10 najškaredších mrakodrapov na svete

10 najškaredších mrakodrapov na svete

Navrhnúť masívnu budovu, ktorá bude vďaka svojej výške dotvárať panorámu mesta na dlhé roky, nie je jednoduché. Niekedy sa podarí vytvoriť originálne architektonické dielo, ktoré sa stane nadčasovým. A inokedy to niekde zaškrípe. Buď to architekt preženie, alebo k výtvoru skrátka nepasuje pozadie. Pozrite si 10 najškaredších výškových budov, ktoré mali odvážne ambície, ale mohli radšej ostať len na papieri...

1. F&F Tower Panama City, Panama

Veža F&F bola dokončená v roku 2011 a dosahuje výšku takmer 244 metrov. Špirálovitá štruktúra, ktorá je vyrobená zo skla a vystuženého betónu, bola navrhnutá ateliérom Pinzón Lozano & Asociados. Bol to odvážny pokus o modernú architektúru, ale akosi trafil vedľa. Pôsobí rušivo a jeho tvary sú príliš prekombinované.

Zdroj: Getty Images / Pawel Toczynski

2. Nabemba Tower Brazzaville, Kongo

Tiež vám napadla jadrová elektráreň Mochovce? Nie, nie je to, žiaľ, chladiaca veža, ale najvyššia budova v krajine, vysoká asi 186 metrov. Masívna stavba je vhodne pomenovaná podľa najvyššej hory v krajine, Mont Nabemba.

Zdroj: Getty Images / Claude Pavard

3. Budova MetLife New York, USA

Sídlo poisťovne MetLife meria úctyhodných 246 metrov a je viditeľné z niekoľkých miest v celom meste. To však neznamená, že je aj príťažlivé. Budova bola dokončená v roku 1963 a situovaná nad Grand Central Terminal, železničnou stanicou na Manhattane. Navrhli ju Emery Roth & Sons, Pietro Belluschi a Walter Gropius. Nech je im odpustené.

Zdroj: Getty Images/James Leynse

4. Maspero Radio & Television building Káhira, Egypt

Centrála egyptského rozhlasu a televízie napriek svojmu nudnému dizajnu čnie do neba asi 100 metrov nad zemou. Túto banálnu štruktúru, ktorá vyzerá ako prvá detská skladačka, navrhli architekti Naoum Shebib a dokončili ju v roku 1957.

Zdroj: Getty Images / Julian Love

5. Sídlo BMW Mníchov, Nemecko

Monumentálna centrála významnej automobilovej firmy, dokončená v roku 2006, bola navrhnutá tak, aby vyzerala ako štvorvalcový motor. Bol to inovatívny nápad, konečný výsledok však pôsobí príliš kolotočársky.

Zdroj: Getty Images / Jean-Pierre Lescourret

6. Strata SE1 Londýn, Veľká Británia

147-metrový mrakodrap bol navrhnutý podľa holiaceho strojčeka. Ukázalo sa, že to nebol dobrý nápad. Budova dokončená v roku 2010 má 43 poschodí, bola navrhnutá spoločnosťou BFLS a stála zhruba 120 miliónov libier.

Zdroj: Getty Images / Matthew Lloyd

7. Tour Montparnasse Paríž, Francúzsko

Konštrukcia tohto mrakodrapu by bola možno celkom v poriadku, keby neležala uprostred bohémskej štvrte a na jednom z architektonicky najvýznamnejších miest na svete. Presne tak, päsť na oko. Bola dokončená v roku 1969, je v súčasnosti treťou najvyššou budovou v Paríži a pravdepodobne prvou najškaredšou.

Zdroj: Getty Images / sborisov

8. First World Hotel & Plaza Pahang, Malajzia

Tento mega hotel bol dokončený v roku 2008 a so svojimi 7 351 izbami sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov ako najväčší hotel na svete. Ako vidíme, čo získal na veľkosti a farbách, stratil na kráse.

Zdroj: Getty Images / Azad Azahar Adnan

9. Trump Tower Las Vegas, USA

Nie všetko, čo sa zlatom blyští, musí byť aj krásne. Trump Tower v Las Vegas je toho dokonalým príkladom. Budova s výškou 189 metrov dokončená v roku 2008, kole oči aj v meste plnom najgýčovejšej architektúry sveta.

Zdroj: Getty Images / sharadraval

10. Longaberger building Newark, USA

Budova bývalej centrály spoločnosti Longaberger síce nepatrí medzi najvyššie, ale predsa sa dostala do nášho výberu. Obludný nákupný kôš nám vyrazil poistky. Toto dielo bolo navrhnuté americkými architektmi z NBBJ a postavené v roku 1997.

Zdroj: Getty Images / Jeff Greenberg

 

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Getty Images

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon