Vyberáme koberec do bytu – podľa druhu a materiálu

Vyberáme koberec do bytu – podľa druhu a materiálu

Napriek rastúcemu dopytu po podlahách sú koberce stále medzi nami. Na trhu dokonca nachádzame ďalšie nové druhy. Pri výbere tak máme otvorené možnosti, či už vyberáme podľa druhu alebo materiálu.

Zdroj: naturalflooringco.co.uk

Najvyužívanejšie druhy kobercov:

Strihané koberce – Koberce známe aj pod názvom velúrové sa zhotovujú prestrihávaním a následným upravovaním vlákien, ktoré sa spevňujú uchytením do podkladu koberca. 

Plstené koberce – Nepatria k najkrajším, no obľúbené sú kvôli celkom jednoduchej údržbe. Tú umožňuje výrobný proces založený na tzv. valchovaní a stláčaní jednotlivých textilných vlákien.

Plyšové koberce – Pri tomto druhu kobercov sa stretávame s viacerými vrstvami vlákien. Tie v hornej vrstve zvyknú byť strapaté, no ich všitím do spodných vrstiev sa spevnia a vytvoria jemný povrch.

Shaggy koberce – Ide o modely typické dlhými vlasmi, zväčša až nad 30-40 mm. Vo väčšine prípadov pôsobia kučeravým dojmom, čím vytvárajú elegantný, miestami až luxusný vzhľad.  Zdroj: landofrugs.com

Druhy kobercov podľa materiálu:

Koberce s prírodnými vláknami – Vlákna prírodných kobercov sa spracúvajú z rôznych materiálov. Popri klasických vlnených a bavlnených druhoch sa využíva aj sisal či morská tráva. V predaji nechýbajú ani exotické kokosové a vzácne hodvábne kusy.

Koberce so syntetickými vláknami – Syntetické koberce sú o čosi menej náročné na údržbu a ponúkajú širokú škálu dizajnových prevedení. Pri ich výrobe sa zvykne využívať polyamid, polyester alebo akryl, prípadne ich rôzne variácie a prímesi.Zdroj: remnantkingcarpet.com

Vlastnosti vybraných materiálov:

Vlna – Medzi hlavné pozitíva týchto extra mäkkých kobercov patrí ich hebkosť a schopnosť hriať. Zároveň sú dosť odolné voči znečisteniu. V porovnaní s inými druhmi sú všaknáročné na údržbua vzhľadom na viaceré výhody aj podstatne drahšie.

Bavlna – Pri bavlne je odolnosť voči znečisteniu výrazne nižšia. Nakoľko tvoria veľmi malý podiel všetkých kobercov na trhu, treba sa pripraviť aj na vyššiu cenu. Za ňu však dostanete mäkké a pohodlné koberce príjemné na dotyk.

Hodváb – Hodvábne modely patria k tým najvzácnejším. Pri ich výrobe sa kladie dôraz na luxusný vzhľad s patričným leskom jednotlivých vlákien.Aj v tomto prípade ide o drahšiu záležitosť.

Morská tráva – Vlákna z morskej trávy sa osvedčili najmä kvôli svojej jednoduchej údržbe. Platí to hlavne pri čistení škvŕn, ktoré z nich idú ľahšie ako v prípade ostatných materiálov. Koberce zároveň disponujú hrejivým útulným vzhľadom vhodným do každej miestnosti.Zdroj: naturalflooringco.co.uk

Polyamid – Medzi umelými vláknami prevláda práve polyamid. Ten je známy dosť rýchlou a lacnou výrobou, čo sa odráža na nízkej cene predávaných modelov. Spomedzi syntetických kobercov ide o jeden z najodolnejších materiálov.

Polyester – Vlákna z tohto materiálu sú v porovnaní s polyamidovými menej odolné, no ich prednosťou sú výrazné farby. Zároveň ich netrápia problémy s krčením a strapatením.

Akryl – Ide o jeden z prvých syntetických materiálov využívaných pri výrobe kobercov. Pôvodne sa začal uplatňovať kvôli svojej podobnosti s vlnou. Neskôr sa ukázali jeho skvelé vlastnosti, najmä široká dizajnová variabilita či odolnosť voči blednutiu farieb.Zdroj: decoratex.biz

Druh a materiál koberca určuje jeho praktickú aj estetickú stránku. Od výberu tak nezávisí iba vzhľad a dizajnové prevedenie zvoleného modelu, ale aj jeho životnosť či celková náročnosť starostlivosti oň.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: naturalflooringco.co.uk, landofrugs.com, remnantkingcarpet.com, decoratex.biz

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon