Spánok v prírode a zároveň v pohodlí? Indoor – outdoor spálne sú čoraz obľúbenejšie

Spánok v prírode a zároveň v pohodlí? Indoor – outdoor spálne sú čoraz obľúbenejšie

Prečo by ste si mali vychutnávať spálňu s výhľadom len v dovolenkových apartmánoch? Vytvorenie silného prepojenia interiéru s exteriérom môže do vašej oddychovej zóny priniesť čerstvý vzduch, sviežu vôňu zelene, pocit otvorenosti a priestrannosti a priamy prístup na terasu či do záhrady. Ak v blízkej dobe plánujete stavbu alebo rekonštrukciu domu, máme pre vás 5 inšpirácií, ako si vytvoriť spálňu snov.

1. Rohové okná

Ak máte zo spálne pekný výhľad do záhrady, bola by škoda použiť len klasické okná. Umiestnite atypické rohové okno tam, kde sa budete môcť ráno i večer kochať efektnou scenériou, prípadne si ju sami vytvorte fontánou, skalkou či zaujímavou vegetáciou. Rohové okno môže byť aj zaujímavým architektonickým prvkom pri pohľade zvonku. 

Zdroj: MW Works Architecture + Design

Zdroj: Herbst Architects

2. Vstup na terasu

Vykročiť zo spálne rovno na terasu či do záhrady je veľmi príjemné, obzvlášť ak je terasa krytá. Poskytuje tak rozšírenie spálne o ďalší obytný priestor. Ak nemáte k dispozícii terasu, rovnako vám poslúži aj útulný balkón.

Zdroj: Ziger|Snead Architects

Zdroj: Sam Crawford Architects

Zdroj: Lilia Koutsoukou fotografía

3. Súkromná oáza

Veľké okno od podlahy až po strop? Prečo nie! Určite je však praktické zabezpečiť dostačujúce súkromie, napríklad v prípade ak sa okno otvára do úzkeho pruhu medzi domom a oplotením. Súkromie si však viete vytvoriť aj výsadbou vhodných rastlín alebo vonkajšími žalúziami, ktoré v prípade potreby zatiahnete.

Zdroj: Jamie Durie Design

Zdroj: Rvkins

4. Posuvné dvere

Pre prepojenie interiéru s exteriérom sú veľmi praktické posuvné sklené dvere. Nezabudnite ich opatriť aj posuvnými sieťkami proti hmyzu, aby ste si mohli užívať čerstvý vzduch bezbolestne.

Zdroj: Kate Mountstephens Architecture + Heritage

Zdroj: Griffin Enright Architects

5. Zbavte sa steny

Ak to myslíte s otvorením spálne do prírody vážne, zbavte sa jednej celej murovanej steny a nahraďte ju širokými posuvnými alebo skladacími dvermi, ktoré môžete zatiahnuť, keď to bude potrebné. V takomto prípade však nezabúdajte na kvalitné vonkajšie tienenie, ktoré v horúcich letných mesiacoch zabráni prehrievaniu interiéru.

Zdroj: Art2Muse Gallery, Brett Mickan Interior Design

Zdroj: Strom Architects

 

Zdroj: houzz.com.au, akostavat.com

Zdroj foto: Dwell, MW Works Architecture + Design, Herbst Architects, Ziger|Snead Architects, Sam Crawford Architects, Lilia Koutsoukou fotografía, Jamie Durie Design, Rvkins, Kate Mountstephens Architecture + Heritage, Griffin Enright Architects, Art2Muse Gallery, Brett Mickan Interior Design,  Strom Architects

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon