8 tipov, ako si vybrať správne záhradné osvetlenie

8 tipov, ako si vybrať správne záhradné osvetlenie

Premyslená schéma vonkajšieho osvetlenia v noci nielen oživí vašu záhradu a terasu, ale môže zvýšiť aj bezpečnosť a rozšíriť vaše obytné priestory. Pred tým, ako začnete obzerať lampičky v obchode, premyslite si týchto 8 krokov.

1. Zabezpečte zdroj energie

Poznáte to, keď nie je šťava, nie je svetlo. Skôr, ako začnete rozmiestňovať po záhrade svietidlá, treba zistiť, ako dostať elektrinu na správne miesto, prípadne vymyslieť bezdrôtový spôsob, napríklad 12V batérie, solárne články, olej alebo bioplyn. Peknú atmosféru vyčaria aj lampy so sviečkami, len sú náročnejšie na údržbu a treba ich zabezpečiť proti riziku požiaru. Tento problém je praktické vyriešiť ešte pred tým, ako sa rastliny rozrastú, ideálne ešte pri plánovaní výsadby. Navrhovanie efektov a výber svietidiel prichádza na rad až po tom.

Zdroj: airyclub.com

2. Rozpočet na osvetlenie

Odporúčame vyčleniť najmenej 5 % z celkových nákladov na záhradu na vaše požiadavky na osvetlenie. To vám umožní vytvoriť svetlé priechodné trasy aj dostatok užívateľného priestoru záhrady a terasy po zotmení.

Zdroj: Lights4fun

3. Vyberte si kvalitné materiály

Vaše záhradné svietidlá budú podliehať najrôznejším poveternostným extrémom, takže sa oplatí zvoliť trvanlivé a kvalitné modely, ktoré dlho vydržia. Jedným z materiálov, ktoré sa najviac osvedčili, je kvalitná mosadz, ktorá je prirodzene odolná voči korózii. Mosadz poskytuje tiež perfektný základ pre rôzne povrchové úpravy - môže byť napríklad práškovaná alebo galvanicky pokovená matnou čiernou, niklovou, medenou či bronzovou vrstvou. Často sa však používajú aj hliník so špeciálnou povrchovou úpravou a odolné plasty.

Zdroj: Gardens at Night

Zdroj: Gardens at Night

4. Naštudujte si hodnoty IP

IP je tzv. krytie, ktoré udáva, do ako náročných podmienok je lampa vhodná. Prvá číslica za IP udáva stupeň ochrany proti dotyku a vniknutiu telesa (hmyz, prach). Druhá číslica označuje to, či a ako veľmi je lampa vhodná tam, kde pôsobí voda. Výrobcovia majú povinnosť tieto dve číslice na výrobkoch uvádzať. Pri záhradných svietidlách by ani jedna z týchto dvoch číslic nemala mať nižšiu hodnotu ako číslo 4. Ak nie je svetlo chránené pred dažďom a vetrom, je optimálna hodnota IP 66. Svetlá umiestnené blízko pri zemi alebo v jazierku si vyžadujú IP 68.

Zdroj: turpinlandscaping.com

5. Urobte si prehľad v rôznych typoch

Preskúmajte, aké typy osvetlenia máte k dispozícii na trhu. Delia sa podľa rôznych hľadísk, ktoré vám napovedia, ako a kde môžete svietidlá využiť. Okrem spomínaného zdroja energie poznáme svietidlá prenosné, pevné, zemné a vodné. K prenosným patria hlavne lampy na zapichovanie do zeme, ktoré sa hodia na osvetlenie záhonov alebo vyzdvihnutie zaujímavých rastlín, praktickejšie sú však bez káblov, na solárny zdroj. Stĺpikové lampy sú skvelé na vyznačenie ciest a chodníkov, bodové zas na zvýraznenie architektonických prvkov alebo miest na terase. Pásové svetlá sa dajú použiť na osvetlenie schodov, podsvietenie záhonov, zabudovaných sedadiel, grilu alebo terasového pultu na prípravu jedla a nápojov. Veľmi nenáročné sú girlandy nazývané aj festivalové svietidlá, pomocou ktorých môžete vytvoriť žiarivú striešku alebo vyznačiť línie priestoru.

Zdroj: Naturesque

Zdroj: Tim Davies Landscaping, Perth

6. Vyberte si LED

LED diódy sa už dnes stali štandardom pre väčšinu osvetľovacích aplikácií vrátane vonkajšieho prostredia. Sú energeticky účinné, dlhotrvajúce a majú znížený tepelný výkon. Pri výbere odtieňa si uvedomte, že žlté svetlo je viac relaxačné ako biele svetlo, ktoré je lepšie na zvýraznenie farieb a textúry povrchov.

Zdroj: dhgate.com

7. Uprednostnite bezpečnosť

V záhrade a na terase je v prvom rade dôležité osvetliť všetky po tme nebezpečné oblasti, ako sú chodníky, schody alebo oporné múry či stĺpy.  Pri osvetľovaní trasy potrebujete toľko svetla, aby ste videli na cestu, ale aby vás zároveň neoslepovalo. Svetlo s 300 až 400 lumenmi poskytne dostatočné osvetlenie pre bezpečnosť bez oslepenia.

Zdroj: Space Landscape Designs

8. Nepreháňajte to

Jednou z chýb, ktorú majitelia domov robia, je prílišné presvetlenie ich záhrady. Dvor nemusí vyzerať ako Champs Elysées, záleží hlavne na zvýraznení zón a príjemnom prostredí. Je dôležité zahrnúť do záhrady oblasti svetla a tmy, aby sa dosiahol kontrast a rovnováha.

Zdroj: houzz.com, loveproperty.com, covybrat.sk

Zdroj foto: airyclub.com, dhgate.com, Lights4fun, Gardens at Night, Naturesque, Tim Davies Landscaping, Space Landscape Designs, turpinlandscaping.com, My Landscapes Ltd

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon