Reality celkom: 75 988 inzerátov

Ako zvoliť správnu splatnosť hypotéky?


Aj vy rozmýšľate akú dlhú splatnosť na hypotéke si zvoliť? Nechcete splácať úver až do dôchodku?

Ide o jednu z najdôležitejších otázok pri vybavovaní hypotéky. Od splatnosti úveru sa odvíja mesačná splátka na úvere. Treba si dobre uvedomiť koľko ste schopný mesačne splácať a ako splátka hypotéky zaťaží Váš rozpočet. Banky poskytujú hypotéku so splatnosťou 4 až 30 rokov.

Obávate sa v dnešnej dobe zadĺžiť na tridsať rokov? Nechcete banke tak dlho platiť úroky, keď by ste zvládli platiť mesačne vyššie splátky a tak si zvoliť aj kratšiu splatnosť hypotéky?

Je pravda, že čím je kratšia splatnosť úveru, tým sa celková preplatenosť požičaných peňazí znižuje. Vždy však treba myslieť aj na finančnú rezervu a neriadiť sa iba aktuálnou situáciou.

Radšej si zvoľte dlhšiu splatnosť úveru s nižšími splátkami, ako tie ktoré by ste dnes vedeli splácať. Zvyšné peniaze si viete sporiť inými finančnými produktmi. V živote Vás môžu prekvapiť rôzne situácie, ktoré vyžadujú finančnú rezervu - napríklad strata zamestnania, prírastok do rodiny a mnoho ďalších.

Vôbec sa nemusíte obávať dlhej splatnosti hypotéky. Ak Vám to situácia a Vaše možnosti dovolia, viete si v niektorých bankách preplatenie hypotéky znížiť mimoriadnymi splátkami až do 20% z úveru aj každý rok. Dokonca môžete ku koncu fixácie úrokovej sadzby splatiť celý zostatok hypotéky jednorázovo.

Na hypo chate Vám zodpovieme otázky, ktoré Vám pomôžu nastaviť dobu splácania hypotéky presne podľa Vašich potrieb.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť