Zelená pre drevodomy. Jednorázová dotácia od štátu až do 13-tisíc eur!

Zelená pre drevodomy. Jednorázová dotácia od štátu až do 13-tisíc eur!

 Nízkoenergetické drevodomy majú dostať na najbližšie obdobie zelenú. Plánuje ich podporiť rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, na čo už v tomto roku vyčlenil milión eur.

Ako uvádza ministerka agrorezortu Gabriela Matečná na webe rezortu, počíta sa predbežne s dotáciami 5- až 13-tisíc eur pre ľudí, ktorí sa pustia do výstavby energeticky úsporných drevodomov. Agrorezort dal vyhlášku s takýmto návrhom do medzirezortného pripomienkového konania. 

Energeticky úsporné drevodomy

Drevo je stavebný materiál, ktorý sa používa po stáročia a zapadá do konceptu zdravého a harmonického štýlu bývania. Navyše, funguje ako prírodná klimatizácia, udržiava relatívne optimálnu vlhkosť vzduchu, a tým i priaznivú klímu v interiéri. „Ide o trvale obnoviteľný zdroj. Je dôležité, aby sa doma vyrobená drevná surovina spracovala domácimi kapacitami a aby sa jej pridala hodnota u nás, a nie v zahraničí. Týmto programom podporíme nielen kvalitné a energeticky úsporné bývanie našich občanov, ale taktiež znížime ich nároky na mesačný rodinný rozpočet za energie a zvýšime kvalitu životného prostredia,“ uviedla Gabriela Matečná. Drevodomy sú zastúpené po celom svete, najväčšiu tradíciu v jeho spracovávaní má dlhodobo hlavne USA, Škandinávia, Kanada, Nemecko i Japonsko. Štát chce teraz dotáciou podporiť ich zvýšenú výstavbu aj na slovenskom trhu. „Drevené domy sú výhodné z energetického aj ekologického hľadiska. Alokovaným finančným objemom by sme v tomto roku mohli podporiť približne 100 až 200 drevodomov. Na Slovensku sa ich pritom ročne postaví asi 1000,“ spresňuje Gabriela Matečná.

Zelená pre drevodomy. Jednorázová dotácia od štátu až do 13-tisíc eur!

Ako budete môcť získať dotáciu

Ak sa však ešte len chystáte stavať drevený dom, mali by ste sa  poponáhľať. Dotáciu totiž budete môcť podľa zámeru agrorezortu získať len na zhotovený drevený rodinný dom s podlahovou plochou jedného podlažia bez pivnice, najmenej 70 metrov štvorcových (m2). Musí mať aspoň tri obytné miestnosti a byť skolaudovaný najskôr v deň nadobudnutia účinnosti vyhlášky. Jeho obstarávacia cena musí byť minimálne 65.000 eur pri dome na kľúč, 55.000 eur pri holodome a 30.000 eur v prípade hrubej stavby. Prirodzene, musí spĺňať aj potrebné kvalitatívne a energetické kritériá, zaručené certifikátmi. Jednorázová podpora vám bude poskytnutá výhradne len vtedy, ak ste fyzická osoba a máte na Slovensku trvalý pobyt. Agrorezort navrhuje, aby v dotovanom drevodome nemohla byť zriadená prevádzkáreň, ani ho nesmiete využívať na podnikanie. 

Snaha o podporu využitia dreva na Slovensku

Podľa predbežných informácií agrorezortu, budete môcť získať maximálnu dotáciu 11.000 eur na drevodom v energetickej triede A0, 10.000 eur v triede A1 a na území Bratislavy 6.000 eur v triede A0 a 5.000 eur v triede A1. Ak sa dom nachádza na území obce v najmenej rozvinutom okrese, dotácia stúpne o 2.000 eur. „Žiadosť sa bude podávať Pôdohospodárskej platobnej agentúre do 30 dní odo dňa zverejnenia výzvy na predkladanie žiadostí,“ uvádza sa na portáli rezortu. Podľa Gabriely Matečnej je ich zámerom tiež zvýšiť domáce spracovanie a využitie surového dreva v domácich podmienkach, a tým podporiť aj zamestnanosť v regiónoch, najmä v lesníckom a drevárskom sektore. Každoročne sa totiž zo Slovenska vyvezie 2,5 až 3,5 milióna metrov kubických surového dreva do zahraničia.

Koľko by ste mohli po novom získať na dotácii od štátu pri drevodome

  • 11.000 eur na dom v energetickej triede A0
  • 10.000 eur v energetickej triede A1 
  • 6.000 eur v Bratislave v energetickej triede A0 a 5000 eur v triede A1
  • o 2.000 eur stúpne dotácia, ak bude dom stáť v najmenej rozvinutom okrese 
  • obstarávacia cena domu musí byť aspoň 65.000 eur (dom na kľúč), minimálne 55.000 eur (holodom) a 30.000 eur (hrubá stavba).  

Zdroj: návrh vyhlášky na podporu výstavby drevených rodinných domov, mpsr.sk 

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon