Na svete je návrh unikátnej podmorskej výskumnej stanice Proteus

Na svete je návrh unikátnej podmorskej výskumnej stanice Proteus

O vesmírnom programe a budovaní vesmírnych staníc sa hovorí neustále. Podmorské stanice určené na vedecké výskumy však stoja trochu v tieni. Zmeniť to môže chystaný komplex Proteus, ktorý má byť unikátnym vedeckým strediskom, aké tu ešte nebolo.

Podmorská obdoba vesmírnej stanice ISS

Unikátna podmorská stanica má vzísť zo spoločného návrhu aquanautika Fabiena Cousteaua a architektonického štúdia FuseProject. Autori návrhu dokonca hovoria o akejsi podmorskej obdobe vesmírnej stanice ISS. Podobne ako tá, aj komplex Proteus poslúži ako medzinárodná výskumná stanica, ktorá má spojiť tímy vedcov za účelom spolupráce pri hľadaní odpovedí spojených s budúcnosťou planéty.Zdroj: fuseproject.com

Podmorská stanica ako pracovňa aj domov

Väčšina výskumných programov na podmorskej stanici sa má zaoberať možnosťami ochrany, resp. záchrany Zeme. Nové vedecké poznatky sa budú nadobúdať prostredníctvom externých misií v podmorskom teréne aj pozorovaním priamo v priestoroch stanice. Vedecké tímy v nej budú tráviť niekoľko dní alebo týždňov vkuse, takže stanica sa zmení na ich dočasný domov. Tomu bude potrebné prispôsobiť interiér tak, aby im poskytoval čo najvyšší komfort.Zdroj: fuseproject.com

Vybavenie podmorskej stanice Proteus:

- výskumný komplex s futuristickým tvarom bude mať 2 podlažia

- celková úžitková plocha komplexu by mala dosahovať 372 m²

- obytnú časť vytvorí kuchyňa, jedáleň a obývačka s kúpeľňou

- súčasťou stanice bude podvodný skleník na pestovanie zeleninyZdroj: fuseproject.com

Termín sprevádzkovania stanice zatiaľ známy nie je. Autori návrhu ale ozrejmili, kde plánujú komplex postaviť. Za vhodnú polohu si zvolili lokalitu pod vodou Karibského mora neďaleko ostrova Curaçao. Práve odtiaľ sa majú riadiť výskumné misie, ktoré prinesú nové poznatky ohľadom planéty a jej budúcnosti. 

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: fuseproject.com

Zdroj foto: fuseproject.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon