5 obľúbených štýlov bývania: Ktorý sa k vám osobnostne hodí?

5 obľúbených štýlov bývania: Ktorý sa k vám osobnostne hodí?

Bývanie by malo byť harmonické s osobnosťami a chuťami jeho obyvateľov. Svojou útulnosťou by nám malo byť útočiskom po náročnom dni. V obývacích priestoroch trávime čas so svojou rodinou alebo vítame našich hostí. Inšpirujte sa preto našimi štýlmi bývania, ktoré sú po celom svete mimoriadne obľúbené.  Predstavíme vám škandinávsky, industriálny, rustikálny, retro a hygge štýl. Veríme, že práve pre svoju osobitosť a pohodlie si získajú aj vás.

Škandinávsky štýl

Neutrálne farby, prevaha bielej, dostatok prirodzeného svetla, jednoduchosť a minimalizmus. Moderný škandinávsky dizajn je o hľadaní krásy v jednoduchých kúskoch.

Minimalizmus

Škándinávský štýl, to je hlavne dômyselná hra s minimálnym počtov kúskov nábytku, efektívne usporiadaných do funkčného celku. Všetko by malo byť strategicky umiestnené a ľahko kombinovateľné - čo vychádza z techník modernistickej architektúry. Takýmto spôsobom získate dostatok priestoru a elegantný vzhľad.

5 štýlov dizajnu

Celá filozofia minimalizmu spočíva v účinnej stratégii, ako zhromaždiť pár kúskov nábytku tak, aby spoločne dosiahli súhru. Môže ísť o súlad v tonalite, farbe alebo štruktúre.

Spočiatku sa niektorým môže tento štýl javiť ako chladný a vágny. V skutočnosti to však tak vôbec nie je.  Aj napriek jednoduchému zariadeniu a líniam viete s týmto severským štýlom vyčarovať doma skutočnú oázu pohody a pokoja.

Nedržte sa striktných pravidiel

Zariaďte si obývačku či spálňu v duchu minimalizmu. Usporiadajte nábytok efektívne a s ohľadom na to, aby bolo jeho použitie funkčné. Už ste tak urobili? Ak áno, pravdepodobne zistíte, že dostatok priestoru a zodpovednosť za malý počet vecí vo vás zanecháva úľavu. Napriek tomu cítite, že niečo tomuto priestoru chýba. Dokonca sa vám zdá, že izba pôsobí sterilne a príliš seriózne.

5 štýlov dizajnu

Jednoduchý dizajnérsky trik

Tento dojem sa dá rozbiť vkusnými doplnkami. Môžete využiť farebné vankúše, obrazy s jednoduchým abstraktným motívom či decentné dekorácie. Kombinujte ich však veľmi striedmo. Zapojením týchto prvkov si bývanie nielen zútulnite, ale môžete vytvoriť aj zaujímavý kontrast.

Škandinávsky štýl si viete už dnes zariadiť bez námahy. Vkusné doladenie si síce vyžaduje trochu citu a odvahy, ale ak sa posmelíte, odmenou vám bude elegantný, moderný, funkčný a zároveň útulný príbytok.

Industriálny štýl

5 štýlov dizajnu

Ako už názov napovedá, tento štýl bude mať niečo spoločné s priemyslom. Nie, nebojte sa, nezavedieme vás do priemyselnej továrne. Paradoxne však záujem o bývanie v bývalej továrni stále narastá. Hlavne veľa mladých ľudí dnes túži po bývaní v tzv. lofte, pre ktorý je práve tento štýl príznačný.

5 štýlov dizajnu

Vzhľadom na cenovú a kapacitnú dostupnosť loftov v našich končinách to však nie je také jednoduché. O to viac je tento typ bývania lukratívnejší.  Pozrime sa preto, ako si 'kúsok loftu' môžeme vniesť aj do svojho mestského bytu.

Na prvý pohľad pôsobí surovo a nedokončene

Typickým prvkom industriálneho štýlu je vzhľad pripomínajúci sklad. Aj v tomto štýle sa využíva minimalizmus, kde dômysleným usporiadaním nábytku, doplnkov a dekorácie pôsobí tento štýl veľmi súdržne.

Priemyselné interiéry sa vyznačujú aj odvahou, pretože sa zameriavajú na odkrývanie svojich skrytých stránok. Potrubia, tehly, ale aj zanedbané drevo - to všetko môžete odhaliť.  Zlaďte tieto prvky v jednom neutrálnom zemitom tóne a efekt moderného priemyselného skladu máte na dosah.

Nedbalo a pritom veľmi dôvtipne zariadený

Vychutnajte si príťažlivosť priemyselných detailov. Odkryte tehlové steny, sú výborné pri vytváraní príjemného ovzdušia tým, že absorbujú vlhkosť lepšie ako akýkoľvek iný materiál. Rúry a potrubia, ktoré sa bežne za nimi skrývajú natrite tmavými farbami, rovnako ako aj strop. Docielite tak potrebný súlad týchto prvkov.

Drevené a kovové povrchy

Veľmi vhodnou voľbou pri farebnom ladení sú práve spomínané zemité tóny. Drevený stôl spárovaný s čiernymi kovovými stoličkami, kuchyňa s pultmi z nehrdzavejúcej ocele, vytvárajú moderný vzhľad bez námahy.

5 štýlov dizajnu

Osvetlenie a doplnky v duchu vintage

V priemyselnom interiéri je vhodné zvoliť nenútené prirodzené osvetlenie, prípadne na večer tlmené teplé osvetlenie. Extravagantné a farebné dekorácie do tohto štýlu nepatria. Ak chcete siahnuť po doplnkoch, opäť veľmi striedmo a v neutrálnej farbe. Starodávne kúsky získate aj spod druhej ruky. Bazáre, antikvariáty či blšie trhy - v nich nájdete doplnky, ktorými tento štýl perfektne doladíte.

5 štýlov dizajnu

Jednoduchá podlaha

Betón, drevo, guma, dlaždice. Pri industriálnom štýle sú to klasické možnosti podlahovej krytiny. Koberce nie sú absolútne povolené, pretože odoberajú priestoru sviežosť. Neutrálne tóny, biely a šedý povrch spolu s drevenými podlahami, kovovými armatúrami, rúrkami a rohožami sú charakteristickými prvkami priemyselného dizajnu.

Retro štýl

5 štýlov dizajnu

 

Patríte k osobnostiam, ktoré monotónnosť nudí? Retro štýl vám svojou sviežosťou v tomto ulahodí. Odvážne sýte farby, hravé doplnky, geometrické vzory na kobercoch či tapetách. Obvyklé sú aj brilantné lustre, lampy či farebné taburetky. Spojte prvky minulého obdobia s modernými kúskami  a vytvoríte elegantné, módne a jedinečné prostredie.

 

5 štýlov dizajnu

Populárnymi farbami čias minulých sú červená, žltá, sýta ružová, elektrická modrá či tyrkysová. Ak chcete dosiahnuť sofistikovaný dizajn, výrazné farby a vzory - abstraktné alebo geometrické - musíte kombinovať uvážlivo. Jedine tak dosiahnete ohrumujúci vzhľad.

Každé obdobie má svoje charakteristické črty. Zamerajte sa preto na jedno konkrétne obdobie, ktoré chcete vdýchnuť vášmu priestoru. Ideálne doplnky a dekorácie, ktoré s modernými prvkami vytvoria unikátny retro dizajn, nájdete v antikvariátoch.

Zhromaždite fotografie umelcov, spevákov, osobností, filmov či hudby z vášho obľúbeného obdobia a vystavte ich na strategických miestach. Napríklad, ako ústredný bod izby.

Pokiaľ túžite po novom nábytku, inšpirujte sa retro štýlom na Möbelixe.

5 štýlov dizajnu

Najčastejší materiálmi v retro štýle sú hladký plast, alebo mäkký vinyl.  Avšak pri použití nábytku z dreva môžete vytvoriť príjemný, hrejivý dojem, vďaka ktorému sa budete cítiť pohodlne. Aj pre tento štýl je príznačná smelosť, môžete preto experimentovať s použitými materiálmi.  Aj v tomto prípade však nezabúdajte na opatrnosť.

Rustikálny štýl

Tento štýl patrí k jednému z najobľúbenejších, pretože ľuďom často pripomína návrat ku koreňom a teplu domova. Dominujú prírodné materiály, ako je surové drevo, kameň a kovy. Snažia sa dodať domovu teplo a pohodlie, ktoré sú pre rustikálny dizajn také kľúčové.

Základy pre rustikálny vzhľad

Regenerované drevo z borovice, čerešne alebo jelše je ideálnou voľbou, lebo dodá miestnosti prirodzený zemitý vzhľad. Línie a vzory nábytku sú nepredvídateľné, často však pôsobia masívne a vytvárajú autentické spojenie s prírodou. Vystavenie kovových prvkov - panvíc, hrncov v kuchyni - je tiež typickým rustikálnym prvkom.

5 štýlov dizajnu

Rustikálny vzhľad podporíte predmetmi, ktoré majú ručne vytvorený vzhľad. Napríklad, kovové rukoväte dverí sa hodia k dreveným prvkom v spálni. Vodovodný kohútik s dojmom opotrebovanosti a k nemu zodpovedajúci nástenný držiak na uteráky sú zas skvelou kombináciou v kúpeľni.

5 štýlov dizajnu

Kameň ako materiál sa využíva na vyváženie interiéru, čím v záverečnej fáze zariaďovania podčiarkne rustikálny dizajn. Odkryté steny sa zvyčajne nachádzajú v okolí krbov. Umožňujú prírodným prvkom - oheň, kameň a drevo - zjednotiť sa a skrášliť miestnosť.

Paleta prírodných farieb

Pre rustikálny štýl je charakteristická teplá zemitá estetika. Docielite ju zapojením prírodných farieb ako hnedá, béžová a krémová s odtieňmi zelenej, modrej či červenej. Ak však máte problém s kombináciou viacerých farieb, bezpečným riešením  je zapojenie bielej farby. A to či už v podobe tkanín alebo porcelánu.

Pre spomínaný dojem opotrebovanosti, ktorý je pre rustikálny štýl taký príznačný, je vhodné nechať rozľahlé povrchy ako steny, podlahy či nábytok v surovom neopracovanom stave.

Materiály a vzory doplnkov

Robustný tkaný koberec alebo umelá kožušina. Drevené vetvičky či konáriky. To sú tie správne prvky do vašej rustikálnej obývačky. Často sa využíva aj uloženie viacerých textílií vedľa seba, čím dosiahnete komplexný efekt. Celý rustikálny dizajn by mal pôsobiť dojmom nenáročnosti a útulnosti.

5 štýlov dizajnu

Tradične sa vyskytujú ikatové vzory, ako materiál hustá nebielená bavlnená tkanina - kaliko či kockovaný motív. Patchworkové prikrývky, ktoré sú zavesené na stene môžu  rustikálny dizajn zaujímavo podporiť. Deky a látky v živých farbách, ktoré pôsobia dojmom ručnej práce sú tiež vítané,lebo vnášajú do domova pohodlie. 

Rustikálny dizajn je skvelý spôsob, ako sa znovu spojiť s prírodou a využiť jej ukľudňujúce sily. Ak sa chcete vrátiť do teplého, útulného a pohodlného domu, tento štýl je pre vás ako stvorený.

Hygge štýl

Pojem hygge predstavuje dánsku filozofiu o prežívaní šťastia. Meik Wiking, autor knihy „Malá kniha Hygge“,hovorí, že „hygge je skôr o atmosfére a zážitku, než o veciach. Je to o bytí s ľuďmi, ktorých milujeme. O pocite domova. “

Pocit tepla, pohodlia a útulnosti môžeme vytvoriť aj vo svojom interiéri.

5 štýlov dizajnu

Stačí, ak budete uvažovať v duchu stoicizmu - striedmo a v súlade s prírodou. Voľte prírodné neutrálne farby a materiály. Nábytok z dreva kombinujte s kovovými prvkami, prípadne s kameňom. Nezabudnite na doplnky a tlmené osvetlenie, ktoré atmosféru útulnosti prirodzene dotvoria. Mäkký koberček na podlahe, hrejivé prikrývky, vankúše či lapače snov. Hygge štýl dokážete vytvoriť vo svojou oddychovom priestore pomerne jednoducho.

5 štýlov dizajnu

Pozrime sa preto spolu, ako zapojiť hygge do nášho pracovného života. Či už pracujete na voľnej nohe z domova alebo v kancelárii, vďaka týmto princípom budete viac uvoľnení. A to sú dobré základy pre spokojnejší a produktívnejší život.

Estetika pracovného priestoru sa nám musí prihovárať

Roztomilý kvetináč, nástenka snov alebo kancelárske doplnky s motívmi, ktoré našu osobnosť vystihujú. Vneste do svojej pracovne či kancelárie kúsok seba. Tieto drobné zásahy sa premietnu do priaznivejšieho pracovného nastavenia. Výborné výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

5 štýlov dizajnu

Vhodná zvuková kulisa

Pre hygge je skôr typická relaxačná hudba. Zvoľte si však takú zvukovú kulisu, ktorá vyhovuje najviac vám osobne. Môže to byť meditačná hudba, binaurálne beaty, zvuky prírody alebo inštrumentálna či filmová hudba.

Príjemná vôňa vás dobre naladí

Sviečky priam dokonale stelesňujú princípy hygge, lebo dokážu priestor okamžite zútulniť. Oddajte sa vôni vanilky, škorice či santalového dreva. Náš tip: Odporúčame sójové sviečky, pretože sú ekologickejšie a šetrnejšie k vášmu zdraviu. Hlavným posolstvom hygge je tešiť sa z maličkostí a každodenných okamihov.

Priestor pre čerstvú a originálnu perspektívu

Dobrým tipom v rámci hygge filozofie je aj idea priestoru. Zmeňte aspoň na hodinu miesto svojho pracoviska. Presuňte sa na opačnú stranu budovy alebo do inej miestnosti. Získate nový pohľad na pracovné výzvy, ktorým čelíte. Inšpirujete sa k novým riešeniam a spôsobom myslenia o vašich projektoch.

Ako vidíte, vytvorenie osobitého priestoru, ktorý s vami rezonuje, nemusí byť vôbec náročné. Všetko záleží od vašich preferencií a nastavenia. Vo všeobecnosti platí, že veľké rodiny vyhľadávajú útulné príjemné bývanie, s bohatým vybavením nábytku, doplnkov a dekorácií. Slobodné páry stavajú radšej na modernom bývaní v eklektickom štýle.

Skúste experimentovať aj vy. Vneste do svojho bývania to, čo sa páči práve vám. Pokojne aj z rôznych štýlov. Možno vďaka tomu objavíte aj tú stránku svojej osobnosti, ktorú ste doteraz nepoznali.

 

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon