Ako sa dá využiť korok v stavebníctve a interiérovom dizajne

Ako sa dá využiť korok v stavebníctve a interiérovom dizajne

Korok sa pôvodne využíval hlavne na výrobu zátok do fliaš s alkoholom. Jeho pozitíva však postupne začali objavovať aj stavebníci a bytoví dizajnéri. Obľúbený materiál sa tak čoraz častejšie stáva súčasťou našich domácností, a to hneď v niekoľkých formách.

Spôsob spracovania korku:

- zdrojom korku ako materiálu je kôra z korkového duba

- kôra zo starších stromov sa olúpe a pripraví do výroby

- korok má najvyššiu kvalitu, ak sa kôra lúpe počas leta

- olúpanú kôru je následne potrebné vysušiť na slnku

- vysušená kôra sa následne spracuje do finálnej podobyZdroj: lushfabric.com

Aké má korok pozitíva:

- je pohodlný a príjemný na dotyk

- vďaka vyššej vzdušnosti je ľahký

- disponuje odolnosťou voči vode

- dokáže odolať aj vyšším teplotám

- kvôli elasticite je viac tvarovateľný

- má skvelé tepelnoizolačné vlastnostiZdroj: Magnus Dennis

Využitie korku v exteriéri:

Korkové fasády – Skvelé izolačné vlastnosti korku sa dajú zužitkovať práve vo forme fasád. Tie vznikajú pomocou špeciálnej techniky nástreku tenkých vrstiev korkovej zmesi na steny. Kvalitne zrealizovaná fasáda tohto typu je garanciou trvácnosti. Odolať totiž dokáže vlhkosti, UV žiareniu aj mechanickým poškodeniam.

Korková izolácia – Korok ako izolant sa dá využiť aj v prípadoch, keď sa fasáda zrealizuje z iných materiálov. Prvou možnosťou je aplikovanie korkovej drviny do škár v konštrukciách. Tá druhá spočíva v montáži izolačných dosiek, ktoré je možné využiť v exteriéri aj v interiéri. 

Korkové tehly – Z korku sa dokonca vyrábajú aj tehly. Základom ich výroby je zahrievanie korkových granúl, ktoré sa pod vplyvom vysokej teploty spevnia a vytvoria tehlové bloky. Tie sa orežú tak, aby každý blok disponoval spojom. Následne sa jednotlivé bloky „poskladajú“.Zdroj: charlescantrill.com

Využitie korku v interiéri:

Korkové obklady – Pri využití korku v interiéri nehrá kľúčovú úlohu iba praktická stránka. V prípade obkladov sa okrem tepelnoizolačných vlastností kladie dôraz aj naestetickú úlohu. Široká variabilita motívov uľahčí výber vhodných textúr a farebných odtieňov aj náročnejším zákazníkom.

Korkové podlahy – Podobnú funkciu ako obklady plnia aj korkové podlahy. Tie sú obľúbené kvôli svojej mäkkosti, vďaka ktorej sú príjemné na dotyk. Navyše, pri chôdzi po tejto podlahe nepočuť kroky, čo výrazne zvyšuje celkový komfort.Zdroj: icorkfloor.com

V súčasnej dobe, kedy sa kladie stále vyšší dôraz na trvalú udržateľnosť, zohráva korok ešte dôležitejšiu úlohu. Napriek istým dopadom na životné prostredie je totiž v porovnaní s inými materiálmi podstatne šetrnejší voči životnému prostrediu.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: muratto.com, lushfabric.com, Magnus Dennis, charlescantrill.com, icorkfloor.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon