7 popínavých rastlín, ktoré vám vylepšia nevzhľadný plot

7 popínavých rastlín, ktoré vám vylepšia nevzhľadný plot

Ak sa vám váš plot už dlhšie nepáči a chystáte sa ho opraviť alebo vymeniť, pouvažujte nad popínavými rastlinami. Vyjde vás to lacnejšie a keď vyberiete kvitnúce ťahavé kvety, dosiahnete jedinečný estetický zážitok.

Keď chcete mať plot pokrytý záplavou kvetov, treba tieto rastlinky vysadiť v línii popri ňom, alebo pri jednotlivých latkách či tyčkách, ktoré im budú oporou. Potom ich už len stačí nasmerovať, aby sa ťahali hore po povrchu plota. Pomôžu vám pri tom plastové klipsy na rastliny, špirálové opory alebo natiahnuté špagáty. Ak sa obávate, že budú kvitnúť príliš krátko, zasaďte niekoľko rôznych druhov vedľa seba, aby sa počas rastu pomiešali - hneď ako jeden kvet zvädne, nový vyplní medzery. Ťahavé kvety na plot zasaďte čím skôr, ich sezóna už je v plnom prúde!

Bougainvillea

Bougainvillea alebo Bugenvilea je veľmi zaujímavá a vďačná rastlinka. Pochádza z horúcich oblastí Brazílie a ak jej vyberiete teplé miesto na priamom slnku, bude vám robiť radosť. Pri nedostatku svetla totiž nevytvára svoje krásne farebné kvety, ale len vytiahnuté výhonky. Pri mnohých odrodách menia kvety farbu počas rozkvetu i odkvitania. Napríklad u odrody Bougainvillea glabra sa sprvu oranžové púčiky zafarbia na červeno, potom vyblednú do ružova a nakoniec získajú vzhľad priesvitného pergamenu.

Zdroj: jchatoff flickr.com

Jazmín previsnutý

Popínavý jazmín je vždyzelená rastlina silného rastu. Od mája do októbra oplýva snehobielymi kvetmi. Výhonky môžu prevísať alebo sa môžu nechať navinúť na podperný systém. Vyžaduje slnečné alebo polotienisté stanovisko. Prezimovať ho treba na chránenom mieste, kde ho neošľahne mráz.

Zdroj: sieberz.sk

Zimolez

Patrí medzi najobľúbenejšie, nájdete ho pri starších dedinských domoch. Medzi jeho prednosti patria nízke nároky na pestovanie a dekoratívne jemné kvety v bielej, oranžovej, ružovej, fialovej alebo červenej farbe. Zimolezy sú vhodným variantom pre živé ploty, keď im dáte vhodnú oporu v podobe mreží alebo oblúkov.

Zdroj: Charles Haynes flickr.com

Plamienok

Plamienok (Clematis) je v čase kvitnutia skutočne nádherný, najmä ak ide o staršiu rastlinu. Uplatní sa v modernej mestskej aj vidieckej záhrade, niektoré kultivary sa dokonca dajú pestovať aj vo vegetačnej nádobe, na balkóne či terase. Ide o nenáročnú a dlhovekú drevinu. Aby plamienky každoročne pekne kvitli, je nevyhnutný ich pravidelný zostrih neskoro na jeseň, ale strihať ich môžete ešte aj v marci.

Zdroj: Dean Thompson, flickr.com

Popínavé ruže

Sú nenáročné a pritom kvitnú množstvom krásnych kvetov v širokej škále farieb a tvarov. Nie sú náročné na rez, bohato a opakovane kvitnú od júna do októbra, dorastajú do výšky 2 - 5 m. Pýtajú si umiestnenie na slnku a strednú zálievku. Môžete vyskúšať aj divé kvety, ktoré sú dnes veľmi obľúbené.

Zdroj: architecturaldigest.com

Vistéria

Ovíjavé liany vistérie dorastajú až do výšky 10 metrov s atraktívnymi vonnými hroznami kvetov. Ideálne je pre ňu slnečné miesto, pôda s dostatkom vápna a vlahy a pravidelný rez výhonov uprostred leta. Jej opora by mala byť dostatočne pevná, pretože jej ovinutie je pomerne silné.

Zdroj: zahradaonline.cz

Popínavé hortenzie

Táto rastlinka zázračne rýchlo rastie. Jej biele ploché súkvetia vencovito lemujú biele kvietky jemnej sladkastej vône. Je to nenáročná rastlina, ovíjaja sa skrutkovito proti smeru hodinových ručičiek okolo podpory, ale jej vinutie je veľmi silné. Ak sa vyšplhá k múrom domu, je teda nevyhnutný pravidelný zostrih, aby sa zabránilo škodám na odkvapoch alebo stenách budovy.

Zdroj: Andrea 44 flickr.com

Zdroj: architecturaldigest.com, magazinzahrada.cz

Zdroj foto: jchatoff, sieberz.sk, 123rf.com, flickr.com, architecturaldigest.com, zahradaonline.cz

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon