16 najfascinujúcejších verejných sôch sveta

16 najfascinujúcejších verejných sôch sveta

Sochy dávajú verejným priestorom punc originality. No niektoré vyvolávajú aj údiv, nútia nás zamyslieť sa nad ich významom a áno, nakoniec si pri nich urobiť trápne selfíčko. Pozrite si 16 najzaujímavejších sôch sveta, pri ktorých zastanete v nemom úžase.

Forever Bicycles Austin, USA

Pred tromi rokmi bola otvorená inštalácia čínskeho umelca Ai Weiweia Bicykle navždy na pláži Waller v parku Town Lake Metropolitan Park v Austine. Táto 3D socha bola vytvorená z 1 200 bicyklov, teda z vozidiel, ktoré umelec používal v detstve v Pekingu na pohyb po meste. Toto dielo, ktoré predstavuje detstvo a slobodu, bohužiaľ, nebolo určené na to, aby zostalo v Austine navždy. V roku 2019 bola inštalácia zrušená, pretože ju už mesto nemohlo financovať.

Zdroj: Faina Gurevich / Alamy

Singing Ringing Tree Burnley, Veľká Británia

Spievajúci zvoniaci strom, dokončený v roku 2006, je socha vysoká 10 metrov a má pripomínať tvar a pôvab skutočného stromu. Štruktúra, ktorú navrhli umelci Mike Tonkin a Anna Liu, bola postavená z pozinkovanej ocele a umiestnená takým spôsobom, že keď cez ňu prúdi vietor, vyludzuje melódiu. Nachádza sa v pohorí Pennine s výhľadom na mesto Burnley v Anglicku. Socha získala národnú cenu Kráľovského inštitútu britských architektov (RIBA) v roku 2007.

Zdroj: Getty Images / Richard Brine

Ayrton Senna Barcelona, Španielsko

Sochu brazílskeho jazdca Formule 1 Ayrtona Sennu, ktorý tragicky zahynul na pretekoch v Taliansku v roku 1994, vytvoril britský umelec Paul Oz v životnej veľkosti, aj keď sa zdá oveľa väčšia. Toto pôsobivé dielo bolo odhalené v Barcelone 8. mája 2019 pri príležitosti 25. výročia Sennovej smrti.

Zdroj: Roman Belogorodov / Alamy Stock

 

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari Imola, Taliansko

Pretekárska dráha Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari sa nachádza asi 25 km východne od Bologne v blízkosti talianskeho mesta Imola. Je známa mnohými vzrušujúcimi pretekmi, ale aj pôsobivou sochou zobrazujúcou neuveriteľnú konštrukciu vrakov áut. Bohužiaľ, táto dráha je známa tiež ako miesto, kde zomrel spomínaný obľúbený Ayrton Senna pri nehode.

Zdroj: Philipp Zechner / Alamy Stock

Force of Nature Londýn, Veľká Británia

Socha Sila prírody sa nachádza v niekoľkých veľkých mestách po celom svete. Vytvoril ju taliansky umelec Lorenzo Quinn z bronzu, nehrdzavejúcej ocele a hliníka. Inšpirovala ho deštrukcia, ktorú spôsobili hurikány po celom svete. Sila prírody zobrazuje matku prírodu, ktorá vrhá planétu neznámo kam. Socha na obrázku sa nachádza v Londýne.

Zdroj: Getty Images / Oli Scarff

Les Voyageurs  Marseille, Francúzsko

„Cestovatelia“ na brehu oceánu vo francúzskom Marseille sú veľmi záhadnou sochou. Francúzsky umelec Bruno Catalano svojím dielom evokuje spomienky a ich útržky, ktoré každý cestovateľ nevyhnutne zanecháva pri odchode z domu na nové miesta.

Zdroj: Bruno Catalano

The Shoes on the Danube Bank Budapešť, Maďarsko

Pri pohľade na inštaláciu Cana Togaya a Gyulu Pauera Topánky na brehu Dunaja v Budapešti z roku 2005 nám behá mráz po chrbte. Dielo pripomína stovky Maďarov, ktorým bolo nariadené vyzuť si topánky na brehu rieky pred tým, ako boli zastrelení počas holokaustu.

Zdroj: Getty Images / Ferenc Isza

First Generation Singapur

Dielo Prvá generácia od Chonga Fah Cheonga, ktorú objednalo Singapurské turistické združenie, zobrazuje temperamentnú skupinu chlapcov, ktorí skočili do rieky Singapur.

Zdroj: Getty Images / Wibowo Rusli

 

Maman Bilbao, Španielsko

Väčšina diel Louisa Bourgeoisa zobrazuje koncepcie žiarlivosti, hnevu, strachu a vlastného bolestivého detstva. Výnimkou nie je ani táto 30 metrov vysoká štruktúra, ktorá sa nachádza pred Guggenheimovým múzeom v Bilbau. Hrozivý pavúk nesie meno „Mama“ a má ukazovať silu a krehkosť spojenú s materstvom. Je silný a vysoký, zatiaľ čo balansuje na tenkých nohách, a preto je mimoriadne zraniteľný. Nuž, pri pohľade naň musíme s pánom Bourgeoisom naozaj súcitiť, jeho detstvo asi naozaj nebolo nič moc.

Zdroj: Getty Images / Karl Thomas

Popped Up  Budapešť, Maďarsko

Tento prekvapivý obor je dielom maďarského umelca Ervina Lorántha Hervého. Je to obrovská socha, ktorá akoby sa plazila zo zeme. Socha sa nachádza na námestí Széchenyi tér v Budapešti.

Zdroj: Getty Images / Alex Quesada

Nelson Mandela Howick, Juhoafrická republika

Tento majstrovský opticky klamlivý portrét Nelsona Mandelu si od Marca Cianfanelliho objednala spoločnosť Cultural Mechanics, ktorá financuje kultúrne projekty na celom svete. Socha je umiestnená pri ceste, kde bola Mandela zatknutý bezpečnostnou políciou apartheidu v roku 1962 a  následne strávil ďalších 27 rokov vo väzení.

Zdroj: Getty Images / Rajesh Jantilal

Digital Orca Vancouver, Kanada

Krásne a bizarné dielo digitálneho vzhľadu si objednalo mesto Vancouver v roku 2009, aby pozdvihlo prístav a pohorie Cypress Provincial Park. Socha, ktorá sa skladá z oceľovej konštrukcie s hliníkovým plášťom a čiernymi a bielymi kockami, sa stala lákadlom pre turistov i miestnych obyvateľov.

Zdroj: Getty Images / Michael Wheatley

Balloon Flower (Red) New York, USA

Táto socha od Jeffa Koonsa sa nachádza na smutne preslávenom mieste, v tieni nového Svetového obchodného centra v New Yorku. Dielo objednal Larry Silverstein, podnikateľ, ktorý bol prenajímateľom pôvodných veží niekoľko mesiacov pred útokmi z 11. septembra 2001.

Zdroj: Getty Images / Raymond Boyd

The Architectural Fragment Melbourne, Austrália

Dielo Petrusa Spronka, ktoré je zdanlivo pochované pod zemou, stojí pred Štátnou knižnicou v austrálskom štáte Viktória. Symbolizuje pád civilizácie a zároveň pripomína pominuteľnosť súčasnosti. Melbourne objednalo sochu ako súčasť väčšieho verejného umeleckého projektu v roku 1992.

Zdroj: Getty Images / David Messent

Non Violence (The Knotted Gun) New York, USA

Zauzlená pištoľ od Carla Fredrika Reuterswärda hovorí veľmi jasnou rečou a výstižne sa nachádza pri sídle OSN v New Yorku. Socha predstavovuje nádej na nenásilnú budúcnosť. Dielo objednalo Luxembursko ako dar pre OSN.  

Zdroj: Getty Images / ullstein bild

Metomorfóza Praha, Česká republika

Pri tejto fascinujúcej inštalácii od Davida Černého z roku 2014 ste už možno stáli aj vy. Pozoruhodná hlava Franza Kafku sa nachádza blízko Národní třídy pred obchodným centrom Quadrio. Je vyrobená z vrstiev nehrdzavejúcej ocele, ktoré sa nonstop otáčajú o 360 stupňov. Občas sa zarovnajú a vytvárajú mohutnú hlavu legendárneho spisovateľa.  

Zdroj: Getty Images / Michael Cizek

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Alamy Stock, Getty Images, Bruno Catalano

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon