Top 10 rastlín pre minimalistické záhrady

Top 10 rastlín pre minimalistické záhrady

Mnohí majitelia rodinných domov dnes chcú jednoduchú záhradu, v ktorej menej je viac. Minimalistická záhrada je ako minimalistická architektúra, využíva jednoduché, výrazné formy bez zbytočných ozdobných detailov. Je v nej málo rastlín, zato každá upúta pozornosť a ladí s moderným domom a okolitými úpravami. Ak vás zaujímajú rastliny, ktoré budú pôsobivé ako sochárske objekty, máme pre vás niekoľko skvelých kandidátov.

1. Strom Aloe

Vo výraznom vplyve na minimalistický priestor je ťažké poraziť strom Aloe, konkrétne Aloe barberae. Tento rodák z Južnej Afriky a Mozambiku môže dosiahnuť až 18 metrov, ale rastie pomaly, takže mu to môže trvať celé roky. Je odolný voči suchu, má ľahkú údržbu, potrebuje však ochranu pred chladom. Vďaka svojej schopnosti vyrovnať sa s vysokými teplotami je ideálny pre miesta, kde je veľa tvrdých terénnych úprav, teda betón, kameň či keramika, ktoré značne odrážajú a vyžarujú teplo. Existuje niekoľko ďalších druhov aloe, ktoré dorastajú do kmeňov, ale Aloe barberae je najvyššia. Náš tip - ak chcete ešte viac zvýrazniť výraznú formu stromu Aloe, v noci ho osvetlite zospodu.

Zdroj: C.O.S Design

2. Frangipani

Sukulentná rastlina Frangipani, alebo aj Pluméria, má elegantný tvar, ktorý skvele dopĺňa súčasné minimalistické budovy. Zároveň je hodnotná aj vďaka svojim bohatým voňavým kvetom, ktoré vás na jeden nádych  vtiahnu do trópov. Väčšina druhov je listnatých, ale bezlisté konáre majú zas krásu sochárskeho objektu a vôňa ich kvetov v lete kompenzuje nedostatok listov v zime. Frangipani potrebuje miesto bez mrazu a dostatok slnečného žiarenia, aby mohla dobre kvitnúť. Náš tip -  Frangipani sa najlepšie vysádzajú v kvetináčoch v chladnejších oblastiach alebo pri stene orientovanej na sever.

Zdroj: Bligh Graham Architects

Zdroj: floridacolorsplumeria.com

3. Japonský javor

Prvé minimalistické záhrady vytvorili japonskí krajinní dizajnéri a javor (Acer palmatum) v nich bol vždy kľúčovou rastlinou. Najväčšou atrakciou japonských javorov sú výrazné krásne zafarbené listy a pôvabné línie vetiev, listy opadajú. Sú to malé stromy, ktorých veľkosť sa pohybuje od 5 metrov vysokých až po malé jednorazové kultivary, takže sú vhodné aj pre malé záhrady, nádvoria a kvetináče. Japonské javory vyzerajú úžasne, keď sú umiestnené pred rovnou neutrálnou stenou, kde je možné oceniť ich žiarivé farby.

Zdroj: lumigreen.sk

4. Cykasy

Táto starodávna skupina rastlín je cenená pre svoj architektonický vzhľad, ktorý sa často využíva ako ústredný bod v súčasných minimalistických záhradách. Veľmi pomaly rastúce cykasy postupne tvoria kmeň ako populárny Cykas japonský (Cycas revoluta) na obrázku, ktorý môže nakoniec dosiahnuť výšku 3 až 4 metre. Náš tip - Cykasy zvyčajne potrebujú vyššie teploty a dobrú drenáž, preto sa im darí v kvetináčoch a vyvýšených záhonoch. Ako mulč používajte kamienky, aby ste udržali pôdu teplejšiu.

Zdroj: C.O.S Dizajn

5. Svokrin jazyk

Známy svokrin jazyk (Sansevieria), populárny v päťdesiatych rokoch minulého storočia, je teraz opäť v móde a často sa používa, ako je to znázornené na obrázku, na vyvýšených hriadkach. Vzpriamený tvar a pestré farby tohto sukulentu ho robia ideálnym pre minimalistické záhrady, kde sa kladie dôraz na silné formy. Vďaka svojej schopnosti vyrovnať sa s horúcimi a slnečnými lokalitami je obzvlášť vhodný pre nádvoria. Vonku bude šťastne rásť v teplých oblastiach bez mrazu, ale je potrebné ho vysadiť do nádoby na veľmi chránenom mieste, alebo vo vnútri na chladnejších miestach. Náš tip - rovnako ako väčšina sukulentov, aj svokrin jazyk v zime vyžaduje menej vody a dokonalé odvodnenie.

Zdroj: Pinterest

6. Trstiny

Na tenkých listoch a pôvabných tvaroch trstín je niečo veľmi poetické, najmä keď sa pohybujú vo vetre. Toto krásne kontrastuje s odvážnou architektúrou stavieb, ktoré často obklopujú minimalistické záhrady. Mnohé trstiny, ako napríklad Trsť obyčajná, Pálka širokolistá alebo novozélandská Apodasmia similis nazývaná aj Oioi, sú mimoriadne všestranné rastliny a dokážu sa vyrovnať s ťažkými podmienkami, ako sú bahnitá alebo suchá pôda, vietor, soľný poprašok či teplo. Maximálny účinok dosiahnu tieto rastliny vo veľkých skupinách.

Zdroj: Horst Architects

7. Brezy

Minimalistická záhrada si vyžaduje dramatický efekt a elegantné kmene brezy sú na to priam stvorené. V tomto rode listnatých stromov a kríkov je asi 60 druhov, z ktorých niektoré majú výrazné strieborné a biele kmene. Aby sa dosiahol pôsobivý efekt, treba využiť brezy v skupinách po troch alebo viacerých, ideálne s nízkym pokryvom pôdy, takže pohľad priťahujú kmene stromov. Brezy sú tolerantné voči mrazu a nie sú náročné na pôdu, ale v suchom počasí, keď sú mladé, potrebujú zalievať.

Zdroj: bba ARCHITECTS

8. Tvarované topiary

Topiary sú tvarované okrasné dreviny, ktoré sú k videniu v mnohých dnešných záhradách. V tradičných záhradách sú formované symetricky do tvarov kužeľa či gule, ale strohé minimalistické záhrady dajú vyniknúť drobným listnatým kríkom prerezaných do viacerých organických tvarov. Jednou z techník je „niwaki“, starodávna japonská orezávacia metóda, pri ktorej sa stromy a kríky upravujú do tvarov podobným mrakom. Na tvarovanie sa najlepšie hodí cyprus, cezmína, tis, borovica, krušpán alebo bršlen. Všeobecne použiteľné sú stálo zelené kríky a stromy.

Zdroj: Charlotte Rowe Garden Design

9. Bambus

Ďalšou rastlinou, ktorú japonskí záhradníci po stáročia vysoko oceňovali, je bambus, rastlina s takou krásou a jemnosťou, že ju dnes obdivuje celý svet. V minimalistickej záhrade vyzerá najlepšie na obyčajnom pozadí, na ktorom si môžete úplne vychutnať jej krásne čisté línie a jemné lístie. Existuje mnoho rôznych druhov bambusu, niektoré s čiernymi, červenými, žltými alebo modro-zelenými stopkami a výberom z rôznych výšok. Vždy si vyberte zhlukovací bambus, nie popínavý druh, ktorý sa môže rozširovať do priestoru.

Zdroj: DDB Design Development & Building

10. Trávy

Podobne ako trstina, aj trávy sú v minimalistickej záhrade vysadené pre svoju pôvab a jemnosť, čo živo kontrastuje so stenami, plotmi, promenádami a inými stavbami. A podobne ako trstiny, mali by byť vysadené vo veľkých skupinách, aby sa dosiahol čo najlepší účinok, s niekoľkými ďalšími rastlinami, ktoré by mohli súťažiť o pozornosť. Väčšina tráv uprednostňuje dobre odvodnenú pôdu a dostatok slnka, ale existujú aj také druhy, ktoré môžu rásť na pomerne mokrej pôde. Náš tip -  jedny z najlepších tráv s nízkou úrovňou údržby sú trávy z austrálskeho rodu Lomandra Grass.

Zdroj: js-servis.com

Zdroj: Pinterest

Zdroj: houzz.com

Zdroj foto: thesweethouseofmadness.com, palmtalk.org, C.O.S Design, Bligh Graham Architects, floridacolorsplumeria.com, lumigreen.sk, Pinterest, Horst Architects, bba ARCHITECTS, Charlotte Rowe Garden Design, DDB Design Development & Building, js-servis.com

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon