Ceny bytov napriek kríze rastú, nájmy však poklesli

Ceny bytov napriek kríze rastú, nájmy však poklesli

V polovici roka ceny bytov na Slovensku oproti minulému štvrťroku vzrástli v priemere o 3,6 %. Analytici Nehnuteľnosti.sk predpovedajú, že tento trend môže naďalej pokračovať.

Slovenský realitný trh pokračuje v nepretržitom raste už niekoľko rokov. Túžbu Slovákov po novom bývaní nezastavila ani prvá vlna opatrení proti šíreniu pandémie. Počas ostatných mesiacov však bolo v hľadáčiku návštevníkov Nehnuteľnosti.sk nielen bývanie. Do popredia sa dostali počas jarných mesiacov chaty a chalupy, ktoré tak pokračovali v rastovom trende minulých rokov. V čase útlmu realitného trhu z dôvodu karantény a obmedzení ekonomických aktivít sme zaznamenali v sieti portálov Nehnuteľnosti.sk rastúcu návštevnosť. Vývoj v návštevnosti dával tušiť neutíchajúci záujem o reality. Tento online záujem sa následne preniesol do reálneho sveta. Preto neprekvapí, že v štatistikách predajných cien nehnuteľností bol aj po druhom kvartáli roka zaznamenaný nárast cien.

Najväčší nárast dvojizbových bytov v Trnave

Ceny dvojizbových bytov sa oproti prvému štvrťroku zvýšili o 4,26%, čo môžeme považovať za stále vysoké tempo rastu, najmä ak zvážime situáciu a okolnosti počas jari. Priemerná cena pre Bratislavu sa v prípade dvojizbových bytov zastavila na čísle 161 000 €. Priemer ostatných krajských miest je tesne pod úrovňou 100 000 €. Napriek rýchlejšiemu rastu cien vo všetkých mestách už niekoľko kvartálov za sebou ostáva rozdiel medzi cenami krajských miest a Bratislavy priepastný. Najväčší medzikvartálny nárast bol zaznamenaný v Trnave, kde priemerná cena dvojizbových bytov prekročila hranicu 100 000 €. Naopak pokles o 3 000 € bol zaznamenaný v piatom bratislavskom okrese, kde sa cena ustálila a osciluje už niekoľko kvartálov okolo ceny 150 000 €.

Predaj bytov za posledný polrok: 2 - izbové

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Trenčín je najlacnejší, na polroka však vyštartoval

V prípade trojizbových bytov sa tempo rastu spomalilo výraznejšie. Medzikvartálny nárast tesne prekonal 1%. Bratislavský priemer trojizbových bytov je na úrovni 206 000 €, zatiaľ čo ceny v ostatných krajských mestách sú na úrovni 118 000 €. Štatistiku kazí hlavne prvý bratislavský okres, ktorý má na jednej strane jednoznačne najvyššiu cenovku 303 000 €, ale na druhej strane zaznamenal aj najvyšší medzikvartálny pokles (-3,81%). Priemerná cena sa tak v prvom okrese vrátila približne na úroveň konca roka 2019. Najvyšší medzikvartálny percentuálny nárast zaznamenal Trenčín, kde sa priemerná cenovka za trojizbové byty dostala na úroveň 100 000€. Napriek tomu ostáva Trenčín najlacnejším krajským mestom, čo vytvára predpoklad na budúci rast.

Predaj bytov za posledný polrok: 3 - izbové

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Dramatický pokles nájmov

Zatiaľ čo predajné ceny bytov odolali tlaku počas koronakrízy a držali dlhodobý trend, opakom sú ceny nájmov bytov, ktoré najmä v hlavnom meste zaznamenali rozkývanie základnej rovnice trhu – poklesol dopyt a narástla ponuka. To sa takmer okamžite prejavilo v miernom poklese ceny. Dôvodom je odchod študentov, zahraničných pracovníkov, ale najmä prepad turistov, pre ktorých sú určené byty na krátkodobý prenájom. Preto nie je prekvapením, že najväčší tlak bol vidieť v bratislavskom prvom okrese. Množstvo ponúk prenájmov sa následne prejavilo aj na poklese cien. Dlhodobé budovanie širokej ponuky bytov určených na prenájom má v Bratislave za sebou prvý rozsiahly šok, z ktorého sa bude spamätávať spolu zo zvyškom ekonomiky pravdepodobne dlhšie obdobie. 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Shutterstock

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon