Ako vytvoriť modernú zeleninovú záhradu na malom priestore

Ako vytvoriť modernú zeleninovú záhradu na malom priestore

S veľkou záhradou býva kopa roboty a navyše často nevyzerá veľmi reprezentatívne. Skvelú úrodu ovocia a zeleniny podľa vašich predstáv vám môže priniesť aj malá efektívna záhradka s modernými nápadmi. Vyskúšajte týchto 7 tipov, ktoré vám môžu robiť radosť.

1. Záhradné umenie

Zeleninové záhrady môžu byť praktické aj krásne. Vysaďte medzi zeleninu aj kvety a bylinky a ohraničte priestor nízkym živým plotom. Kvety priťahujú opeľovačov a užitočný hmyz.  Môžete pridať aj nejaké vyrezávané umenie alebo stôl a stoličky pre stolovanie pod šírym nebom.

Zdroj: Urbanscaping Ltd

Zdroj: Troy Rhone Garden Design

2. Špalierové stromy a kríky

Ak stena tvorí súčasť vašej záhrady, zasaďte si ovocné stromy alebo kríky, aby ju kopírovali a vytvorili tak praktický a zároveň dekoratívny prvok.  Ušetríte priestor a vďaka prerezávaniu vetiev do dvojrozmernej roviny sa vystavia všetky časti rastliny slnku, hustota ovocia bude vyššia. Vyskúšajte špalier z jabloní, hrušiek, broskýň alebo citrusov.

Zdroj: River Road Farms

3. Choďte do výšky

... aj s hlávkovým šalátom, jahodami, špenátom, kapustou, jarnou cibuľkou či bylinkami. Zelenina dokáže prosperovať v kompaktných pestovateľských médiách, len si nevyberajte druhy, ktoré majú husté alebo hlboké koreňové systémy. Použite hlbšie hranty či korýtka, aby sa tam zmestilo dosť rastlín. Vyberte im miesto, kde sa im dostane najmenej šesť až osem hodín slnečného žiarenia denne.

Zdroj: Brent Riechers Landscape

4. Stavte na Corten

Corten je patinujúca oceľ so zvýšenou odolnosťou proti atmosférickej korózii. Časom sa na nej tvorí typická zhrdzavená patina, čím sa stáva vzhľadovo atraktívnejšia a hodí sa do moderných trvalo udržateľných záhrad. Je to dobrá alternatíva k drevu, na rozdiel od dreva však Corten nemusíte udržiavať a na trhu nájdete nádoby akéhokoľvek tvaru alebo veľkosti.

Zdroj: Sustainable garden design perth

Zdroj: Foxy Steel

5. Vyvýšené hriadky

Vyvýšené záhony olemované materiálmi, ktoré zodpovedajú vzhľadu domu, vytvárajú zaujímavý efekt. Navyše sú oveľa ľahšie prístupné, ako bežné záhony, keďže pri nich môžete pohodlne sedieť. Ideálne sú rozmery 0,9 m x 2,4 m s priestorom na oboch stranách. Chodníčky na oboch stranách hriadky môžu byť ako trávnik, štrk alebo spevnená plocha.

Zdroj: Evgenija Russu

Zdroj: Getty Images/ Ivana Drozdov

6. Zelený stôl

Využívajte svoje čerstvé záhradné produkty od záhonu po tanier vo veľkom štýle. Môžete ich vysadiť na záhradný stôl a urobiť z nich „bufet“. Pri stolovaní v záhrade sa vám určite zídu bylinky, ako je mäta, pažítka a koriander, alebo rôzne listové šaláty.

Zdroj: Equinox Landscape

7. Kuchynský záhon

Špeciálny záhon si môžete vytvoriť aj na kuchynskom pulte. Všetko, čo potrebujete na prípravu menu, budete tak mať na dosah ruky. Ak nemôžete hrantíkom vybaviť svoj kuchynský stôl,  vyskúšajte bylinkové a zeleninové boxy na parapete.

Zdroj: The Good Guys

Zdroj: houzz.com, architecturaldigest.com

Zdroj foto: Dreamstime, Urbanscaping Ltd, Troy Rhone Garden Design, River Road Farms, Brent Riechers Landscape, Sustainable garden design perth, Foxy Steel, Evgenija Russu, Getty Images/ Ivana Drozdov, Equinox Landscape, The Good Guys

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon