7 spôsobov, ako vytvoriť z pergoly miesto pre letný oddych

7 spôsobov, ako vytvoriť z pergoly miesto pre letný oddych

Pergola je krásnym záhradným prvkom, nemusí však byť len na ozdobu. Môže prepájať interiér so záhradou, tieniť terasu, alebo vytvárať originálny solitér pod holým nebom. Pozrite sa, ako si môžete na dvore vytvoriť nádhernú oázu.

Pergoly sú typické ľahkou drevenou alebo kovovou konštrukciou zloženou zo stĺpikov, trámov či perforovanou konštrukciou stien a stropu. Na rozdiel od altánkov sú pergoly otvorené, umožňujú prúdenie vzduchu, výhľady a prepojenie s prírodou. Aký dizajn zvoliť a kde ich umiestniť?

1. Pergola pripojená k domu

Populárne a efektívne je zastrešenie terasy, ktorá sa nachádza pri rodinnom dome. Toto riešenie sa núka z praktických dôvodov – umožňuje využiť predĺženie strechy a integruje štruktúru do exteriéru vášho domu vytvorením z podobných materiálov a farieb, ktoré sú na ňom využité. Nezabudnite k podperám a lištám vysadiť popínavé rastliny, ktoré zabezpečia osviežujúce tienenie a prírodný prvok. Dôležité je tiež večerné osvetlenie, aby sa pod pergolou dali vychutnávať príjemné letné večery.

Zdroj: bhg.com, foto Edmund Barr Photography

Zdroj: bhg.com, foto Ed Gohlich

Carlos Souza’s Brazil home, zdroj: architecturaldigest.com, foto Oberto Gili

2. Pergola s mriežkami

Skombinujte pergolu s mriežkami a trelážami a vytvoríte si v záhrade súkromnú zónu. Pergola poskytuje tieň nad hlavou, zatiaľ čo mreže môže blokovať výhľady a zvuky od susedov. Do úzkych otvorov mriežok nasmerujte vinič, ktoré sú preň ideálnou oporou. Súkromie a tieň budú dokonalé.

Zdroj: bhg.com, foto Marty Baldwin

Zdroj: bhg.com, Werner Straube Photography

3. Pergola s textilom

Textil je pre pergoly skvelým spoluhráčom. Môže tieniť strechu vo forme plachty či markízy na ochranu pred slnečným žiarením alebo slúžiť ako dekorácia a ochrana pred nežiaducimi pohľadmi v podobe zladených závesov. Pamätajte na to, že treba použiť látku, ktorá je určená na exteriérové použitie, aby ste predišli vyblednutiu farieb alebo poškodeniu počasím.

Zdroj: bhg.com, foto Bob Stefko

Zdroj: stavebka.com

4. Jedáleň pod pergolou

Pergola môže spríjemniť aj vonkajšie jedálenské priestory. Či už vám viac chutí stolovanie na verande alebo pri bazéne, nemali by ste zabudnúť na gril alebo pec, aby ste si svoje alfresco menu mohli vychutnávať čerstvé. Pre vytvorenie stredomorského štýlu môžete využiť rustikálne brvná, tehlové a kamenné múriky alebo využiť okolité stromy.

Dizajn E. Claudio Modola, zdroj: architecturaldigest.com, foto Tim Beddow

Design Mark Cunningham, zdroj: architecturaldigest.com, foto Oberto Gili

5. Pergola obklopená zeleňou

Umiestnením pergoly medzi kríky a pridaním bujných popínavých rastlín, ako je brečtan alebo rôzne druhy viniča či vistérie, vytvoríte čarovný kútik v srdci záhrady.

Dizajn Anouska Hempel Design, zdroj: architecturaldigest.com, foto Tim Beddow

Villa Palagio v Toskánsku, dizajn Arabella Lennox-Boyd, zdroj: architecturaldigest.com, foto Giancarlo Garden

6. Pergola s krbom

Keď do pergoly zabudujete krb, získate tak predĺženie vašej záhradnej sezóny na jesenné aj zimné mesiace. Je už len na vás, či sa vám páči skôr rustikálna kombinácia, pri ktorej môžete zladiť biele stĺpiky s tmavým moreným drevom a tehlami, alebo radšej moderný koncept s betónom a mramorom, či dokonca s outdoorovou televíziou.

Zdroj: bhg.com, foto Rob Cardillo

Rodinný dom Westchester New York, design Vicente Wolf, zdroj: architecturaldigest.com, foto Pieter Estersohn

7. Moderná pergola pri bazéne

Pergola môže vytvoriť aj komfortný bazénový domček. Prírodné materiály, vrátane prírodného kameňa a cédru, pomáhajú modernému bazénu splynúť s prírodou. Moderné biele lamely so živým plotom a modrým mozaikovým bazénom zas vytvárajú retro náladu.

Architekti SPAN New York, zdroj: architecturaldigest.com, foto Adrian Gaut

Architekt Edward Durell Stone, rekonštrukcia Buchanan Architecture, zdroj: architecturaldigest.com, foto Ira Montgomery

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, bhg.com, architecturaldigest.com, urobsisam.sk, stavebka.com

Zdroj foto: bhg.com, stavebka.com, architecturaldigest.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon