Tieto rýchlo rastúce jesenné rastliny vám môžu prinášať úrodu až do zimy

Tieto rýchlo rastúce jesenné rastliny vám môžu prinášať úrodu až do zimy

Myslíte, že čas úrody sa skončil? Omyl! Niektoré druhy zeleniny a bylín jeseň milujú. Ak ich vysadíte teraz, v záhrade či na balkóne, môžete ich mať na stole len za pár týždňov.

Práve teraz je ideálny čas na pestovanie špenátu, cukety, fazule, zelenej fazule a hrášku. Zvládnu tieto kratšie dni a chladnejšie teploty a budú dobre rásť až do zimných mesiacov. Ak sadenice vysadíte správne a budete sa o ne dobre starať, počítajte s tým, že ich môžete zaradiť do jedálnička zhruba za štyri až šesť týždňov.

Zdroj: Steve Masley Consulting and Design

Zeleninové kombinácie

Kombinovaná výsadba môže ušetriť miesto, zlepšiť kvalitu pôdy a podľa niektorých dokonca vylepšiť chuť vašich bylín a zeleniny. Musíte ich však správne spárovať. Kľúčom je výber zeleniny, ktorá je sezónna a má rovnaké požiadavky na vodu a pôdu. Napríklad rebarbora, šalát, karfiol a kapusta sú jednou z kombinácií, ktoré je potrebné zvážiť.

Plánujte aj dopredu a hľadajte zeleninu, ktorá vyživí pôdu pre nasledujúcu sezónu. Ak napríklad teraz sadíte strukoviny, ako sú fazuľa a hrášok, môžete struky zbierať za niekoľko týždňov a potom, keď skončí sezóna, z nich urobte zelené hnojivo, aby ste pripravili pôdu na jarné a letné výsadby.

Zdroj: J. Peterson Garden Design

Ktorým „kombám“ sa vyhnúť

Najlepšie je nevysádzať spolu veľa koreňovej zeleniny, napríklad červenej repy a mrkvy, pretože priťahujú vtáky a hlodavce, ktoré môžu vašu úrodu rýchlo zničiť, ak nie je zakrytá. Tiež by sme sa vyhýbali spojeniu šalátu, kapusty a členov rodiny brokolice, pretože by prilákali kapustové motýle, ktoré by tiež mohli úrodu zničiť. Zmiešajte ich s inou zeleninou kvôli rozmanitosti, takže ak prilákate škodcov, zničia sa iba niektoré rastlinky, ale nie všetky.

Zdroj: sustainable garden design perth

Byliny, ktoré rastú na jeseň

Bylinkám ako petržlen, koriander, tymian, potočnica, mäta a oregano sa teraz dobre darí. Petržlen a koriander sú obzvlášť silné byliny a rastú dobre v chladnejších mesiacoch. Bylinky vysaďte ako sadenice alebo si ich kúpte v malých kvetináčoch v záhradkárstve a po príchode domov ich znovu zasaďte do žľabov. Ak sú vysadené zo sadeníc, môžete očakávať, že budú hotové asi o tri až šesť týždňov. Navyše by mali vydržať aj viac ako jednu sezónu.

Zdroj: Lore Patterson

Bylinkové kombinácie

Ak kombinujete bylinky v rovnakom kvetináči, najskôr sa ubezpečte, že majú podobné pestovateľské požiadavky. Napríklad oregano a šalvia spolu fungujú dobre, pretože majú radi menej vody, zatiaľ čo žerucha a mäta milujú vodu a mohli by sa dokonca úspešne pestovať v záhrade v jazierku.

Zdroj: Arterra Landscape Architects

Tipy na pestovanie

Nájdite slnečné miesto: Ak chcete, aby sa zelenine a bylinkám darilo až do zimy, uložte ich na miesto v záhrade alebo na balkóne, kde budú počas celého dňa dostávať slnečné svetlo a budú chránené pred vetrom.

Dobre odvodňujte: ​​Dobrý odtok nadbytočnej vody je pre úspech výsadby rozhodujúci.

Neprelievajte: Zelenina, ktorá sa tu spomína, má byť vo vlhkej a dobre priepustnej pôde, takže je dôležité, aby ste to s polievaním nepreháňali. Dávajte pozor na zrážky, ak neprší, polievajte raz alebo dvakrát týždenne. Ak pršalo, možno ich nebudete musieť vôbec polievať. Vyvarujte sa tiež nadmernému zalievaniu bylín - okrem milovníkov vody, ako sú žerucha a mäta.

Použite žľaby: V ideálnom prípade by sa zelenina a bylinky mali sadiť do žliabkov, aby ste si mohli vytvoriť vyvýšené záhradné záhony. Vytvára sa tak dostatok priestoru pre rast koreňov a odvodňovanie pôdy. Kvetináče môžu fungovať tiež, ale rast zeleniny v nich bude trochu obmedzený.

Pridajte piesok: Na zaistenie dobrého odvodnenia vložte piesok do spodnej časti žľabu. Vyberte si kvalitnú pôdu, najlepšia pre zeleninu a byliny je kompostovaná a dobre priepustná.

Hnojenie: Pôdu by ste mali hnojiť zakaždým, keď ju upravíte alebo prevrátite. Ak pravidelne na záhradu nanášate kompost z domáceho odpadu, mali by ste mať pôdu v skvelej kondícii.

Pripravte sa na tvrdú prácu: Mnoho ľudí, ktorí si zakladajú zeleninovú alebo bylinkovú záhradu, si neuvedomuje, aké sú náročné na údržbu. Rovnako, ako je potrebné udržiavať trávnik, treba počítať s tým, že svojej zeleninovej alebo bylinkovej záhrade venujete rovnaký čas a úsilie.

Zdroj: Sushiiphoto

Zdroj: houzz.com.au

Zdroj foto: Aloe Designs, Steve Masley Consulting and Design, J. Peterson Garden Design, sustainable garden design perth, Lore Patterson, Arterra Landscape Architects, Sushiiphoto

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon