Od 1. júla môžete žiadať o príspevok 8 000 eur na takmer nulový dom

Od 1. júla môžete žiadať o príspevok 8 000 eur na takmer nulový dom

Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na skolaudované rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie. Táto výzva je v poradí už druhá, uspokojí však len 200 žiadateľov, čo je oproti prvej o 300 menej.

Záujemcovia o príspevok majú od vyhlásenia výzvy viac ako mesiac na prípravu žiadostí o príspevok vo výške 8 000 eur. Elektronický formulár žiadosti bude dostupný od 1. júla 2020 na webovom portáli www.byvajteusporne.sk, termín ukončenia podávania žiadostí je 30. septembra alebo do naplnenia 200 elektronicky zaevidovaných žiadostí.

 „V prvom kole výzvy sme zaznamenali veľký záujem majiteľov rodinných domov. Preto chceme v tomto type príspevkov pokračovať. Verím, že aj v tejto neľahkej situácii ovplyvnenej koronavírusom bude o príspevok záujem,“ uviedol minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Ministerstvo sa poučilo

Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie je možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 m2, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018. Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie. Všetky podmienky poskytnutia príspevku, ako aj návod na podávanie žiadostí nájde verejnosť na uvedenom webovom portáli.

V druhej výzve vyčlenili spolu 1,6 milióna eur. Ministerstvo zdôvodňuje nižší počet možných uchádzačov a rozpočet tým, že sa chce vyhnúť skúsenosti z prvej výzvy, keď záujemcovia podali väčšinu žiadostí počas prvých dní. „Čo malo negatívny vplyv na následný proces posúdenia prijatých žiadostí. Ministerstvo má samozrejme záujem pokračovať s daným typom podpory aj v nasledujúcom období a vyhlásiť ďalšiu výzvu s prihliadnutím na disponibilné finančné zdroje a personálne kapacity na spracovanie žiadostí,“ vysvetlil rezort dopravy a výstavby.

Prvá výzva bola úspešná

V prvej výzve podalo elektronicky žiadosť o príspevok maximálne možných 500 záujemcov, následne žiadosť listinne doručilo 480 uchádzačov „Z listinne doručených žiadostí bolo rozhodnuté o poskytnutí príspevku pri 397 žiadostiach v celkovej výške 3 176 000 eur,“ priblížilo ministerstvo. „V rámci prvej výzvy bolo v 11 prípadoch konanie zastavené pre nedodržanie lehôt na predloženie dokladov zo strany žiadateľa alebo predmetom konania nebol rodinný dom, ale rekreačný objekt a podobne,“ dodal rezort. V 70 prípadoch rozhodol neposkytnúť príspevok pre prekročenie celkovej podlahovej plochy alebo nedosiahnutie energetickej triedy A0 či požadovaných súčiniteľov prechodu tepla stavebných konštrukcií.

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Shutterstock

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon