Ako nezabiť sukulenty

Ako nezabiť sukulenty

Sukulenty sú ideálne izbové rastliny, najmä ak nemáte prirodzený talent na pestovanie zelene. Prinášame vám 9 jednoduchých pravidiel, ako sa o ne starať, aby prežili a prosperovali.

Nepodceňujte silu sukulentov vo svojom byte. Záhradné dizajnérky Caro Langton a Rose Ray veria, že spokojnosť so životom s izbovými rastlinami úzko súvisí aj s ich skromnými požiadavkami. Podľa nich môžete mať z malého kaktusu v kvetináči rovnako veľkú radosť, ako zo zimnej záhrady plnej náročných tropických rastlín. Či už ste dostali do daru tučnolist, alebo vám v obchode padla do oka  echeveria, stojí za to pokúsiť sa udržať ich zdravé a šťastné.

Zdroj: architecturaldigest.com, Erika Raxworthy

1. Dostatok svetla

Sukulenty milujú svetlo a potrebujú asi šesť hodín slnka denne, v závislosti od typu. Novo vysadené sukulenty sa môžu na priamom slnečnom svetle spáliť, takže ich bude možno na plné slnečné žiarenie potrebné postupne zvykať, alebo im dočasne vytvoriť mierny tieň priesvitným závesom.

2. Otáčanie

Sukulenty milujú priame slnko, ale sedia deň čo deň na rovnakom presnom mieste, je pravdepodobné, že dostatok svetla má iba jedna strana. Odborníci navrhujú časté otáčanie rastlín. Sukulenty sa v každej polohe budú nakláňať smerom k slnku, takže otáčanie im pomôže rásť rovno. Prílišné naklonenie môže tiež znamenať, že potrebujú slnečnejšie miesto.

Zdroj: succulents.ca

3. Voda podľa sezóny

Rovnako ako my, aj sukulenty potrebujú viac energie, keď sú v období rastu. Počas jari a leta rastliny rastú a pijú oveľa viac vody, ako keď odpočívajú na jeseň a v zime. Odporúčajú testovať pôdu prstom - keď sú horné 3 centimetre suché, polejte ich. Veľa vody však môže sukulent zabiť, takže sa uistite, že necháte pôdu medzi zalievaniami vyschnúť.

4. Voda priamo na pôdu

Keď polievate sukulenty, namočte pôdu, až kým z drenážnych otvorov nevyteká voda. Ak ich váš kvetináč nemá, použite menej vody. Otvory sú však pre sukulenty veľmi priaznivé. Na zavlažovanie sukulentov nepoužívajte striekaciu fľašu - zarosenie môže oslabiť krehké korene a vytvoriť plesne na listoch. Kvetináče môžete tiež vložiť do misky s vodou a nechať vodu absorbovať sa cez odtokový otvor. Keď je horná časť pôdy vlhká, vyberte ich.

Zdroj: worldofsucculents.com

5. Udržujte sukulenty čisté

Rastliny v byte postupne nevyhnutne zachytia prach, ktorý môže brániť ich rastu. Vrchnú aj spodnú časť listov jemne utrite navlhčenou utierkou, pomocou jemnej kefky sa dostanete na ťažko prístupné miesta.

6. Vyberte kvetináče s odtokom

Sukulenty nechcú sedieť v zamokrenej pôde, takže odtok je dôležitý, aby sa zabránilo hnilobe. Váš kvetináč by mal mať drenážny otvor, ktorý umožní úniku prebytočnej vody. Pre začiatočníkov sú ideálne terakotové nádoby.

Zdroj: etsy.com

7. Správna pôda

Sukulenty potrebujú pôdu, ktorá ľahko prepúšťa vodu a štandardný substrát alebo hlina zo záhrady nemusí  byť úplne to pravé. Použite radšej špeciálny substrát na sukulenty alebo zmiešajte pôdu s pieskom, pemzou alebo perlitom. Sukulentné korene sú veľmi krehké, takže pri presádzaní buďte opatrní.

8. Zbavte sa škodcov

Škodcovia by pri interiérových sukulentoch nemali byť problémom, ale občas sa môžu vyskytnúť. Komár je priťahovaný sukulentmi, ktoré sú vysadené v príliš vlhkej pôde a nemajú správny odtok. Aby ste sa zbavili vajíčok a lariev, postrekujte pôdu 70%-ným roztokom izopropylalkoholu. Ďalší škodcovia, s ktorými sa sukulenty musia vysporiadať, sú červíky Pseudococcidae (Mealybug). Prelievanie a prehnojovanie pôdy sú častými príčinami výskytu múčnatiek. Infikované rastliny premiestnite ďalej od ostatných sukulentov a postriekajte tiež izopropylalkoholom.

Zdroj: gardenista.com

9. Hnojenie sukulentov v lete

Sukulenty nepotrebujú veľa hnojív, ale počas jarného a letného vegetačného obdobia im môžete dať ľahké prikŕmenie. Dávajte pozor, aby ste to neprehnali - to môže spôsobiť, že sukulent bude rásť  príliš rýchlo a stane sa tenkým a slabým.

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: architecturaldigest.com, Erika Raxworthy, worldofsucculents.com, succulents.com, etsy.com, gardenista.com

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon