Takto budú vyzerať vesmírne byty pre turistov v roku 2024

Takto budú vyzerať vesmírne byty pre turistov v roku 2024

NASA nedávno predstavila dizajn pre svoje prvé vesmírne moduly, v ktorých umožní ubytovanie návštevníkom Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS v roku 2024. Výstavba prvých modulov sa začne tento rok.

Americká vládna agentúra Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje vytvorenie modulov pre ubytovanie astronautov a súkromných cestovateľov do vesmíru. S toto ťažkou úlohou sa obrátila na startupovú spoločnosť Axiom Space v Texase. Návrh interiérov zverili slávnemu francúzskemu dizajnérovi Philippovi Starckovi, ktorý má za sebou bohaté portfólio produktov, od kúpeľňového vybavenia, cez hodinky až po jachty. Podľa Starckovej  web stránky bude návrh „domácou základňou pre profesionálnych astronautov a súkromných prieskumníkov“. Okrem turistov by tu mali bývať aj astronauti z krajín, ktoré v súčasnosti nie sú súčasťou partnerstva Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) alebo ktoré dnes nedostávajú toľko letových príležitostí.

Pohľad z jednej z obytných častí, ktorá obsahuje LED osvetlenie a dotykové obrazovky, zdroj: Philippe Starck

Na let sa môže prihlásiť každá vláda alebo osoba, ktorá zaplatí potrebné náklady (minimálne 35 000 dolárov) a absolvuje základné fyzické vyšetrenie. Všetky lety spoločnosti Axiom do vesmíru budú riadiť odborne vyškolení astronauti. Pred spustením však budú súkromní občania vyškolení odborníkmi v stredisku v Houstone. Výlety budú trvať približne 10 dní, pričom osem z nich strávia na palube ISS.

Priestor má zabudované úchytky pre ľahký a bezpečný pohyb v beztiažovom stave, zdroj: Philippe Starck

"Naším cieľom nebolo vytvoriť kópiu života na Zemi, ale čo najlepšie prostredie pre ľudí v tomto nekonečnom teritóriu," hovorí Starck. "Mojou víziou bolo vytvoriť komfortné vajce, ktoré má steny mäkké a je v súlade s pohybmi ľudského tela v nulovej gravitácii." Z tohto dôvodu bude každá obytná jednotka vybavená čalúnenými stenami so zabudovanými dotykovými obrazovkami a LED svetlami, ako aj zábradlia na navigáciu v nulovej gravitácii. V súčasnosti musia byť vesmírne domy pripojené k ISS, no neskôr sa plánuje zmeniť ich na sebestačné štruktúry.

Moduly majú sekciu, ktorá ponúka takmer neobmedzené výhľady na vesmír, zdroj: Philippe Starck

Asi najpríťažlivejšou časťou výletu do týchto vesmírnych modulov sú pohľady zvnútra. Každý modul bude vybavený veľkými oknami, ktoré umožnia jedinečný výhľad na Zem a okolitý vesmír. Na palube vesmírneho hotelu budú zachované aj niektoré z výhod konvenčného života, vrátane vysokorýchlostného Wi-Fi.

Takto bude vyzerať kozmická stanica Axiom, keď už nebude pripojená k ISS, zdroj: Philippe Starck

Vytvoriť modul vo vesmíre nebude ľahké. „Vesmírna stanica sa riadi základným zákonom: nulová gravitácia. A tým sa všetko mení,“ vysvetľuje Starck, „Život na Zemi je držaný gravitáciou, ale život vo vesmíre je slobodný vo všetkých smeroch. Neexistuje horizontálne, vertikálne, ani diagonálne. A funkcie sú nové, niekedy aj neznáme. Je to priestor s náročnými pravidlami, ale zároveň poskytuje nekonečné množstvo riešení. “

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Philippe Starck

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon