo možnosť zobrať si väčší hypotekárny úver a kúpiť si drahšiu nehnuteľnosť. „Slováci v ostatných rokoch idú na plný plyn, ich zadlženosť neustále rastie a je to možno jediný faktor, kde dobiehame vyspelé štáty rýchlym tempom. Pozitívnym faktorom je rast zamestnanosti a dobrá kondícia ekonomiky, mixovaná minimálnou mierou zlyhaných hypotekárnych úverov, s ktorým náš trh vo väčšej miere zatiaľ nemá žiadnu skúsenosť,“ hovorí Martin Lazík. „Vzhľadom na pokles úrokových sadzieb a tým zníženie ziskovosti bánk (hlavný zdroj príjmov väčšiny bánk v SR) sú tieto motivované dobiehať ziskovosť v množstve nových úverov. Prípadný nárast úrokových sadzieb by sa okamžite nedotkol až tak veľmi spotrebiteľov (dnes prevláda fixácia na 3-5 rokov), ale „kosil“ by medzi komerčnými úvermi – developermi, kde typická zostatková doba fixácie je kratšia ako 1 rok.“

„V nasledujúcom kvartáli očakávame osciláciu okolo dosiahnutých cien a schladenie aktivít na trhu s nehnuteľnosťami počas horúceho leta. Stabilizácia cien prinesie na trh viac pokoja pri rozhodovaní a odbúra mentálnu časovú tieseň pre kupujúcich. Situácia na trhu sa opäť vyrovná. Opatrnosť vyhliadky pre nasledovné obdobie nameral aj Index realitného zdravia, ktorý po rekordnom optimizme v roku 2016 sa dostáva opäť do predošlého pásma balansujúceho na hrane depresívneho optimizmu a nádejného pesimizmu, v ktorom trh fungoval v predošlých rokoch,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon